Hamilelik Dönemin Progesteron Değerinin Dengesinin Sağlanması

Hamileliğin tüm dönemlerinde hamilelik öncesine göre hassaslaşan kadınların bu dönemde olması gereken progesteron değerleri hakkında detaylar

Progesteron Hormonu Nedir?

Progesteron hormonu adet döngüsünün sağlanmasında, gebe kalınmasında ve embiyogenez durumunda önemli etkileri olan steroit ve cinsiyet hormonudur. Progesteron ön hipofizden ve yumurtalıklar tarafından salgılanmaktadır. İlgili hormon rahmin her ay düzenli olarak hamilelik için hazırlanmasını sağlamayan kadınlık hormonudur. Ayın dört hafta olduğunu bildiğimize göre ilgili hormonın ikinci haftadan sonra yükseldiğini ve kadındaki standartlaşan adet döngüsünün başlamasıyla birlikte ise düştüğünü söyleyebiliriz. Gebe kalmak için önemli olan hormonların doğum kontrol yöntemlerinden birisi olan doğum kontrol hapın sentetik olan hali olduğunu belirtmeliyiz.

Hormonun genel etkenleri kadınların üreme organlarında görülmektedir. Porgesteron hormonu östrojen hormonunun fonksiyonlarının arttırılmasına ve bu artışla birlikte bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Hormon hamileliğin devam etmesine, göğüslerin süt üretmeye hazır hale gelmesine ortam hazırlamaktadır.

Kadınlarda hamile kalmak konusunda etkileri olan hormonun erkeklerde sperm oluşumunda da rolü bulunmaktadır. Ayrıca kemik ve kasların kuvvetli olmasını da sağlamaktadır.

Kadınlarda Normal Progesteron Değerleri

Erkeklerde ve kadınlarda bulunan progesteron değerleri konusunda öncelikle erkekler için en yalın haliyle bilgi vermemiz gerekirse erkeklerdeki ilgili hormonun değerinin 0.1-1 ng/ml normal değerler olarak algılanabileceğini söyleyebiliriz.

Kadınlarda ilgili hormonun değerleri ise dönemsel olarak değişiklikler göstermektedir. Hamileliği 9 aylık bir dönem olarak parçalara ayırdığımızda ilk üç ayında, ikinci üç ayında, üçüncü ve son üç ayında farklı progesteron değerlerinin ortaya çıkabieceğini söyleyebiliriz. Hamileliğin ilk üç ayında ilgili hormonun değeri 11,2 – 90 ng/mL iken hamileliğin ikinci üç aylık döneminde ilgili hormonun değeri 25,6 – 89,4 ng/mL, hamileliğin son üç aylık kısmında ise ilgili hormonun değeri 48 – 300 veya 300’den büyük ng/mL olduğunda normal progesteron değerleri elde ediliyor demektir.

Hamilelik dönemi haricinde ilgili hormonun değerleri kadınlarda yine farklı dönemlere göre farklılıklar göstermektedir. Yumurtlama öncesi, adet döneminin tam ortası ve menopoz sonrası olarak ayırabileceğimiz bu dönemlerde yumurtlama öncesinde kadınlarda ilgili hormonun normal değerleri 1 ng/mL’den daha az, adet döneminin tam ortasında 5 – 20 ng/mL menopoz dönemi sonrasında ise yine yumurtlama dönemindeki gibi 1 ng/mL’den daha az olarak kabul edilebilmektedir.

Hormon seviyesi durumunda farklı test ortamlarında bir miktar değişiklik görülmesi normaldir.Hormon seviyesi test çeşitlerine göre oynamalar gösterebilir. Farklı testler için ufak oynamalar normaldir.

Hamilelikte Progesteron Değerleri

Hamile kalmak belirli yaşta bir kadın için bir istektir, hevestir. Fakat hamile kalmak sağlıklı bir doğum için yeterli değildir. Hamilelilik haftalarında düzenli bir şekilde takip isteyen, sıkıntı olması durumunda haftalarında direkt müdahale isteyen bir durumdur.  Progesteron hormonu gebeliğin devam edebilmesi için en önemli hormonlardan birisidir. İlgili hormonun değeri gerek görüldüğünde haftalık olarak takip edilmelidir. Hamilelikte 100 ng veya üstü olması gereken progesteron değeri özellikle gebeliğin 10 haftalık olmasından 36 haftalık olmasına kadar geçen sürede çok yüksek seviyelerde dolaşır. Hamilelik döneminde progesteron değerinin 100 ve üstünde olduğu bu dönemde progesteron değerinin öneminin anlaşılır olmasına gerekirse uzman kontrolünde haftalık kontrolünün yüksekliği ve ya düşüklüğünün tespiti için gerekli olmasına neden olmaktadır. Bu bilgiler ışığı altında çok düşük progesteron oranlarında hamile kalınırmı , progesteron düşüklüğü hamile olamama belirtisimi sorusunu getirmektedir.

İlgili hormonun önemi bebeğin döllenmesinden sonra kadındaki rahim duvarına ilgili hormon vasıtasıyla yapışmasından da kolaylıkla anlaşılmaktadır. Ayrıca hormon rahim duvarının çeşitli nedenlere bağlı olarak kasılmasına ve haftalık olarak bu kasılmalara bağlı olarak düşük ihtimalinin ortadan kalkmasına neden olabilmektedir. Geçmiş yıllarda haftalık olarak yapılan testler sonrasında tekrarlayan düşüklerde progesteron düşüklüğünün sebep olarak görülmesi dışarıdan takviye yapılabileceği izlenimini bıraksa da araştırmalarda kapsam genişletildikçe bu durumun mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalar progesteron hormonunun düşükleri önlemekle ilgisi olmasa da erken doğum riskini azaltabileceği yönünde sonuçlar vermiştir.

Progesteron Düşüklüğü Nedenleri

İlgili hormonun yüksekliği olabileceği kadar düşüklüğü de olabilmektedir. Yüksekliği nedenleri olduğu gibi düşüklüğü nedenleri de bulunmaktadır. Hamilelik ve yumurtlama dönemleri haricinde düşük olan hormonun değerlerinin normalden daha fazla düşmesi durumunda yumurtalık sorunları akla gelebilir. Normalden çok düşük değerler düzensiz adet dönemlerine, sıkıntılı ve bir o kadar da ağır kanamalara neden olabilmektedir.

Yüsekliği kadar düşüklüğü de önemli olan hormonun düşüklüğüne menopoz, fallop tüpü iltihapları, dış gebelik, yumurtlama sorunları, sigara, hipogonadizm, düşük ve cenin ölümü gibi durumlar neden olmaktadır.