Gebelik İçin Kadının Hazır Olmasını Sağlayan Progesteron Hormonun Dengelenmesi
Kadınların vücut organizmasını ve rahmini gebeliğe hazırlamak ve gebelik durumunda gebeliğin sürdürülmesi aşamasında etkili olan progesteron hormonunun vücuttaki dengesinin sağlanabilmesi için yapılması gerekenler
İçindekiler
Progesteron Hormonu Özellikleri
Progesteron özellikle kadınlarda gebeliğin oluşmasında, rahmin gebeliğe hazır bir hale getirilmesinde ve var olan gebeliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla kullanılır. Progesteron hormonunun gebelik sürecinde sağlıklı bir şekilde kullanılır olması amacıyla vücuttaki bulunan miktarının önemi büyüktür. İlgili hormon böbrek üstü bezlerinden ve plasentadan salgılanmaktadır. İlgili hormonun başarılı bir şekilde görevini yerine getirebilmesi östrojen hormonuyla birlikte kullanılır olmasıyla sağlanmaktadır.
İlgili hormonun nasıl sağlıklı bir şekilde gebelikte kullanılır olduğunun belirtilebilmesi amacıyla kandaki oranlarını belirtmemiz gerekmektedir. Kandaki oranların belirtilmesinden sonra yüksekliğinde veya düşüklüğünde vücuttaki miktarının nasıl dengelenir olduğundan da bahsedeceğiz. İlgili hormonun değerleri çeşitli faktörlere göre değiştiğinden kişiden kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Bunun nasıl olduğunun yanıtını ise kişilerin vücut sistemine bağlı olduğunu söyleyerek verebiliriz. Kandaki hormonun değerlerinin özellikle adet dönemlerinde çok değişkenlik gösterdiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Bu değişikliklerden en az şekilde etkilenip nasıl doğru zamanda ölçümün yapılabileceğini ise uzman kontrolünde karar verilecektir.
Vücuttaki Progesteron Hormonu Değerleri
Bahsettiğimiz hormon erkeklerde de bulunmaktadır. Erkeklerde progesteron hormonunun normal değerleri ölçüm esnasında 1 ng/mL ve daha az oranlarda çıkmalıdır. Kadınlardaki ilgili hormonun değerleri ise ölçümün yapılacağı zamanlamaya göre değişiklikler göstermektedir. Yumurtlama öncesinde 1\’den az çıkan değer kadın adet döneminin tam ortasında bulunduğıu dönemde 5 – 20 aralığında çıkmaktadır. Menopoz sonrasında yapılacak olan progesteron ölçümlerinde ise yumurtlama öncesinde olduğu gibi 1 \’den az çıkmalıdır.
Progesteron değerleri kadınlarda hamilelik dönemlerinde de hamileliğin içerisinde bulunulduğu aya göre farklılıklar göstermektedir. 9 ay sürecek olan hamilelik dönemini üçer ay olmak üzere üçe ayırdığımızda hamileliğin ilk üç ayında progesteron değerinin 11,2 – 90 aralığında, hamileliğin ikinci üçüncü ayında 25,6 – 89,4 aralığında, hamileliğin üçüncü ve son üçüncü ayında ise 48 – 300 veya daha fazlası aralığında çıkması gerektiğini söyleyebiliriz. Progesteron hormonu değerlerinin ölçülmesi esnasında belirtilen aralıklarla çıkmaması halinde uzman kontrolünde çeşitli uygulamaların yapılması gerekebilmektedir.
İlgili hormonun değerlerinin dengelenmesi için dijital ortamda kişilerin ilaç kullanım detaylarına ulaşabilmeleri mümkündür. Fakat başka hekimler tarafından başka vücut yapılarına veya başka oranlardaki progesteron değerleri için önerilen ilaç, bu yazıyı okuyan kişinin bahsedilen ilaç için kullanımı düşünümesi için yeterli gelmemelidir. İlaç kullanımı, yanlış dozda ilaç alınımı, yanlış ilaç kullanımı özellikle bu tarz özel konular için sıkıntılı süreçlerin yaşabilir olmasına neden olabilmektedir.
Progesteron değerlerinin nasıl dengeleneceği konusuna ise yazımızın devamında yer vereceğiz.
Progesteron Değerlerinin Dengelenmesi
Hormonun özellikle kadınlar için çok önemli hayati aktivitelerin sağlanmasında etkili olduğunu söylemeliyiz. Bu nedenle hormonların dengesinin sağlanması düşüklüğünde veya yüksekliğinde gerekli müdahalelerin özellikle konusunda uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Dijital ortamda değerlerin dengelenmesi amacıyla birçok yöntemden bahsedilmektedir.
Bu yöntemler arasında değerlerin düşük olması anında kullanılacak progesteron içeren ilaçları ele aldığımızda bu ilaçların kullanımının sentetik olarak vücuda ilgili hormon takviyesinin yapılması anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Bu ialçların tüketilmesinin mutlaka uzman önerisiyle ve uzman kontrolüyle ilgili testlerin yapılması sonrasında gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Progesteron değerlerinin arttırılması amacıyla kullanılacak olan ilaçların uzman tavsiyesiyle alınmadığı durumlarda oluşabilecek yan etkilerden dolayı çeşitli sıkıntıların beraberinde gelebileceği unutulmamalıdır. Kullanılacak ilaçların çeşidi, ilaçların dozajı ve kullanım aralığının testlerdeki değerlere ve kilşinin bünyesine göre uzmanlar tarafından belirlenmesinin gerekliliği unutulmamalıdır.
Progesteron değerlerinin düşük olması durumlarında dijital ortamlarda doğal yollarla değerlerin arttırılması için bahsedilen takviyeler okunabilir. Fakat tüm bunların yine konusunda uzman birisine danışılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Dijital ortamlarda yer alan veriler incelendiğinde doğal yollarla progesteron arttırmak amacıyla tercih edilebilecek besin maddeleri arasında
- dere otunu,
- avokadoyu,
- amla olarak da bilinen bektaşi üzümünü,
- domatesi,
- ıspanağı,
- ay çekirdeğini,
- cevizi ve fermantasyon soyayı verebiliriz.