Anti Müllerian Hormon – Nedir, Nasıl Yükseltilir ve Düşürülür

Kadınların yumurta miktarını ve yumurta yaşı ile doğrudan ilgisi olduğu düşünüldüğünden, bu bölgeler ile ilgili sorunlarda yaygın olarak Anti Müllerian hormonu kullanılmaya başlamıştır. Yumurtalıklardan doğrudan salgılanan bir glikoproteindir.

Anti Müllerian Hormon Nedir

Kadınların yumurta miktarını ve yumurta yaşı ile doğrudan ilgisi olduğu düşünüldüğünden, bu bölgeler ile ilgili sorunlarda yaygın olarak Anti Müllerian hormonu kullanılmaya başlamıştır. Yumurtalıklardan doğrudan salgılanan bir glikoproteindir. Gebeliğin 36. haftasından menopoz dönemine kadar üretimine devam edilen bu hormon ile alakalı olarak yapılan AMH hormonu testleri, yumurta sayısı ile alakalı olduğu düşünülerek son yıllarda bayanlarda yumurta sayısını öğrenmek için yapılır. Yumurta sayısının düşüşü kan düzeyinde düşüş yaşanmasına da sebep olur. Peki, vücutta bu hormonun düşük olması demek ne anlama gelir? Bu hormon düşük ise yumurta rezervinin de düşük olduğunun veya tükendiğini buda menopoza girildiği anlamına gelmektedir.

AMH hormonunun en önemli fonksiyonu cinsiyet farklılaşmasıdır.  Müller karşıtı da denilmektedir. Müller kanalı kadınlarda tüp, vajina ve rahmin oluşmasını sağlayan kanaldır.  Erkeklerde ise anne karnında gelişimi esnasında kadınlara özel kadınlık hormonlarının gelişmemesini sağlar.  Eğer dişi bir bebek bekleniyorsa anne karnında bu hormon salgılanmaz ve rahim, tüp ve vajinanın üst kısmı gelişim gösterir.  Kadınlarda AMH hormonu annenin hamileliğinin 36.haftasında başlar ve menopoz dönemine girilene kadar devam eder.

Yumurtalık sayısı ölçümü için yapılan diğer testler gibi AMH hormonu da âdetin 3. gününde yapılması şart değildir. Diğer kan tahlilleri gibi AMH hormonu da her zaman yapılabilir.  Tok ya da aç olunması bu tahlilde gerekli değildir.

AMH hormonu yumurtalık rezervi hakkında bize uyarı olmaktadır. Ayrıca, net bir görüş olmasa da 1-3 ng/dl arası olması düşünülür fakat yapılan araştırmalar sonucu 2-4 ng/dl arası da normal olarak kabul edilmektedir. Bu oranların 1″in altına düşmesi yumurta rezervinin azalmasını gösteren bir uyarıdır. Hamile bir bayanla olmayan bir bayanın AMH düzeyleri arasında fazla bir değişiklik saptanmamıştır. AHM hormonunun yapılma amacı kadının gebe kalması için gerekli hormonsal bakımdan yeterli olup olmadığı ve yapılabilecek diğer  tüp bebek tedavisi gibi bir durum karşısında başarı oranının belirlenmesinde önemlidir.

Yaş ilerlemesiyle birlikte AMH hormonu azalmaya başlar ve menopoz döneminde tespit edilemeyecek duruma bile gelir. Bu şekilde bir şüphe ile test yaptıracaksanız, Anti Müllerian hormonu ölçümü her hastanede yapılamamaktadır. Diğer tahlillere oranla bir dezavantajı da daha pahalı bir tahlil olmasıdır.

AMH hormonu bize erken menopoz hakkında, yumurtalık sayıları hakkında,  yumurtalık ile ilgili geçirilmiş herhangi bir ameliyat var ise over hasarının tespiti hakkında, kısırlık tedavisi ve tüp bebek şansının olup olmadığı hakkında ve over tümörleri gibi hastalıklar ile ilgili durumlar hakkında bilgi veren bir hormondur.

AMH testi eğer kısırlık için yapılmış ise test yapıldıktan sonra geçen süreç çok önemlidir.  Anti Müllerian hormonu testi yaptırdıktan sonra doktor kontrolü ile tedavi sürecine başlanmalıdır.

AMH tahlilinin yapılma amacı bize bir takım uyarıları vermesidir.  Kadınların ilerleyen yaş dönemlerinde ve bazı diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösteren, yumurta kapasitesi hakkında bilgi edinmemizi sağlar.  AMH hormonu özellikle kısırlık için yapılmışsa burada zaman önemlidir. Fazla vakit kaybetmeden doktor ile iletişime geçilerek tedavinin başlaması gerekmektedir.  Menopoz yaşını öğrenmek için yapılmış ise bu bize menopoza gireceğimiz dönem hakkında bir bilgi vermiş olur.  Bu dönemde çalışan hanımlarımızın bu sebeple hamilelik süreçlerini ne kadar erteleyecekleri hakkında da bilgi alınmasını sağlar.

AMH hormonun görevlerinden biri de fazla yumurta gelişimi yapıldığı durumlarda baskılayarak yumurta hacminin dengelenmesini sağlamaktır. Bazı genetik problemler, kemoterapi gibi tedaviler yumurta rezervleri düşmesine sebep olur ve bazı olumsuz durumların devamı ile yumurtaların tükenmesi durumunda menopoza girilir.  AMH yumurtalık rezervini gösteren en önemli göstergedir. AMH tahlili ile hem normal yolla gebe kalınıp kalınamayacağını hem de tüp bebek yapılması isteniyorsa bu tedavinin başarısının değerlendirilmesi konusunda önemli rol oynamaktadır.

Erkeklerde ise yapılan AMH hormonu tahlili sperm oluşumunda önemli olan sertoli hücrelerinin fonksiyonunun da göstergesi olmaktadır.

AMH tahlili ile birlikte yapılabilecek olan hormon tahlilleri ve ultrasonda folikül sayımı gibi sonuçlarla birlikte değerlendirmeler daha net sonuç vermektedir.

Anti Müllerian Hormon Tedavisi

AMH hormon yüksekliği ile hamile kalma olasılığını artırmak için yapılabilecek bazı bitkisel kürler vardır. Bunlardan biride yumurtalık sayısını artırdığı düşünülen incir kürüdür. Yarım litre kaynayan suyun içerisine 15-16 adet kuru incir koyun ve ağzı kapalı olarak 20 dakika kaynamaya bırakın ve ılınmasını bekleyin. Elde ettiğiniz kürü süzerek 3 eş parçaya bölerek yemeklerden 15 dakika öncesinde için. Bu kürün uygulama süresi 21 artı 21 gündür. İlk 21 gün yapıp sonra bir hafta ara verilir ve tekrar 21 günlük kür yapılarak süre tamamlanır. Buradaki en önemli şey yapılan bu kürün günlük olarak hazırlanmasıdır.