Hormon Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Hormon bozukluğu, vücutta bulunan ve her birinin ayrı ayrı görevi olan hormonların düzensiz salgılanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve tedavisi de mümkündür.Bu hormonlar kadınlara özgü hormonlar olabileceği gibi, troit hormonları da olabilmektedir.
İçindekiler
Hormonlar Ve Görevleri
Genç kızlığa veya erkek olarak bakacak olursak, ergenliğe geçiş dönemlerindeki hormonal değişikler, rahimde, beyinde ve yumurtalıklarda gelişir. Yumurtalık hormonları, yumurtalıklara salgılanan LH ve FSH hormonları yumurtalığı hareketlendirir ve uyarır. Östrojen ve progesteron hormonlarının da endometrium bölgesini yani rahim içi tabakasını etkilemesiyle de der dönemi başlar. Özellikle de yumurtalarda meydana gelen üretim sonucunda vücutta bulunan östrojen ve progesteron hormonları hareket haline geçer. Hormonlar, üreme hareketlerinin faaliyete geçmesinde etkin rol oynarlar. Özellikle östrojen hormonu faaliyeti sonucunda memelerde irileşme ve kalçalarda genişleme başlar. Genital bölgelerdeki kıllanmalarda artışlar görülür.
Hormon Bozukluğu Belirtileri Nedir Ve Hormon Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Kadın hormonları ve erkek hormonları işlev olarak farklı etkiler göstermektedir. Yani hormon bozukluğu belirtileri erkek ve hormon bozukluğu belirtileri kadın olarak ayrı ayrı ele alınması gerekir. Bir kadın vücut yapısıyla erkek vücut yapısı farklılıklar gösterir. Hormon bozukluk belirtileri kadın vücudunda adet düzensizlikleri ile kendini gösterir.
Bir kadın üzerindeki bu adetle ilgili belirtiler, adet kanamalarının fazla olması veya zamansız olması olarak ortaya çıkabilmektedir. Kadın vücudundaki aşırı tüylenme de bu belirtiler arasındadır. Bir kadın hormon bozukluğu olduğunda yüzünde sivilcelerin oluştuğunu, ödemler oluştuğunu ve buna bağlı olarak ta kilolarda değişikler olduğunu görebilir. Troit hormonlarının da üreme üzerinde etkileri vardır. Bunun dışında yumurtalıklarda kist bile görülmektedir. Prolaktin hormonunun bir kadın vücudundaki etkilerinden biri de memelerden akıntı gelmesidir.
Erkek hormonlarındaki bozukluklar ise sakal çıkmaması yani köselik oluşmasına yol açar. Aşırı kilo alımları da erkek hormon bozukluğu belirtileri arasındadır. Tedavisi yapılmadan önce ilk olarak kan tahlili yaptırılmalı ya da idrar tahlili yaptırılmalıdır.
Tahliller sonucunda eksik hormonların tedavisi yapılabilmektedir. Hormon tedavisi doğal yollarla yapılırsa daha iyi sonuçlar vermektedir.
Hormonal Bozukluk Belirtilerini Ortadan Kaldırarak Neler Yapılabilir?
- Haftalık olarak bir egzersiz programı yapılmalı ve en az haftada bir kaç gün spor ve egzersiz yapılmalıdır.
- Alkol alımı mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Çünkü alkol vücuttaki östrojen hormonunu fazla miktarda artmasına sebebiyet vereceğinden ve de testosteron hormonunu azaltacağından bu şekilde hormon bozukluğu tedavisi sağlanabilmektedir.
- Bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Meyve ve sebzelerin antioksidan etkisi fazla olanlar özellikle tüketilmeli çünkü bunlar vücuttaki yağların yakılmasına da yardımcı olmaktadır.
- Fazla kilolardan kurtulmak için diyet yapılmalı ve özellikle yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- Doymuş yağ kullanımı bırakılmalıdır.
- Baklagiller, yumurta ve tavuk ve de buna benzer protein bakımından zengin gıdaların tüketimi arttırılmalıdır.
Bu maddelerde anlatılanlara dikkat edilerek hormonsal bozuklukların belirtilerini gidermek suretiyle vücudun dengede kalması ve tedavisi sağlanabilir.