Hormon Bozukluğu Sorunlarında Hastanenin Hangi Bölümünden Yardım Alınır?

Hormon bozukluğu yaşayan kişilerin ilk olarak hastanenin dâhiliye bölümüne gitmesi gerekir. Burada yapılacak olan muayeneden sonra gerekli olan yönlendirmeler yapılır.

Hormon Bozukluğu İçin Hangi Bölüme ve Hangi Doktora Gidilir?

Hormon bozukluğuna hangi doktor bakar ve hangi bölüme gidilmelidir, hormonsal açıdan sorunları olan kişiler ilk olarak hastanenin dâhiliye bölümüne gitmesi gerekir.  Dâhiliye doktoru tarafından muayene olan hastaları yine dâhiliye doktoru gerekli görürse endokrinoloji servisine yönlendirme yapar. Hormon bozukluğu için bazı kişiler isterlerse direk olarak endokrinoloji bölümüne gitmeyi de tercih edebilir. Fakat kişiler kendilerinde bulunan sorunların hangi sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıktığını bilmediği için ilk olarak dâhiliye uzmanına gidilir.

Endokrinoloji bölümündeki doktor gerekli gördüğü takdirde hormon bozukluğu için yumurtalık ultrasonuna, sol elinin röntgenine, erkeklerde ve kadınlarda kemik yaşına ve kan tahlillerine bakar. Hatta bunların yapılması için yönlendirme de yapar. Tahlillerin hastanenin hangi bölümünde yapılacağı konusunda doktor yardımcı olur. Yapılan tahlil sonuçlarında gerekli detaylara ulaşılmazsa detaylar için daha kapsamlı olan tetkikler istenir.

Hormon bozukluğu için artık büyük çaplı olan hastanelerde gerekli testler yapılmaktadır. Tüylenme, gelişim sorunları ve diğer hormon bozuklukları konusunda beslenme büyük bir önem taşır. Beslenme bozuklukların günümüzde fazla olması ve hormonlu yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklı olarak özellikle tüylenme şikâyeti ile birçok kişi doktora gitmektedir. Özellikle abur cuburun fazla düzeyde tüketilmesinden kaynaklı olarak kız çocuklarında tüylenme ve meme sertleşmesi 5 yaşına kadar düşmüştür. Erkeklerde ise tüylenme sorunun yanında cinsel eğilimlerin yaşı düşmüştür.

Tüylenme ve diğer hormon bozuklukları için vakit kaybetmeden doktora gidilmesi ve tedavisi ile alakalı adım atılmalıdır.

Hormon sorunlarına hangi doktor bakar, nereye gidilmeli ve tedavisi nasıl ilerler konusunda önceden bilgi edinilmesi de gerekir. Doktor gerekli olan tüm detayları ve verileri elde ettikten sonra tüylenme ya da diğer sorunların tedavisi konusunda planlamalar yapar. Tedavisi kapsamında doktor tarafından söylenenlerin yapılması, ilaçların düzenli kullanılması ve kontrollerin aksatılmaması gerekir. Tüylenme ya da diğer hormon bozuklukları konusunda uzman kontrolü dışına çıkmamak tedavinin en önemli parçasıdır.

Hormon Bozukluğu Nasıl Meydana Gelir?

Hormonların akışlarındaki normal seyir yani döl yatağı, yumurtalıkları ve beyin arasındaki iletişimlerin rastgele bir şekilde yaşanması sonucunda meydana gelmektedir. Kişilerin bu sorunları yaşamasına genetik faktörler, yumurtalıklarda bulunan kistler ve farklı sorunlarda etkili olabilmektedir. Özellikle kadınlarda beyinden salgılanmakta olan hormonların vücut içinde iç hizmetini yapmaması ve hizmeti geçmemesi erken dönem içinde yaşanan menopozu meydana getirir. Genç kızlarda ise bu sorunlardan kaynaklı olarak erken dönemde regl görmeler gözlemlenir. Bu sıkıntının 12 ila 13 adet çeşidi bulunur ya da tam tersi olarak regl görmesi gereken yaşın geçmesine rağmen regl görülmez. Bundan kaynaklı olarak jinekolog muayenesi gerekir.

Kadınlarda ve genç kızlar jinekolog gerekli görürse hormonlar ile alakalı takviyelere başlar. Bu kapsamda kişi tedaviyi ret ederse cinsel isteksizlikler, göğüslerin anormal büyümesi ve anormal fiziksel gelişimler oluşabilir. Erkeklerde ise genelde boy ve penis ile alakalı sorunlar meydana gelir. Fark edildiği an uzman kontrolüne gidilmesi şarttır. Çünkü tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açar.