Endokrinoloji Nedir, Endokrin Sisteminin Çalışma Prensibi Nasıldır?
Endokrin sistem iç salgı bezleri tarafından meydana gelmiş olan bir sistemdir. Bu bezler insan vücudunda salgılanan hormonların oluşmasını sağlayan organlardan oluşur. Endokrinoloji sistemdeki sorunları kontrol eder.
Endokrinoloji, Endokrin Sistemi Nedir?
Endokrinoloji, salgı bezleri yardımı ile salgılanan hormonlar ile dokuların arasında var olan iletişime katkı sağlayan ve bu hormonlarda oluşan hastalıkların incelemesi yapan sorular soran bilin dalıdır. Endokrinolog, hormonları ve salgı bezlerinin etkilenmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıkları ve metobolizma sorunları inceler. Bunlar ile ilgili tanı koyar ve sorular karşında cevaplarını verir.
Hastalık süreci ile ilgili sorular ve planlamasını yaparak tedavi eder. Endokrin sistem nedir, bu sistem iç salgı bezleri tarafından meydana gelmiş olan bir sistemdir. Bu bezler insan vücudunda salgılanan hormonların oluşmasını sağlayan organlardan oluşur. İç salgı bezi oranları içinde;
- Testis
- Avaryumlar
- Gonadlar
- Pankreas
- Adrenal bez
- Timus
- Paratiroid bezi
- Tiroit bezi
- Epifiz
- Hipofiz bezi
- Hipatolamus yer alır.
Endokrin sinir sistemi ile birlikte çalışır. Bu çalışma sonucunda da vücut organizmasının bütünlüğü oluşur. Bu sistemin görevleri içinde 3 tane teme görev bulunur. Bu görevler nedir;
- Üreme, büyüme ve gelişme ile ilgili olan olayları düzenlemeye sağlar. Endokrinoloji de bunlarda oluşan hastalıklara bakar. Ayrıca endokrinoloji bu üçlü ile ilgili sorular ve detayları da verir.
- İnsan vücudunun mükemmel düzeyde dengede kalmasını sağlar.
- Sinir sistemi desteği ile strese karşı dayanıklılık sağlar. Vücudun olaylara vereceği olağan tepkileri ve olağan dışı tepkileri endokrin hormonu ile ayarlar.
Endokrin Sistemi Hormonu Çeşitleri ve Sorunları
Hipofiz bezi; iç salgı bezleri içinde yer alan hipofiz bezi bir nohut büyüklüğündedir. Küçük olmasına rağmen birçok işlevi bulunur. Kemiklerin, yumuşak dokunun büyümesini sağlarken yumurtlamaya destek sağlar. Bu bez ile alakalı olan sorular da uzman tarafından yanıtlanmalıdır.
Hipotalamus; insan beyninin tam olarak orta kısmında yer alır. Organda bulunan hücreler beyin ile endokrin sistemi arasında bulunan ilişkileri düzenler ve ilgili sorular karşısında yardımcı olur. Hipotalamus sayesinde diğer salgı bezlerinden salgılanacak olan hormonlar salgılanır. Hipotalamus ile ilgili olan sorular da uzman tarafından yanıtlanmalıdır.
Tiroid; tiroid boynun ön kısmında yer alır ve tiroid hormonun salgılanmasını sağlar. Metabolizma hızını düzenler ve sinir hücrelerinin olgunlaşmasını sağlar. Hormon düzgün salgılanmadığında ve sorunlar oluştuğunda guatr olma riski oldukça büyüktür. Guatr mutlaka tedavi edilmelidir.
Böbreküstü bezleri; böbreklerin üst kısmında yer alan bezlerdir. Hem kabuk kısımları hem de öz kısımlar hormon salgılama konusunda destek sağlar. Kabuk kısmından kortizon hormonu salgılanırken öz kısmından adrenalin hormonu salgılanmaktadır.
Testisler; erkekler var olan organlardır. Testesteron hormonunun üretilmesi konusunda destek sağlarlar. Hormon sakalın çıkmasına, bıyıkların çıkmasına kas gelişimin en doğru şekilde oluşmasına, sesin kalınlaşmasına, kıllanmanın olmasına, penisin büyümesine ve boyun uzamasına katkı sağlamaktadır. Erkek vücudunda oluşacak olan değişikliklerin tamamından sorumlu olan hormondur. Özellikle erkeklik hormonu salgıladığı için oluşacak olan sorunlarda mutlaka tedavisinin yapılması gerekir.
Yumurtalıklar; yumurtalıklar kadın cinsiyet hormonunun salgılanması konusunda etkilidir. Progesteronu ve östrojen hormonu salgılanması konusunda yardımcı olur. Leğen kemikleri ile pelvis içinde bulunmaktadır. Kalçada oluşacak olan yağ gelişimi ile meme gelişimi bu hormonların en doğru şekilde salgılanması ile gerçekleşir. Ayrıca bu hormonlar hamileliğin gerçekleşmesi konusunda ve regl döngüsü konusunda oldukça etkili bir role sahiptir. Bundan dolayı da düzgün salgılama oluşması gerekir.