Çocuklarda Meydana Gelen Hormon Bozukluğu Sebepleri Arasında Neler Bulunur?ir?
Çocuklarda meydana gelen hormon bozuklukları sonucunda mutlaka tedavi sürecine başlanması gerekir. Tedaviler konusunda uzmanın her söylediği yapılmalı ve ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
İçindekiler
Çocuklarda Hormon Bozukluğu Nedenleri Nedir?
Çocuklarda hormon bozukluğu, gelişme çağında olan çocuklarda gelişim bozukluğu olarak gözlemlenir. Çocuklardaki tiroid bez sorunları doğumun olmasından sonra bebelik döneminde belirtileri ile ortaya çıkmaya başlar. Bebeklerde dil kalınlığı ve ses kalınlığı mevcut ise hormon bozukluğu belirtileri olarak düşünülür. Bebeklerde hormon bozukluğu olup olmadığını öğrenmek adına bebeklerde topuk kanı alınır. Alınan bu kan ile belli başlı testler yapılır.
Yapılan testler metabolizmada sorun varsa erken dönem teşhis edilmesini sağlar. Çocuklarda hormon bozukluğu konusunda geç kalınmış ise tedavi konusunda zorlaşma meydana gelir. Hormon bozukluğu belirtileri bebeğin doğumundan itibaren meydana gelecektir. Bebeklerde hormon bozukları nasıl meydana gelir. Bebeğin dilinin büyük olması, bebeklerin ağlamasının oldukça kaba olması, kabızlık meydana gelmesi ve sarılığın uzun sürmesi hormon bozukluğuna neden olur. Çocuklarda hormon bozukluğu nedenleri ergenlik döneminde bile gözükmektedir. Bu dönem içinde özellikle kız çocuklarında hormon bozukluğu meydana gelir.
Genç kızlarda meydana gelen hormon bozuklukları nasıl meydana gelir ve nasıl anlaşılır adet düzensizlikleri, aşırı düzeyde kıllanma gibi sorunlar ile meydana gelir. Genç erkeklerde ise yaşına göre boy uzamaması, boy kısalığı, penis boyunun normalden kısa olması gibi belirgin bir şekilde kendini belli eder. Hormon bozukluğu olanların muhakkak tedavi olması şarttır.
Belirtileri Nedir?
Çocuk da meydana gelen sorunlar iç salgı bezlerinde oluşmuşsa salgının az olmasından kaynaklı olarak tiroitlerin az çalışmasına sebep olur. Çocuklar kendi yaşıtlarına göre daha yavaş şekilde büyümeye başlar ve boylarında kısalıklar oluşur. 6 yaşına gelinceye kadar büyüme normal düzeyde devam ederken 6 yaşından sonra boyda uzamalar yavaşlamaya başlar. Bu sorunların olduğunun en önemli belirtileri içinde yer alır. Hormonlarda var olan hızlı çalışma ve fazla düzeyde üretilme çocukların büyümelerini engeller.
Bu şekilde anormal düzeyde kemik gelişimi meydana gelir. Bazı bölgelerde gerilemeler meydana gelir, boy kısa kalır, dil, burun, ayak ve ellerde büyümelerde anormalleşir. Bu durumlarda uzman tarafından sorun olan hastalar izlenime alınır ve kontrol altında tutulur. Yeni doğmuş olan bebeklerde de uzun dönem yaşanan kabızlık durumları, geçmeyen sarılık, şeker sorunları, kilo kaybı ve alımı da belirtiler içinde bulunur. Salgılanmanın yetersiz böbreklerde sıkıntılara sebep olur. Bundan kaynaklı olarak da sık şekilde idrara çıkma yaşanır ve anormal düzeyde idrar çıkışı olur.
Hormonlarda bulunan sıkıntıların hepsinin tedavisinin yapılması önemli bir noktadır. Bu aşamada uzmanın her söylediğine dikkat etmek ve dikkatli şekilde tedavi konusunda yol almak gerekir.
Tedavi İşlemleri Nasıl Yapılır?
Hormonlarda var olan bozukluklardan kaynaklı olarak hastanın mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Uzmanların tedavi için klinik muayene dışında kan ve idrar tahlilleri yapması gerekir. Hormonların ve metabolizmada yer alan hücrelerin ne düzeyde çalıştığı ve tiroid bezlerinin çalışmasına bakılır. Yapılan tahlillerin sonuçlarının çıkmasından sonra yorumlama yapılır ve gerekli tedavi planlaması yapılır.
Bu aşamada uzmanın vermiş olduğu her türlü ilaç düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bazı bebeklerde ise meydana gelen hormon sorunları ergenlik dönemlerini etkilemektedir. Genç erkeklerde erken dönemde ergenliğe geçiş, kızlarda ise ikinci bir cinsiyet olarak ortaya çıkabilir. İki cinsiyet sorunu yaşayan kişilerde erkeklik hormonlarının fazla düzeyde salgılanması meydana gelir. Bu tarz durumlar erken dönemde fark edilmesi ve kısa süre içinde gerekli olan ilaç tedavilerine başlanması gerekir. Tedaviler ile alakalı dönemin aksatılmadan devam ettirilmesi gerekir. İlaçların düzensiz kullanılması sonucunda fayda bulmak ve sürecin sağlıklı şekilde bitmesini beklemek mümkün değildir.
Yaşı ilerleyen kişilerde ve ergenlerde hormonların düzenlenmesi adına doğal olan bitkilerde kullanılır. Özellikle menopoz döneminde kadınlar için en önemli faydayı sağlayacak olan bitki hayıt meyvesidir. Bu meyve sayesinde hormonların dengede kalması sağlanır ve hastalıkların önüne geçilir.