Gonadotropin Hormonu Tanımı, Görevleri Ve Kan Değerleri
Hormon, İç salgı bezlerinden kana karışan ve organların işlemesini düzenleyenuyarıcı maddelerin genel adıdır. Gonadotropin Hormonu,kadın ve erkek organlarının üretimini sağlayan cinsiyet bezlerini uyaran büyüme hormonudur, gelişimi sağlamak amacıyla kana karışarak işlev gösterirler.
İçindekiler
Gonadotropin Hormonu
Gonadotropin Hormonu kadın ve erkek organlarının üretimini sağlayan cinsiyet bezlerini uyaran hormon ve aynı zamanda büyüme hormonu olarak da adlandırılır. Büyüme hormonu vücudumuzda yer olarak burnumuzda bulunan kemiğin içerisinde ki üretim merkezli bezlerle bağlantılı olup hormon buradan vücuda salgılanmaya başlar. Hormonlar vücudumuzun gelişmesini, sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesini ve gelişim olaylarının gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla vücuda dağılarak yardımcı olurlar. Hormonlar kan aracılığı ile taşıma eylemini meydana getirirler.
Görevleri
Gonadotropin hormonları vücutta önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni ise kadınlarda yumurta oluşumunu, erkeklerde sperm sayısının çoğalmasını sağlayan etki ve görevleri vardır. Doğurganlık ve üretkenlik problemlerini çözmek amacıyla insanlara verilen hormonlardır. İğne ile tedavisi sağlanır. Halk dilinde doğurganlık ilacı diye geçmektedir. Bu hormonun asıl görevi kadın ve erkek de cinsiyet hormonlarının üretimi başlatılır.
Cinsel birleşmenin gerçekleşmesi için kadından salgılanan hormon ve erkekten salgılanan hormon gonadotropin sayesinde gerçekleşmektedir. Normal değer aralığı genellikle kişiden kişiye farklılık gösterir. Ergenlik döneminde ve adet dönemlerinde bu hormon değeri daha fazla görülüp artış göstermektedir. Hormonun salgıladığı enzimlerde salınımı da normal olarak artış gösterdiğinden değerler yüksek seviyelerde gözlemlenir ve kaydedilir. Cinsiyet,yaş ve özel günlere göre değerlerde değişiklik gözlenir.Hormonlar çeşitli gruplara ayrılıp sıralanırlar. Bunlara örnek olarak aynı zamanda cinsiyet dışında boyunda tiroid bezi dediğimiz veya böbrek üstü bezi gibi adlandırdığımız iç salgı bezlerinin de içinde olan özel hormonlar üretir.
Beynin ön bölümünden salgılanan hormon yumurtalıkta öncelik olarak yumurta ünitesini uyaran ve vücudun enerji üretimine yardımcı bir enzim LDH diye adlandırdığımız ve hormon yumurtlama olduktan sonra oluşan sarı progesteron salgılamasını uyaran hormon LH yani kan ve idrardaki hormon seviyesini ölçmek amacıyla kullanılan testler bulunmaktadır.Bu hormonların salgıladığı miktar her zaman sabit olmaz ani duraksamalar ve ani zaman aralıkları ile değişimler yaşanabilir.Her hormon salgısı her zaman sabit miktarda olmaz, ani düşüşler ve yükselişler şeklinde değişik zaman aralıkları olur.Mesela adet kanaması bittikten sonraki zaman diliminde gonadotropin salgılatıcı hormon her saatte veya dakikada bir salgılanır.
Adet ortalarında değerlerde değişiklik ve salgılanma süresi farklılıkları olur. Sonuçlar Normal değerler dışına çıkabilir. Eğer bu hormonlar yeterince salgılanmazsa östrojen eksiliği söz konusu olur ve adet döngüsü bozulur. Büyüme ve gelişmede gerilik söz konusu olur. Değerlerinin normal seyir olması salgının yapılması kadın ve erkekte bir problem olmadığını gösterir. Gonadotropin İlaçlarının Başarı Oranı yumurtlama sorunu olanlarda yarısından çoğunda gebeliği sağlamıştır. Hastaların ise yarısında başarılı doğum olmuştur.Bu oranlar yaşa, partnerlere ve bayanların adet döngülerine göre farklı durumlar ortaya çıkabilir.
Kan Değerleri
Kadınlarda uyarıcı hormon sistemin önemli bir bölümüdür, yumurtalıklarda enzimler üretilir ve kadınlarda adet döngünün devam etmesine yardımcı olur. Test basit bir kan testidir. Kadınların adet döneminde belirli bir zamanda, genellikle başlarda birkaç gün içinde, bu testi yaptırmaları söylenebilir. Kadınlarda hormon testinin önemi gebelik problemlerini kontrol etmek sorun varsa düzenlemek,adet düzensizlikleri ve döngülerine bakmak,yumurtalıklar ile ilgili olan hastalıklardır. Erkekler için hormon testinin önemi hormonların normal seviyeleri olması da önemlidir. Erkeklerde bu hormonun bir dengesizliği gebeliği olumsuz etkileyebilir.
Gonadotropin normal değerleri bayanlarda
- Kişilerde-Çocuklarda hormon değeri: 1,00-8,00 arasındadır.
- Orta yaşlı kişilerde: 2,00-10,00 değerler arasındadır.
Gonadotropin normal değerleri erkeklerde
- Genç kişiler ve çocuklarda: 1,00-15,00 değerler arasındadır.
Bu sebeple belirli aralıklar ile kan değerlerimize baktırmalı ve kan kontrollerimizi sürekli yaptırmalı,her zaman sağlığımıza önem vermeliyiz.