Hamilelikte Hangi Hormonlar Salgılanır ve Neden Yükselmektedir?

Gebelikte artan hormonların içinde; HCG hormonu, östrojen, progesteron, oksitosin ve relaksin hormonu bulunur. Bunlar kesinlikle ölçülmelidir.

Hamilelikte Hormonlar Neden Yükselir

Gebelik boyunca bayanların vücutlarında farklı değişiklik ve duygusal anlamda farklılıklar meydana gelir. Özellikle duygusal anlamda sakin, mutlu, huzurlu, yaşam dolu duygular yaşayabilirken hormonların yüksekliği ile gebelik karamsar, huzursuz ve mutsuz olan dönemlerden de geçer. Gebelikte sık şekilde yüksekliği oluşan ve değerleri artan hormonların içinde;  HCG hormonu, östrojen, progesteron, oksitosin ve relaksin hormonu bulunur. Hormonların yüksek değerleri ile artış göstermesi gebelik ayına göre değişkenlik gösterir. Özellikle gebelik boyunca tiroid ve tsh yüksekliği konusunda dikkatli olmak gerekir. Tiroid ve tsh seviyesinin çıkması gebeliği tehlikeye atabilir. HCG hormonu seviyesinin yüksek çıkması gebeliği müjde etmektedir. Bu hormon gebelikte mide bulantısına neden olur. Gebeliğin ilk 3 ayı doldurulduğu zaman mide bulantısı ortadan kalkarak HCG hormonu yüksekliği de ortadan kalkar ve bu şekilde mide bulantısını engeller. Hormonların aylık olarak seviyeleri yükselir. Bu yüksek seviyeler ile duygu ve fiziksel anlamda farklılıklar ortaya çıkar. Hormonların çıkması ve yüksekliği konusunda ne zaman ne yapılacağı uzman tarafından belirlenir.

Gebelikte Hormonların Çeşitleri ve Normal Değerleri

HCG hormonu; gebeliği onaylayan hormonların içinde yer alır ve yüksekliği olduğu zaman gebelik oluşur. HCG hormonu kan ya da idrarda yükselir. HCG hormonu seviyeleri hangi düzeydedir;

  • 3 hafta 10-50
  • 4 hafta 5 – 425
  • 5 hafta 20 – 7300
  • 6 hafta 1,080 – 56,000
  • 7 -12 hafta 7,650 – 290,000
  • 13-16 hafta 13,300 – 250,000
  • 7-24 hafta 4,000 – 165,000

Östrojen ne anlama gelir; gebelikte östrojen hormonu annenin emzirmeye hazır olmasına neden olup ve bebek taşımaya uygun olmasını sağlar. Aksi olan durumları engeller. Embriyonun anne rahminde ne düzeyde tutunacağı konusunda yardımcı olur. İlk 3 ay geçtiği zaman normal seviyesinin 40 katı yüksek salgılanır. Gebelikte rahime ne düzeyde kan gitmesi gerektiğini ne zaman gideceğini ayarlamaktadır. Seviye yüksek değerlere ulaştığı zaman eklemleri yumuşatır ve pelvisi gevşek hale getirerek doğum olacağı zaman hazırlık oluşur. Östrojen hormonu yüksekliği eklemlerde yumuşatma oluşturduğu için akşam olduğu zaman sırt ağrılarına neden olur. Gebelikte bu hormon ile beraber tsh ve tiroid hormonu seviyeleri ile alakalı testler yapılmalıdır. Çünkü tsh ve tiroid yüksek olduğu zaman gebe kalanlar sorunlar oluşur.

Progesteron Hormonu, Relaksin Hormonu ve Oksitosin Hormonu Ne İşe Yarar?

Progesteron ne anlama gelir; yumurtlama sonrasında yüksek seviyelere ulaşarak döllenen yumurtaların rahim içindeki dokularda tutunmasını neden olup oluşmasını sağlar. Gebelikte progesteron hormonu görevini östrojen ile beraber yapmaktadır. Bu neden ile gebelikte tsh ve tiroid yüksek olduğu zaman sorunlara neden olur. Progesteron kasların gereksiz yere kasılmasına engel olup vaktinden önce gebelik sonlanmasına neden olur. Progesteron hormonunun değerleri gebelik döneminde yükselir, tsh ve tiroid salgısını da etkiler. Olması gereken seviyeler ne düzeydedir; gebelik dönemin de hangi düzeydedir,3.34-25.56’ dır.

Oksitosin ne anlama gelir; gebeliği gerçekleştirecek hormon olup, gebeliği gerçekleştirdikten sonra süt oluşmasına da neden olur. Bebeklerin emmesi esnasında oksitosin maddesinin üretilmesine yardımcı olup beslenme gerçekleşir. tsh ve tiroid salgıların yüksek ya da düşük olmaması hormonun düzgün salgılanmasını sağlar.

Relaksin ne anlama gelir; gebeliği belirlenmiş olan kişilerde kan damarlarının oluşmasına yardımcı olup, symphysis pubis gevşemesine yardımcı olup gebeliği olan kişiden bebeğin kolay şekilde çıkmasına yardımcı olur.