Testosteron Hormonu ve Saç Dökülmesi
Günümüz problemlerinden olan saç dökülmesinin testosteron üzerindeki etkisi ve bu konuda alınabilecek önlemler araştırılarak dikkat edilmesi gerekir.
İçindekiler
Saç Dökülmesi ve Testosteron
Testosteron ile saç dökülmesi arasında bazı ilişkiler vardır. Daha çok erkeklerde görülen bu dökülmenin alın ile şakak bölgesinde gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Elbette saç dökülmelerinin tek nedeni testosteron değildir. Erkeklerin saç köklerinde belirli bir enzim bulunur ve bu enzimler testosteronun aktif hale geçmesini sağlar. Testosterona bağlı etkenler ve hormonların etkisi saç dökülmesine neden olabilir ve saçı kısa sürede döker.
Testosteron fazlalığı – Karın, Bacak arası, Göğüs, Yüz ve diğer bölgelerde kıl büyümesinin ve saç dökülmesinin sebeplerinden biridir.
Yapılan araştırmalarda son zamanlarda sürekli olarak artan saç dökülmelerinin dış faktörlü olduğu ortaya çıkarılmıştır. Fakat asıl nedenin erkeklik hormonu olduğu tespit edilmiştir. Androjen adı verilen erkeklik hormonlarına bağlı olarak ve genetik yatkınlığın fazla olduğu bireylerde 20 ile 50 yaş arasında bu durum gözlemlenmiştir. Bu hormonun etkileri vücudun farklı yerlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Testosteron, güçlü saç tellerini ince tüylere dönüştürebilir. Bu durumda da saçların büyümesi engellenerek saç kökünün görevini yapamaz hale gelmesine sebep olan durumlar ortaya çıkabilir. Bu hormonun fazla salgılanması durumunda saç derisinde yağlanma durumu da ortaya çıkar. Deride oluşan bu yağlanma dış faktörlerden olan toz ve kirlerle karışarak sebum maddesine dönüşür. Normal şartlarda 100 tel saça kadar dökülme doğal olarak karşılanırken, sebum oluşumundan sonra bu rakam binlere ulaşabilir. Androjen hormonu sadece erkeklerde değil, kadınlarda da bulunmaktadır.
Erkeklik hormonu olan Testosteron, böbrek üstü bezleri tarafından üretilmektedir. 5 alfa redüktaz adı verilen enzimlerin protein ve vücut hormonu moleküllerini oluşturma sürecinde çok önemli olduğu da bilinmektedir. Saç dökülmesi yaşayan erkeklerde bu hormonun ileri derecede artmış olması beklenir. En ileri saç dökülmesinin nedeni de testosteron hormonlarındaki bozukluk düzeyiyle ilgilidir.
Saç dökülmesi olan erkekler hormonal yönden sağlıklı bir durumdadır ve kandaki hormon düzeyleri de normal şekilde ilerlemektedir.
Tedavi Şekilleri
Hormonlara bağlı saç dökülmelerini engellemek için hormonal ilaçlar önerilebilmektedir. Bu ilaçların bir takım yan etkileri de bulunur. Fakat uzmanlar saç çıkaran ilaçlar kullanarak saç dökülmesinin engellenemeyeceğini belirtmektedir. Bu faktörlerin dışında stres, endişe, korku ve dış faktörler de testosteron hormonunu etkileyebilir.
Kişiler aşırı saç dökülmesine karşı tedbir almak istediğinde ilk olarak stresten uzak kalmalı ve uzman bir doktora görünmelidir. Stresten uzak bir yaşan testosteron hormonunu da olumlu yönde etkiler ve psikolojik açıdan kişileri rahatlatır.
Klinik çalışmalarla kanıtlanan saç dökülmelerinin, HSOR adı verilen enzimleri kullanarak engellenebildiği de belirtilebilir. Uzmanlar bu konuda yine klinik çalışmalarla ispatlanmış ürünlerin kullanılarak saç dökülmesine karşı tedbir alınabileceğini belirtiyor. Saç dökülmesindeki en büyük rol testosteron hormonları olduğu için bu hormonun fazla salgılanması durumunda ortaya çıkacak kötü sonuçların erken teşhis ile engellenebilmesi gerektiği de uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Saçı dökülen erkeklerin saç köklerinde yer alan ve androjen adı verilen bu hormonların aşırı hassaslaşması durumunda saç köklerinde küçülmeler de yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda saçlar daha renksiz ve ince olacaktır. Bir süre sonra da saç köklerini yok olması beklenebilir. Uygun ürünler kullanarak saç dökülmelerinin önüne geçmeli ve yine doktorlardan gerekli tavsiyeleri alarak saç bakımlarını sürdürmeliyiz.
Testosteron ile saç dökülmesi arasında doğrudan bir ilişki olduğu için bu konuda dikkat edilmesi gerekenler araştırılmalı ve saç dökülmesini engellemek adına gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi durumda belirtildiği üzere saç kökleri zamanla zayıf kalacak ve aşırı dökülmeye kadar ilerleyecektir.