GnRH hormonu Nedir ve Normal Referans Aralıkları Nedir?

GnRH Hormonu Gonadotropin salgılatıcı hormon görevi görmektedir. Hormonlar vücudumuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesini, üremesini ve metabolik olaylarını gerçekleştirmesi gibi işlevlerde salgılanarak yardımcı olurlar. GnRH hormonu hakkında merak ettiklerinize cevap mı arıyorsunuz?

GnRH Hormonu Nedir?

GnRH Hormonunun açılımı Gonadotropin salgılatıcı hormondur ve hormonlar vücudumuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesini, üremesini ve metabolik olaylarını gerçekleştirmesi gibi işlevlerde salgılanarak yardımcı olurlar. Hormonlar kan aracılığıyla taşıma işlemi gerçekleştirir. Vücutta hormonların çok büyük etki ve görevleri vardır bu yüzden çok önemlidirler. Endokrin sistem denilen hormonlar çeşitli gruplara ayrılır.

Gruplara ayrılan hormonlar kimyasal yapılarına göre farklılıklar göstermektedir. Hormonlar streoid ve protein olmak üzere iki yapıda bulunmaktadır. Hormonların vücudun büyüme ve gelişmesinde etki göstermektedir. GnRH hipotalamik salgılama hormonları grubuna girmektedir ve lüteinleştirici hormon salgılamaktadır. Bir diğer adıyla büyüme hormonudur. Hipotalamus GnRH dahilinde olmak üzere bazı hormonların salgılanmasını sağlar. Beyinde bulunur ve birçok sinirsel algı bu noktadır. GnRH Hormonu vücut için en gerekli hormonlardan bir tanesidir, bunun nedeni vücuttaki kan basınç dengesini ayarladığı gibi vücududa dengede tutarak ağırlığı kontrol eder. Hipotalamus hormonlarından olan GnRH hormonu FSH ve LH hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır. Hipotalamus hormonu bunun dışında birçok göreve sahiptir. Üreme, gebelik salgısı da bu hormona aittir.

Denge hormonu olduğu için iştahın da dengesini sağlamaktadır. GnRH bayanların uyarıcı hormonu olan FSH ve LH hormonu salgılar ve bu komutu beyinden alır.

GnRH Hormonu Görevi Nedir ve Normal Referans Aralıkları Nedir?

GnRH Hormonu beyinden hipofiz bezinden komutu alarak yumurtalıkları uyaran bir hormondur. Büyüme hormonu olarakta bilinmektedir. FSH hormonu yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan hormondur ve adet döneminde LH hormonu da çatlama işlemini gerçekleştirerek döngüyü başlatır. GnRH sayesinde bu hormonlar daha fazla salınır ve işlevlerini gerçekleştirir.

Eğer bu hormonlar yeterince salgılanmazsa östrojen eksiliği söz konusu olur ve adet döngüsü bozulur. Büyüme ve gelişmede gerilik söz konusu olur. FSH kadınlarda salınıma yardımcı olduğu gibi erkeklerde de spermin oluşmasında etkildir. LH ise kadınlarda adet döngüsünde oluşan yumurtaları sağlar; erkeklerde ise testosteron salgılanmasını sağlar. LH değerlerinin normal olması ve salgının yapılması kadın ve erkekte üreme de bir problem olmadığını gösterir.

GnRH salgılandığında dopamin ve serotenin hormonları da etkilenir ve salgılanmaya başlar. GnRH bu hormonlarıda tetikleyen bir hormondur.

Eğer bu hormonlar yeterince salgılanmazsa östrojen eksiliği söz konusu olur ve adet döngüsü bozulması ile birlikte büyüme ve gelişmede gerilik söz konusu olur.

Ayrıca cinsel birleşimin gerçekleşmesi için kadında salgılanan östrojen hormonu ve erkekte salgılanan testosteron salınımı da GnRH sayesinde gerçekleşmektedir. Bu hormonun referans aralığı kişiden kişiye göre farklı değerler göstermektedir. Ergenlik yani büyüme döneminde bu salgılama işlemi daha da yoğun olarak gerçekleşir.

GnRH büyüme ve gelişme hormonu olduğu için doğrudan bunu etkiler. Kadınlarda adet dönemleri içerisinde GnRH hormonunun salgıladığı FSH ve LH hormonlarının salınımı maksimum seviyeye çıkar. Progesteron hormonuda LH sayesinde salgılanır. Hipofiz bezlerinden salgılanan bu hormonların dışında ACTH ve TSH hormonları da bulunmaktadır. Bunlar sinir ve tiroid hormonlarıdır. Hipofiz bezi doğrudan büyüme ile alakalı hormonları salgılamaktadır.