DHT Hormonu Nedir? Etkileri Nelerdir? Azaltmak İçin Doğal Yollar Nelerdir?

DHT hormonu testosteron hormon gruplarına dahil bir hormondur. Bariz ve mühim bir işlevi olmamak ile birlikte, fazla olması durumunda saç dökülmelerine neden verir. Saçları inceltir ve zamanla döker.

DHT Hormonu(Dihidrotestosteron) Nedir?

Direkt olarak saç dökülmesi ile ilgili olan bir hormondur. Saç dökülmeleri genetik olmalarının yanı sıra erkeklik hormonu grupları ile de alakalıdır. DHT hormonu(Dihidrotestosteron) erkeklerdeki saç, sakal gibi etkenleri içeren ve düzenleyen bir hormondur. Saç dökülmesinin esas nedenleri yüzde doksanbeş olarak genetik olarak gerçekleşir.  ( andro genetik allopecia –AGA ) Buna ek olarak DHT denilen erkeklik hormon gruplarında yer almakta olan hormon ile de alakalıdır. Testosteron hormonlarına hidrojen ek olarak DHT hormonundan oluşmaktadır. Esas erkeklik hormonlarına ek olarak bulunur. Başka bir tabir ile, bir yan hormondur. Pek mühim olmayan görevleri bulunsa dahi testosteron ve türevi erkeklik hormonu grupları kadar etkin değildir. Testosteron hormonunun DHT hormonu na dönüşme testi süreci ” 5 alfa redüktaz ” ismi verilen bir enzim sayesinde oluşur.

DHT hormonu esasında hücrelerde hasara sebebiyet verebilmektedir. Sağlıklı saçların oluşmasını engelleyen engelleyen bir hormondur. Bunun sonucunda ise hasar gören hücreler saçların dökülmesine neden verir. Saçtaki kıl kökleri zaman içerisinde zayıflar ve tüylere dönüşür. Tüylerde bir süre sonra yok olurlar ve dökülmeye başlarlar. Bu dökülmeye, farklılığa minyatürizasyon denilir. Diğer bir ismi ise minikleşme durumudur. DHT hormonu bütün erkeklerde bulunan bir hormondur. Erkeklerde bulunmasının yanı sıra kadınlarda da çok düşük miktarlarda da olsa bulunmaktadır. Erkeklerde gerçekleştiği gibi kadınlarda da saç köklerinin zayıflamasına ve incelmesine sebebiyet verebilir. Reseptör yüzünden kişilerde kellik görülebilmektedir. Aracılık etmekte olan hücre yani reseptör bulunmuyor ise DHT hormonu saç dökülmeyi engelleyen bir hale döner. Bu durumu daha kolay anlamamız için anahtar ve kilit örneklerine benzetenler olmaktadır. Anahtar herkeste bulunur fakat sabit olan bir kapıyı yalnızca bir tanesi açabilmektedir. (AGA) Hormonal saç dökülmelerinden korunması da mümkün bir durumdur.

DHT Hormonu Etkileri Nelerdir?

  • DHT hormonunun bariz bir özelliği ya da etkisi bulunmamaktadır.
  • Diğer hormonlara destek olan bir hormondur.
  • Erkeklik hormonu grupları içerisinde yer alır.
  • Saç dökülmesine sebebiyet verir.
  • Sakallarda da incelmeler, kellikler görülebilir.
  • Akneye sebep olur.

Diğer bütün hormonlarda olduğu gibi bu hormonu testi de eksikliği ya da fazlalığı durumlarında kişinin fizyolojisini etkilemektedir. Saç dökülmesi eksikliği yaşıyor iseniz bunun sebebi DHT hormonu eksikliği olabilir. Derhal en yakın hastaneye giderek testi yaptırmanız gerekmektedir. Toplar damarınızdan alınan bir tüp kan ile bu testi yaptırabilirsiniz. Testi sonucunda değerlerinizi öğrenip, eğer bir sorun var ise doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmanız halinde birkaç aylık bir tedavi sonrasında eksikliği yükseltilir. Eksikliği gidermek için yapabileceğiniz bir  diğer husus ise bitkiler ile tedavi yöntemleri ile bu süreci hızlandırmak olacaktır.

Dışarıdan duyduğunuz yöntemleri ve ilaçları denememeniz daha iyi olacaktır. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Her insanın bünyesi farklı olduğu için eksikliği durumunda hangi ilaçların iyi testi geleceğini doktorunuz söyleyecektir. eksikliği tedavisi bir kaç ay sürecektir. Arttırma ya da düşürme için ilaçları düzenli kullanım önemlidir.

Kullanılan Bitkiler

  • Kalendula
  • Papatya karışımı
  • Lavanta çiçeği
  • Şerbetçi otu kozalağı
  • Kekik

Tüm bu bitkileri karıştırarak üstüne 1, 5 lt kaynar su ekleyerek gün içerisinde sık sık içebilirsiniz. Bu saç dökülmelerini, eksikliği minimum seviyeye indirecektir. Testi sonucunda bu hormon yüksek çıktı ise ilaçları ek olarak bu doğal yöntemi de deneyebilirsiniz. Arttırma konusunda yardımcı olacaktır.