Androjen Hormonu Nedir? Yüksekliği ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Androjen hormonu her iki cinsiyette de bulunmakta olan ve özellik ile erkeklerin üreme sistemlerinin gelişmesinde ve de sağlıklı bir şekilde büyümesinde en fazla rol oynayan hormon gruplarının ortak ismidir. Androjen grubundaki hormonların içinde en fazla değere sahip yani en etkili ve önemli olanı erkeklerin erbezlerinde salgılanımı gerçekleşen testosteron hormonudur.

Androjen Hormonu Nedir?

Androjen hormonu her iki cinstede bulunmakta olan ve özellik ile erkeklerin üreme sistemlerinin gelişmesinde ve de sağlıklı bir şekilde büyümesinde en fazla rol oynayan hormon gruplarının ortak ismidir. Androjen grubundaki hormonların içinde en fazla değere sahip yani en etkili ve önemli olanı erkeklerin erbezlerinde salgılanımı gerçekleşen testosteron hormonudur.

Bu hormonların işleyişlerini desteklemekte olan diğer androjenler, kısmi olarak böbrek üstü bezinin kabuk kısmı taraflarında üretilir. Kadınlarda ise kan hücrelerinin plazmalarında da az da olsa androjen maddeler bulunur. Kadınlarda da bu böbrek üstü bezlerinde oluşur. Kadınlarda yoğun olarak, östrojen hormonu salgılanır fakat cüzi miktarlarda androjen grubu hormonlarda salgılanır.

Erkeklerde androjeni üretmek ile görevli, salgılanmasını sağlayan hücreler sperma üretimi yapmakta olan borucuklar ve onları çevreleyen bağ dokularındaki hava boşluklarında bulunan leydig ismi verilen hücrelerdir. Yalnızca belirli başlı dönemlerde çoğalan ve erkek hayvanlarrda da üreme dönemlerinde bol miktarlarda bulunur. Üreme dönemleri bittiğinde ise leydig in salınımı azalır. Bu hücrelerin arasından adrojen, salınımı hipofiz bezlerinde üretilmekte olan lutein yapan hormonların kontrolü altındadır.

Androjen Hormonu Yüksekliği

Diğer bütün hormonların eksikliği ve yüksekliği durumlarında olduğu gibi, bu hormonun düzensizliğinde de vücutta fizyolojik olarak sıkıntılar ilaçlar içeren oluşmaktadır. Bunun dışında, kişinin ruhsal durumunda da ani dalgalanmalar gözlemlenmektedir. Sivilce oluşumu artar. Sivilce oluşumunun ergenlik dönemi ile bir ilgisi bulunmaz ve sivilceler tüm yüze yayılabilir.

Erkeklerde üreme organlarındaki sağlıklı gelişim için androjen içeren hormonlara  gereksinim duyulmaktadır. Ergenlik dönemi ile birlikte, erişkinliğe ulaşmadan önce kısırlaştırılan erkeklerde testosteron hormonu dışarıdan enjekte olunmaz ise cinsel organları görevini yerine getirecek ölçüde gelişmez. Gelişimi daha normal olan ve kısırlaştırılmasına gerek kalmayan erkeklerde ise androjen üreme sistemlerindeki organlarının aşırı gelişmesine yol açabilir. Ergenlik evrelerinde kısırlaştırılması yapılan erkeklerde ise, üreme sistemlerinin faktörleri büzülmeye başlar ve işlevselliğini yitirir.

Erkeklere has bulunan cinsel istek ve davranışların sürekliliğinin olması ve sperm hücrelerinin sağlıklı üretilmesi için, androjen hormonuna gerek duyulmaktadır.

  • Androjen hormonları erkeklerdee cinsellik dışında da etkiler yapar. Yüzde, kasıklarda ve gögüslerdeki aşırı kıllanmayı
  • Saç dökülmesini, kelliği
  • Ses tellerinin aşırı kalınlaşması ya da incelmesi
  • Kemiklerin sağlıklı bir biçimde büyümesini sağlar
  • Kas liflerini arttırır
  • Ciltte bulunan pigmentlerin oluşmasını sağlar
  • Ter ve yağ bezlerini kontrol eder
  • Her iki cinstede östrojen üretimi için gerekli olan esas hormondur. Bu yüzden çok önemlidir. İlaçlar ile bu hormonu dengeleyebilirsiniz.

Yüksekliğinin Tedavisi

Östrojen hormonu ile eş zamanlı kullanıldığı zaman, menopoz dönemi sonralarında olumlu etkileri görülmektedir. Fakat tedavisinin beklenenden daha uzun sürmesi halinde aşırı tüylenmeye ve seste kalınlaşmaya sebebiyet verebilir. Androjen grubundaki hormonların bir takım etkileri sebebi ile, bu hormonların özellikleri meme kanseri tedavisinde de tercih edilip kullanılır. İlaçlar ile kısa sürede tedavisi mümkündür.

İlaçlar yardımı ile kısa sürede normal seviyesine çekilebilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu hormonunda fazlası kişiye zarar verir. Doktorun reçete ettiği ilaçlar kısa sürede normale dönmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak ilaçlar ile birlikte doğal bitkileri de ilaçlar gibi kullanabilirsiniz.