Progesteron Hormonu Görevleri ve Progesteron Hormonu İlacı Yan Etkileri Nelerdir?

Progesteron hormonu kadın vücudunda erkeklere oranla daha fazla salgılanan ve adet kanaları ve gebelik oluşumunda önemli etkiye sahip olan bir cinsiyet hormonudur.

Progesteron Hormonu Nedir?

Progesteron hormonu kadınlarda yüksek oranda bulunan ve adet döngüsü, gebelik gibi olaylarda direk olarak aktif rol oynayan bir hormondur. Ayrıca erkeklerde de çok az olarak testislerden salgılanan progesteron, kadınlarda östrojen ile birlikte dişilik sistemini oluşturmaktadır.

Progesteron hormonu, kadın rahminde her ay düzenli olarak hamile kalma ihtimaline karşı vücudu gebeliğe hazırlamaktadır. Adet kanamalarından önce genellikle bu hormonun miktarında ciddi bir yükselme görülmektedir. Kanamanın başlamasından itibaren progesteronun miktarı da düşer.

Kadın gebe kaldıktan sonra gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için döl yatağı ağzında bulunan bezler ve progesteron hormon salgılamaya başlarlar. Bu salgılamanın ardından döllenmiş olan yumurtaların kalacağı yer daha elverişli hale getirilmiş olur. Gebeliğin tamamlanmasının ardından memelerden süt akışının sağlanmasında da progesteron hormonunun etkisi bulunur.

 Bazı durumlarda bu hormonun salınımında fazlalık görülmektedir. Adregenital sendromu, cushing sendromu ve hamilelik durumu salınımın aşırı derecede arttığı durumlardır.

Yumurtalıklardan salgılanan bu hormonun yapay şekli ise doğum kontrol hapları olarak bilinmektedir. Doğum kontrol hapları temel olarak progesteron ile aynı noktalara etki etmektedir.

Yapılan testler sonucunda dişilik hormonlarında eksiklik bulunan kadınlar, önerilen bir takım progesteron ilaçlarını kullanarak bu eksikliği kapatabilmektedirler. Ancak bir takım yan etkileri de görülebilir.

Progesteron Hormonun Görevleri Nelerdir?

Progesteronun en temel görevi hamileliğin gerçekleşmesini dolaylı yoldan sağlamaktır. Her ay düzenli olarak kadın vücudunun yumartalıklarından salınan yumurtalar, döllenmiş bir şekilde rahim iç zarı tarafından karşılanmayı beklerler. Bu noktada progesteron hormonunun seviyesi artarak rahiç iç zarının kalınlaşması sağlanır. Bu kalınlaşmanın temel amacı döllenmiş yumurtayı karşılayıp iyi bir yatağın hazırlanmasıdır. Böyle bir durumda adet kanamalarından kesilme ortaya çıkacaktır. Ancak eğer rahim ağzına gelen yumurtalar döllenmemiş ise hormonun seviyesi bu sefer azalacaktır ve rahim iç zarı incelecektir. Bu aşamada incelen iç zar adet kanamaları ile dışarı atılır. Bu döngü her ay aynı bir şekilde devam etmektedir.

  • Hamileliğin son dönemlerinde progesteron seviyesi azalmaya başlar. Bu da doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
  •  Gebeliğin oluşmasının ardından ise anne vücudunda bazı değişikliklerin oluşmasına neden olacaktır. Bunun en belirgin örneği ise memelerin büyümesidir.
  •  Doğumun gerçekleşmesinin ardından ortaya plasenta çıktığı için vücutta progesteron üretimi önemli seviyede azalmaya başlamaktadır.

Hormonun Yan Etkileri

Cinsiyet belirleyici hormonlarda eksikliği bulunan kadınlar dışarıdan alabilecekleri ilaçlar sayesinde bu eksikliği gidermektedirler. Ayrıca başka nedenler dolayısıyla da hastalara tavsiye edilen bu hormon ilaçları bazen olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Eğer ciddi bir yan etki ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza bu konu hakkında bilgi vermeli ve ilacın daha sonrası için de kullanılabilip kullanılamayacağını öğrenmelisiniz. Ayrıca doğal olarak bu hormonun salınımı da bazı yan etkilere yol açabilir.

Hormonun gösterebileceği etkiler şu şekildedir;

  • Vücudun kolay kilo almaya başlaması,
  • Baş ağrıları,
  • Memelerde eskiye oranla daha fazla hassasiyet görülmesi ve ya memelerde gerginlik oluşması,
  • Vücutta kızarıklık görülmesi,
  • Hirsutizm,
  • Ödemlerin hissedilmeye başlanması,
  • Baş dönmesi,
  • Adet düzensizliklerinin başlaması,
  • Kabızlık görülmesi,
  • Hamilelik sürecinde reflü görülmesi,
  • Servikal mukusun kalınlaşmasına yol açar. Ayrıca ortamın pH seviyesini azaltarak asidik bir ortamın oluşmasına sebep olur (Dolayısıyla gebelik işlemi zorlaşır),
  • Vücudun çeşitli noktalarında tuz ve su toplanmasına neden olabilir,
  • Göğüslerin gelişiminde hareketlilik görülür,
  • Düz kaslarda eskiye oranla daha fazla gevşeme görülebilir.

Hormonun bazı yan etkileri başka bir hastalığın giderilmesi için de kullanılabilmektedir. Bu nedenle sorununuzu detaylı olarak doktorunuzla paylaştıktan sonra progesteron kullanmanız gerekip gerekmediğine karar verilecektir.