Hormon Bozuklukları Tedavisinde Bitkisel Yöntemler
Sık karşılaşılan hormon bozuklarının her biri için ayrı olarak bitkisel tedavi yöntemleri hakkında detaylar
Hormon Bozuklukları
Hormon bozukluklarını detaylı bir şekilde anlayabilmek için insanlardaki santral sinir sitemlerinden başlayarak üreme sistemine kadar devam edilmesi gerekmektedir. Büyüme hormonunu ele alacak olursak; büyüme hormonu bozukluklarının nedenleri arasında beslenme alışkanlıklarının yanlış olmasını uyku düzensizliklerini, hareketsizliği, tiroid problemlerini, açlığı ve stres faktörünü sıralayabiliriz.
Hormon bozuklukları konusunu kadınlar üzerinde ele alacak olursak kadınlarda hormon bozukluklarının;
- Östrojen hormon bozuklukları
- Progesteron hormon bozuklukları
- TSH hormonu bozuklukları
- Testosteron hormon bozuklukları
- Androjen hormon bozuklukları gibi ana başlıklar altında incelememiz mümkündür.
Kadınların adet döngülerinde önemli rol oynayan östrojen hormonu pek bilinmiyor olsa da hem kadınlarda hem erkeklerde bulunmaktadır. Östrojen hormonu eksikliklerinde kadınlarda cilt kırışıklığı, vajinada sarkma, cinsel ilişkiden zevk almama, vajinada kuruluk gibi durumlar ortaya çıkarabilmektedir.
Rahmin hamilelik için hazırlanmasını sağlayan hormon progesteron hormonudur. Yumurtalıklar tarafından salgılanan bu hormonun etkileri kendisini genital bölgede göstermektedir. Ayrıca annelerin doğum sonrasında süt salgılamalarını sağlayan hormon olduğu için bozukluklarında bahsedilen görevlerde aksamalar yaşanacaktır. Progesteron hormon bozukluğuna iyi gelen şifalı bitkiler bu şekildedir.
Beyinde hipofiz bezi aracılığıyla salgılanan TSH hormonu tiroid hormonlarının çalışması konusunda rol almaktadır. Eksikliklerinde vücutta çeşitli problemlere neden olmaktadır. Tiroid hormonlarının etkilenmesine neden olan eksikliklerinde ayrıca kısırlık, guatr hastalıkları ve adet düzensizliği riskleri de ortaya çıkmaktadır.
Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu kadınlarda da bulunmaktadır. Kadınlarda az miktarda bulunan hormonun normalden fazla bulunması kadınlarda kıllanma olarak kendisini göstermektedir. Artması halinde sivilce, saç dökülmesi gibi durumlarla kendisini göstermektedir.
Androjen fazlalığı hiperandrojenizm olarak adlandırılmaktadır. Bu durum kadınların ses tellerinde kalınlaşma olarak kendisini göstermektedir. Ayrıca kadınlarda erkek tip vücut görünümü de ortaya çıkabilme ihtimali oluşturmaktadır.
Hormon Bozuklukları Bitkisel Tedavisi
Bitkilerle hormonların vücuttaki düzeyini dengelemek istediğinizde her hormon için farklı bir araştırma yapma gereksinimi duyabilirsiniz. Bu nedenle özellikle kadınlarda hormonların tedavisi amacıyla tercih edilebilecek bitki türlerini yazımızın devamında detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Bu yazı hormon bozukluğu bitkisel tedavi detayları içermektedir.
Östrojen hormonu deposu bitkiler arasında adaçayı doğal östrojen içermesi bakımından ilk sırada yer almaktadır. Adaçayı gece terlemeleri, ateş basması gibi menopoz şikayetlerinde oldukça etkilidir. Adaçayı haricinde soyadan elde edilen isoflavonlar da menopoz şikayetlerini azaltan doğal östrojen barındıran bitkiler arasında yer almaktadır. Çuha çiçeği yağı, kızıldereli otu, maydanoz, anason ve civan perçemi de doğal östrojen kaynakları olarak bilinmektedir. Östrojen hormon bozukluğuna bitkisel çözüm bu şekildedir.
Evlerde kolaylıkla bulunabilecen domates ve ıspanak progesteron arttırıcı gıdalar olarak bilinmektedir. Bu sebzeler antioksidan deposu olarak adlandırılmakta ve progesteron üretilmesini tetikleyen B-6 vitaminini yeterli miktarda bulundururlar. Sık tüketilen gıda maddelerinden olan cevizin de progesteron hormonu üretilmesi konusunda vücudu tetikleyen steroller bulundurduğu bilinmektedir. Dere otu, avokado ve amla olarak da bilinen bektaşi üzümü de içeriğindekiler nedeniyle bir şekilde progesteron üretilmesinde etkileyici rol üstlenmektedirler.
TSH hormonu eksikliklerinde ise yapılan araştırmalar dere otunun faydalı olduğunu göstermektedir. Dere otunun haricinde vişne ve domatesin de tiroid hormonu yetmezliğinde faydalı olduğu bilinmektedir. Testosteron eksikliği bitkisel tedavi yöntemleri arasında sık tercih edilen keçi boynuzundan bahsedebiliriz. Keçiboynuzu A, B ve E vitamini bakımından zengin olmasının yanında potasyum, fosfor ve kalsiyum da içermektedir. Bu nedenle keçiboynuzu testosteron eksikliğinde sık tercih edilmektedir.
Androjen hormon bozuklukları beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek etkileri en aza indirebilmektedir. Bahsettiğimiz beslenme düzeninde domates, böğürtlen ve kiraz meyve olarak tercih edilebilir. Sebze olarak ise biber ve bal kabağı tercih edilebilmektedir. Bu yiyeceklerin antioksidan içeren gıdalar olduğu bilinmektedir. Beyaz şeker, makarna ve beyaz ekmek gibi rafine edilmiş ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Bitki yağları ve zeytinyağı tercih edilmesi de beslenme düzeni bakımından önemlidir. Bahsettiklerimiz hormon eksikliklerinde şifalı ve iyi gelen çözüm önerileridir.