Menopozda Hormon Tedavisi – Yapılan Testleri, Yan etkileri ve İlaçları
Menopoz sıkıntılarını bazı bitkisel ilaçlarla da hafifletmek mümkündür. Eğer yaşamış olduğunuz şikâyetler üst boyutta değil ise yaşam tarzınızda yapacağınız ufak tefek değişiklikler hayatınıza sokacağınız egzersizler ve baharatlı, acılı yiyeceklerden uzak durarak sıkıntılarınızı biraz daha aza indirebilirsiniz.
İçindekiler
Menopozda Hormon Tedavisi
Menopoz, kadınlarda 40 ve 55 yaşları arasında yaşanması muhtemel bu süreç içinde gözüken önce adet kanamalarının düzensizleşmesiyle başlayıp belli bir süre sonrasında da tamamıyla kanamanın bitmesiyle kendini belli eden bir dönemdir. Menopoz son adet kanaması olarak da bilinir. Fakat 40 yaş öncesi de menopoz görülmektedir.
Buna ise erken menopoz denir. Menopoz sürecine giren bazı kadınlar hiç belirti yaşamazken bazıları için ise bu zaman zor geçmektedir. Yaşanan bu zorluklara sebep olan temel etken ise, hormonların etkileridir. Hormon üretimi azalması beraberinde bazı sıkıntıların yaşanmasına sebep olur. Ateş ve terleme gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Menopoz artık bir hastalık olduğu düşünülerek laboratuar koşullarında yumurtalık hormonları üretilmektedir.
Menopoz Tedavisinde Hormon Kullanımı
Bir hastalık olduğu düşünülen menopozda en çok hormon replasman tedavisi tercih edilmektedir. Progesteron ve östrojen hormonu birlikte verilmektedirler. Östrojene bağlı olarak rahim kanserini önlemek için progesteron verilir. Bunun yanında kullanımı oldukça az olan kas içine yapılan enjeksiyon, vajinal uygulama ve cilt altına yapılacak uygulama yöntemleri de vardır. 70 yaşın üstündeki kadınlarda ve gün ışığının az olduğu dönemlerde D vitamini uygulanması önerilir. Tedaviye ek olarak herkes için 500 mg kalsiyum kullanımı tedavinin etkinliğini artırmaktadır.
Menopozun ortaya çıkardığı problemlerin bir kısmını hormon tedavisiyle engellemek mümkündür. Fakat bazılarının üzerinde ise hiçbir etkisi görülmemektedir. Ama yine de ateş, ter basmasını ve kemik erimesini önlemede yardımcıdır. Ağızdan değil de lokal olarak yapılan tedaviler yeterli olmaktadır.
Menopozda herhangi bir hastalığı olmayan bütün kadınlarda hormon replasman tedavisi uygulanabilmektedir. Tedaviye menopoz süresinin başlamasıyla başlamak en uygun dönemdir. Hormon tedavisi kemiklerin kırılmasını önler, kalp hastalıklarının riskini azaltır. Ayrıca bunun yanında uyku kalitesini artırmak gibi olumlu etkileri vardır.
Menopozda Hormon Tedavisi İlaçlar
Menopoz sıkıntılarını bazı bitkisel ilaçlarla da hafifletmek mümkündür. Eğer yaşamış olduğunuz şikâyetler üst boyutta değil ise yaşam tarzınızda yapacağınız ufak tefek değişiklikler hayatınıza sokacağınız egzersizler ve baharatlı, acılı yiyeceklerden uzak durarak sıkıntılarınızı biraz daha aza indirebilirsiniz.
Fakat herkes sıkıntıları hafif boyutlarda yaşamayabilir. Böyle durumlarda hormon tedavisine başvurulmaktadır. Ancak hormon ilaçlarını her hasta kullanamayabilir ya da bazı hastalar olumsuz etkilerini düşünerek kullanmak istemeyebilirler. Böyle bir durumda eczanelerde bitkisel ilaçların saflaştırılmasıyla üretilen ilaçlar vardır bunları da kullanabilirsiniz. Diğer ilaçlara göre yan etkileri daha azdır. Bunun yanında bazı bitkiler vardır onlardan da yararlanabilirsiniz. Örneğin soya fasulyesi içinde bulunan fitoöstrojenler tüketilebilir.
Bu yüzden soya fasulyesini tüketen insanlarda menopozun olumsuz etkileri daha az görülmektedir. Ama hiç bir şekilde doktor tavsiyesi olmadan kendi başına ilaç kullanımı sorun yaratabilir. Bu yüzden kendi başınıza ilaç kullanımı yapmamanız önerilir.
Menopozda Hormon Tedavisi Yan Etkileri
Östrojen ve progesteron hormonu verilerek bu hormonlar tamamlanıyor. Bu çalışmaların halen tartışmaları sürmektedir. Çünkü verilen ilaçlara bağlı meme kanseri yaşanma riski olabilmektedir. Bu yüzden her hasta için adeğil gerekliliği kesin olan hastalar için kullanılması uygun görülmektedir.
Hormon ilaçları kolesterol sorunu olan hasta için ağız yoluyla alınması önerilir. Trigliseridleri yüksek olan hasta da ise cilt yoluyla verilmesi önerilmektedir. Cilt yoluyla uygulanan yöntemde ilaç direkt olarak kana karıştığı için mide ve bağırsak sorunları daha az yaşanmaktadır. Menopoz devresinde kullanılan ilaçları bazı hastalar hormon tedavisi alamadığı için antidepresan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların diğer hormon ilaçlarına göre yan etkiler oldukça azdır.