Progesteron Hormonunu Tetikleyen Yiyecekler ve Vücuda Etkisi

Progesteron hormonunu hem doktor tavsiyesi ile verilen ilaçlar ile hem de doğal yollardan arttırmak mümkündür. Doğada bulunan bazı yiyecekler içerdikleri bazı mineral ve vitaminler ile progesteron üretimine etki etmektedirler.

Progesteron Hormonu

Progesteron hormonu özellikle kadınlarda sağlık açısından çok önemli bir yere sahiptir. Adet döngüsünün devamında ve hamilelik durumunda bu hormonun ne derecede salınım yaptığı gelişmekte olan olayları tamamen etkileyebilir. Normal değer aralığında bu hormona sahip olan kadınlar gebeliğini çok daha rahat ve sağlıklı olarak geçirebilir.

Progesteron seviyesinde ciddi düşüklük yaşayanlar doktor tavsiyesi ile bazı ilaçlar kullanıp kısa zamanda sonuçlar alabilir. Ancak ilaç kullanımı yan etkilere de sebep olabilir. Bu nedenden dolayı çok ciddi hormon azlığı bulunmayan kişilere her daim doğal yollardan tedavi tavsiye edilmektedir. Hormon seviyesini doğal yollardan arttırmak için doğada bir çok besin kaynakları bulunmaktadır. Bu gıdalar bünyelerinde tam olarak progesteron hormonu bulundurmazlar. Ancak insan vücuduna girip sindirildiklerinde bu hormonun artışını sağlayabilecek özelliklere sahipdirler.

Bu nedenle yeterli ve düzenli olarak bu yiyecekleri tüketmek hem hormon seviyenizi artırabilir hem de öğünlerinizde sağlıklı gıdalar tükettiğiniz için daha sağlıklı bir hayata kavuşabilirsiniz.

Progesteron Hormonunu Tetikleyen Yiyecekler

Progesteron hormonu düşük olan kişiler ve ya çeşitli nedenlerden dolayı salınımı normal değer aralığının üzerine çıkartmak isteyenler bu isteklerin doğal yollar ile karşılayabilirler. Hormon salınımını artıran hap şeklinde bir çok ilaç bulunmaktadır ve kısa sürede etkisini göstermektedir. Ancak bu eksikliği ilaçlar yerine doğal yollar ile düzenli olarak sağlarsak daha sağlıklı olacağı aşikardır. Aşağıda bulunan listemizde nelerde progesteron hormonunu artıran yiyecekleri ve bitkileri bulabilirsiniz.

Avocado

Avocado meyvesi sadece progesteron hormonunu değil erkek ve kadınlarda bulunan birçok cinsiyet belirleyici hormonların etkisini artırmaktadır. Hormon arttırıcı meyve olarak bilinir ve insanların genel sağlığı için doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Yumurtalıklardaki aktivitenin düzgün olarak devam etmesini sağlamakla beraber vücudun östrojen ve progesteron salınımındaki dengeyi sağlamasında da etkisi bulunur.

Domates, Ispanak

Bilindiği gibi hormon arttırıcı olarak ilaçlar kullanıldığında bunun bir takım yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkilerden kaçınmanın en doğal yolu ilaç kullanmayıp günlük tükettiğimiz besinlere daha fazla önem vermektir. Ispanak ve domates gibi sebzeler dışarıda kolaylıkla bulabileceğimiz ve hormon arttırımını sağlayan besinlerden birkaçıdır.

Kadın rahminde aylık düzenli olarak yumurtlamaya vitaminlerin etkisi büyüktür. Özellikle B6 vitamini bu olayda önemli rol almaktadır. Domates ve Ispanak gibi sebzeler ise ihtiva ettikleri B6 vitamini ile progesteron seviyesini tayin edebilir pozisyondadırlar.

Uzmanlar domatesi pişmemiş, ıspanağı ise hafif şekilde haşlanmış olarak tavsiye etmektedir.

Baharatlar

Vücuda alınan bazı baharatlar progesteron hormonunun üretilmesini tetikleyebilir. Kekik, zerdeçal ve keklik otu gibi baharatları yemeklerinize katmanız doğal yoldan vücudunuzdaki salınımı arttıracak metotlardan biridir.

Dere Otu

Dere otu, içerisinde bulundurduğu güçlü antioksidanlardan dolayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bitkilerden biridir. Tedavisinde kullanıldığı hastalıklar o kadar geniştir ki uzmanlar çoğu hastalarına günlük olarak yoğurtla beraber ve ya yemeklerin içerisinde dere otu kullanımını tavsiye etmektedir. 2006 yılında yapılmış olan bir araştırmaya göre düzenli olarak dere otu kullanan kişilerde progesteron salınımının yükseldiği görülmüştür.

Ceviz

Omega kaynağı olarak bilinen ceviz, bir takım hormonları da tetikleyici özellik göstermektedir. İçerdiği steroller nedeniyle progesteron seviyesini arttırıcı etki gösterir. Günlük olarak yaklaşık bir avuç öğün aralarında tüketilmesi hem hormon seviyenize etki eder hem de diğer hastalıklar karşısında direnç kazanmış olursunuz.

Bektaşi Üzümü

Bektaşi üzümünün progesterona dolaylı olarak katkısı bulunmaktadır. Karaciğerinde sorun olan kişilerde progesteron hormon sorunu da bulunabilmektedir. Bektaşi üzümü ise karaciğerin görevlerini daha iyi yerine getirmesinde yardımcı olur.

Ay Çekirdeği

B vitaminini yüksek derece de bulundurur. Ayrıca hormon üretimine de katkısı bulunur. Tavsiye edilen tüketim miktarı günlük 2 kaşık kadardır.

Fermente Soya

Kadınlardaki menopoz dönemi sonra hormonlarda ciddi bir düşüş görülür. Bu durum bazı istenmeyen sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Fermente soya ise bu dönemde hormon seviyesini yükseltici özellik gösterir.