Tiroid Bozukluğu Hastalıkları İçin Tedavi Yöntemleri

Tiroid bozuklukları çok farklı şekillerde görülüyor olsa da en sık hipertiroidizm ve hipotiroidizm olarak ortaya çıkıyor olması nedeniyle teşhis ve tedavileri hakkında detaylar

Tiroid Bozuklukları Nedir?

Hormonların yapılmasında ve bedendeki aktivitelerin kontrolünde çok etkili olan tiroid bezi insan vücudunda önemli bir yere sahiptir. Tiroid bezinin tedavisi için öncelikle tiroid bezi hastalığının teşhisi gerekmektedir. Yazımızda bahsedeceğimiz belirtileri tiroid bezi hastalığının teşhisi açısından önemlidir.

Tiroid bozuklukları ve hastalıkları farklı türlerde ortaya çıkıyor olsa da içlerinden iki tanesi çok yaygındır. Vücutta gerek olandan fazla tiroid hormonu üretilmesi hipertiroidizm ihtiyaçtan daha az tiroid hormonu üretilmesi ise hipotiroidizm olarak anılmaktadır. Yaygın görülenlerin haricinde tiroid kanseri, guatr,tiroditis ve tiroidnodülleri de görülen tiroid bozuklukları arasında sayılabilir.

Hipotiroidizm durumunda kişi sürekli uyumak isteyecektir. Kilo problemleri de baş göstermektedir. Sürekli kilo alınmakta ve alınan kiloların verilmesi güçleşmektedir. Kişi kendisini daha agresif hissedecek ve üzgün bir moda sahip olacaktır.

Ciddi olabilen veya uzun sürebilen kabızlık problemi de yaşanır. Uzuvlarda karıncalanma ve aniden uyuşma görülebilir. Kadınların adet dönemi normale göre daha ağrılı, daha uzun ve sık yaşayabilir. Ayaklar ve ellerde üşüme görülür. Kolestrol problemleri kendisini yükseklik olarak göstermektedir. Kişinin kalp hızı normale göre düşüktür.

Hipertiroidizm durumunda ise insanlar uykuya dalma sürecinde zorlanmaktadırlar. Tiroid bezinin normalden fazla çalışması kişide uykusuzluğa neden olacaktır. Ayrıca geçmişte yediğiniz kadar yiyor olmanıza rağmen kilo kaybı yaşamaya başlarsınız. Panik atak, anksiyete ve gevşeyememe problemleriyle kendisini gösterir. Hipertiroidizm durumunda yaşanan bağırsak problemleri arasında huzursuz bağırsak sendromu ve diyare yer almaktadır.

Eklem ve kas problemleri, merdiven çıkarken zorlanma, ellerle bir şey taşırken zorlanma ve baş üzeri aktivitelerde zorlanma görülebilmektedir. Kadınlarda adet dönemi normalden daha az, daha kısa ve düzensiz gerçekleşecektir. Derinin hassas ve ince olması, tipik saç dökülmeleri gözükecektir.

Hipertiroidizm durumunda kişi vücudunu bazen çok sıcak hissedebilir, normalden fazla terleyebilir. Kalpte üfürüm ve çarpıntı görülebileceği gibi normalden daha hızlı atması da Hipertiroidizm durumunda yaşanabilir. Beklemediğiniz bir şekilde kolesterol seviyenizde düşme görülecektir.

Tiroid Hormonu Bozukluğu Tedavisi

Sık görülen tiroid hormonu bozukluklarından birisi olan hipotiroid  tiroid hormonlarının yeterli miktarda olmayışından kaynaklanmaktadır. Tiroid bezinin görevini tam olarak yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkan bu durumta kandaki hormon miktarının dengelenmesi amacıyla ilaç tedavisi yöntemi olarak levotiroksin kullanılmaktadır. Levotiroksin adı verilen ilaç tiroid hormonlarının yapay ortamlarda sentetik olarak üretilmesi sonrasında elde edilmektedir. Tedavi edici bir özelliği bulunmayan ilaçta tiroid bezi görevini tekrar yerine getirmeye başlamadığı sürece kullanıma devam etmek gerekebilir.

Bir diğer sık görülen tiroid hormonu bozuklukları olarak da hipertiroidi durumunu sayabiliriz. Tiroid bezinin ihtiyaçtan fazla hormon salgılaması durumu olarak adlandırılan hipertiroidi durumunun önüne geçebilmek için tiroid bezinin çok çalışmasının önlenmesi gerekmektedir.

Bu durumun önlenmesi amacıyla sık tercih edilen yöntemlerden ilki radyoaktif iyot tedavisi iken bir diğeri cerrahi yöntemler olarak bilinmektedir. Bahsettiğimiz ilk tedavi yöntemi olan radyoaktif iyot tedavisi ile iyot atomları işaretlenerek tiroid bezinin normalden fazla çalışmasına engel olunmaktadır. Tiroid bezinin ameliyetla tamamen çıkarılması ise hipertiroidi nasıl tedavi edilir sorusunun cerrahi yanıtıdır. İki yöntemde de farklı yan etkilerin görülme ihtimalinin varlığı unutulmamalıdır.

Tiroid hormonu hastalıkları tedavisi için meyve yeşil sebzelerin tüketilmesi önerilmektedir. Spor yapılması, stresli yaşamdan mümkün olduğunca uzak durulması ve sigara, alkol kullanılmaması tiroid hormonu hastalıkları tedavisi açısından son derece önemlidir. Tiroid bezi hastalıkları tedavisinde yağ, şeker ve karbonhidrat tüketiminin minimuma indirilmesi, dengeli beslenme ve fazla kilolardan kurtulma son derece önemlidir.