Östrojen Hormonu İçeren Bitkiler

Östrojen içeren bitkiler hakkında aradığınız her şey burada. Östrojen içeren besinler ve içerdikleri östrojen miktarlarını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Östrojen Hormonu Nelerde Bulunur

Östrojen hormonu düşürmesine iyi gelen bitkiler

Köken olarak Yunanca bir kelimedir. “Östro” sözcüğü haz ya da şevk anlamlarına gelmektedir. “Gen” eki ise “üreten” anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı üzere östrojen “haz üreten”, “şevk artıran” bir hormondur. Östrojen ve progesteron esasında hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan bir hormondur. Bu hormonun erkek üzerinde pek bir etkisi veya belirtisi, dolayısıyla çok büyük bir önemi de yoktur. Fakat söz konusu kadınlar olunca bu hormon onlar için hayati bir öneme sahip olmaktadır.

Östrojen hormonu Kadınlarda adet döneminde düzenleyici görevi üstlenmektedir. Adet ağrılarının azalmasını sağlayan bir hormondur. Bu yüzden östrojen hormonu dengesizliği bulunan kadınlar adetlerinde de düzensizlik gözlemlerler. Bununla birlikte kadınlardaki ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişmesinde, örneğin memelerin gelişiminde, ciddi rol oynar. Östrojen hormonun eksikliği çok ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kadınlarda özellikle doğurganlığın azaldığı dönemlerde östrojen eksikliği görülmekte ve bununla birlikte çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Östrojen kemik erimesi ve kalp damar hastalıklarına karşı oldukça dirençli bir hormon olduğu için bu hastalıkların riskini azaltan özellikleri vardır. Bu hormonun eksikliğinden dolayı yaşla birlikte insanlarda kemik erimeleri ve kalp hastalıkları görülmektedir.  Anlama ve kavrama gibi temel gereksinimlerle birlikte, özel hayatımızda önemli bir yer tutan cinsel fonksiyonlarımızın devamının sağlanması da bu hormona bağlıdır. Bu yüzden özellikle yaşı ilerleyen kadınlar “menopoz” döneminde östrojen eksikliğinden dolayı birçok sağlık problemi yaşamakta cinsel fonksiyonlarını yavaş yavaş kaybetmektedirler.

Böyle bir durumda dışardan östrojen hormonu takviyesi yapılmalıdır. Östrojen hormonu takviyesi sayesinde özellikle erken menopoza giren kadınlarda görülen vajina kuruluğu, ateş basması ve psikolojik gerginlikler minimize edilebilir.

Östrojen İçeren Bitkiler Nelerdir?

Özellikle erken menopoza girilmesiyle birlikte kemik erimesi, şişmanlık, ateş basması ve cinsel isteksizlik gibi birçok probleme yol açan östrojen hormonu eksikliği beraberinde bir çok psikolojik sorunlar da getirir. Bu hastalıkların ve psikolojik sorunların üstesinden gelebilmek için tıp dünyası sentetik östrojen hormonu tedavisini öneriyor. Fakat bu tedavinin bir çok yan etkisi de bulunmaktadır. Modern tıp yöntemlerine alternatif olarak östrojen içeren besinler tüketerek de bu eksikliği doğal östrojen hormonlarıyla tamamlayabilirsiniz.

Soya

Soya bitkisi östrojen bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Muhteva ettiği doğal östrojen sayesinde kimyasal yollarla elde edilmiş olan östrojen takviyelerinden çok daha verimlidir. Soya bitkisi sadece içerdiği östrojen ile değil kansere karşı direnciyle de bilinen bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre Çin ve Japonya gibi ülkelerde özellikle meme kanserine yakalanan insan sayısının diğer ülkelere kıyasla çok düşük olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmacıların derin incelemeleri sonucunda bu ülkelerde yaşayan insanların çok fazla soya tükettiği saptanmış ve soya üzerinde daha fazla araştırma yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde soyadan elde edilen bir çok kanser önleyici veya kanser önlemeye yardımcı madde kullanılmaktadır.

Civan Perçemi

Yaprakları uzun parçalı olan, 90 cm yüksekliğe kadar çıkabilen tüylü bir bitkidir. Beyaz renkli çiçekleri vardır. Kurak toprakları sever. Menopoz şikâyeti olanların sıklıkla başvurduğu bir ilk yardım bitkisidir.  Doğal östrojen deposudur.

Anason

Hazımsızlık , uyku bozukluğu gibi şikayetlere de iyi gelen doğal östrojen hormonunu içeren bir bitkidir.

Maydanoz

Her derde deva maydanoz tansiyon düşürmekle birlikte içerdiği doğal östrojen sayesinde menopoz şikâyetlerini minimize etmekte de oldukça başarılıdır. Hemen hemen yer yerde yetişir ve her evde günlük olarak bulunur.

Kızılderili Otu

Türkiye’deki  aktarlarda da bulabileceğiniz Kızılderili otu yüzlerce yıl önce kızıl derili kadınlar tarafından bir çok rahatsızlığı gidermek için kullanılıyordu. Günümüzde popülerliğini koruyan bu bitki östrojen hormonu eksiklikleri için ilaçlara güvenmeyen veya hapları tehlikeli bulan kişiler için alternatif olabilecek bir bitkidir.

Evening Primrose Oil (Çuha Çiçeği Yağı)

Amerika’da yetişen  yaban bir çiçek bitkisinin çekirdeğinden elde edilmektedir.  Amerika’nın yerleri olan Kızılderililer tarafından bu çiçeğin çekirdekleri, yaprakları, ve kökü yaraların tedavinde kullanılmıştır.  Boğaz ağrısı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Östrojen Hormonu içeren Bitki Çayları

Bu çaylar östrojen yükselten özelliğe sahiptirler. Aşırı tüketimleri doğru değildir.

Östrojen eksikliğini ilaç kullanmadan doğal yollarla tamamlamak isteyenler için bitki çaylarını sizin için tek başlık altında topladık.

Cuha Çiçeği Çayı: Özellikle gece yatmadan önce kullanılması önerilen bu bitki gece terlemelerine,  yüksek ateşe ve adet sancılarının azaltılmasına faydalıdır.

Maydanoz Çayı:  Kuru maydanozla yapabileceğiniz bu çayın daha lezzetli olmasını istiyorsanız yaş maydanoz kullanabilirsiniz. 2 bardak çay için ince kıyılmış 2 kaşık maydanoz yeterli olacaktır.

Adaçayı: Ağız yaralarına da iyi geldiği bilinen bu bitkinin çayı insana ferahlık verir.  Bir su bardağı suyu kaynattıktan sonra bir tutam adaçayı katınız ve çayı dinlenmeye bırakınız.  Günde iki fincan bu bitkisel çaydan tüketebilirsiniz.