Relaksin Hormonu Nedir, Görevleri ve Etkileri Nelerdir?

Relaksin, yumurtalık ve plasenta tarafından kadın üreme sisteminde ve gebelik sırasında önemli etkileri olan bir hormondur. Doğum için hazırlık olarak, pelvisteki bağları rahatlatır ve serviksi yumuşatır ve genişler.

Relaksin Hormonu

Relaksin, gebelik sırasında vücudun ürettiği bir hormondur. Relaksin üretimi genellikle yumurtlamadan sonra başlar. Hormon seviyeleri, gebeliğinizin ilk üç ayında ve son birkaç haftasında yükselir. Relaksin hormonun ana fonksiyonu gebelik sırasında kolay vajinal doğum için pelvik kasları gevşetmek ve rahatlamaktır.

Bununla birlikte, relaksin hem erkeklerde hem de gebe olmayan kadınlarda bulunur. Fakat gebelik sırasında, dişiler rahatlama üretiminde ciddi bir artış görürler. Uterin astar, plasenta ve fetus çevresindeki membranlar – hepsi doğum kolaylığı için rahatlama hormonu üretir. Gebe olmayan kadınlar söz konusu olduğunda, yumurtalıkta hormon salgılayan bir yapı olan korpus luteum, tek başına hormonu üretir. Erkeklerde prostat bezi, vücuda relaksin hormonu salgılar.

Relaksin Hormonu Görevleri

Relaksin hormonunun görevi, vücudu doğum için hazırlamak için pelvik kasları genişletmektedir. Doğal doğum sırasında bebeğinizi dışarı itebilmenin kolaylığı, pelvik kaslarınızın esnekliğine bağlıdır. Relaksin de pelvik kasları rahatlatır.

Relaksin gebelik sırasında karın kaslarını gevşetmeye yardımcı olur. Bebeğiniz büyüyen bebeğinizi barındıracak şekilde abdominal kaslarınızın sürekli gerilmesi gerektiği için bu önemli bir işlevdir. Gebelikte relaksinin varlığı da göğüs kafesini uzatır, böylece vücudunuz büyüyen uterusunuzdan diyaframın basıncına daha iyi uyum sağlayabilir. Relaksin diğer ligamentleri de etkiler. Hamilelik sırasında artan hormon üretimi, çoğu tendon ve bağların normalden daha esnek olmasını sağlar.

Relaksin, prematüre doğumları önleyen gebeliğin erken dönemlerinde uterus kasılmalarını engeller.

Hamilelikte Relaksin Hormonun Etkileri

Relaksin hormon gebelik sırasında oldukça yararlıdır. Ancak hafif rahatsızlıklara veya sağlık sorunlarına neden olabilecek diğer bazı etkileri tetikleyebilir. Dolayısıyla, çoğu kez aşağıdakileri içeren gebelik sırasında relaksinin bu etkileri hakkında her şeyi öğrenmeniz gerekir:

Gebelik sırasında Relaksin de ağrıya ve instabiliteye yol açabilen spinal ligamanları etkiler. Bu nedenle, sırt problemlerine daha yatkın olduğunuzdan hamilelik sırasındaki duruşunuza dikkat etmeniz gerekiyor.

Hamileyseniz, pelvik kemer ağrısı (PGP) çekebilirsiniz. Pelvik kemer, bacaklar, kalça eklemleri ve diğer çevresel derzleri destekleyen kemik yapısına atıfta bulunur. Herkes PGP deneyimleyebilir. Ancak hamile kaldığınızda, PGP`nin nedeni, genellikle, rahatlama hormonunun etkileri nedeniyle pelvik kemer yapısındaki değişikliklerdir. Relaksin ve diğer hormonlar pelvik kemer ligamanlarını gevşek hale getirebilir ve bu da pelvik eklemlerde ağrıya neden olabilir.

Doktorunuzun Önerilerine Sadık Kalın

Hamilelik sırasında, relaksin gibi hormonların etkisiyle kaslarınız gevşediğinde, yaralanma riski yüksektir. Kaslarınızı aşırı gergin hale getirebilir ve hatta düşüş riskine sahip olabilirsiniz. Örneğin, esnekliği artıran yoga duruşları veya germe egzersizleri üzerinde çalışıyor olabilirsiniz, ancak bağlarınızı kaybetmeniz nedeniyle, çeşitli eklemlerinizi ve kaslarınızı aşırı gerdirme riskine girebilirsiniz. Bu nedenle, doktorunuzun önerilerine göre istikrarı teşvik eden alıştırmalara sadık kalınması en iyisidir.

Relaksin hormonu, hamilelik sırasında titrek veya kararsız hale getirebilir. Ancak doğum sürecini kolaylaştırmak esastır. Dolayısıyla, hamilelik sürecinde duruşunuza dikkat etmeli ve özellikle doktorunuzun verdiği tavsiyelere harfiyen uymaya özen göstermelisiniz.