Testosteron Hormonunu Tetikleyen Yiyecekler – Ne Tüketilmeli?

Testosteron seviyesini düşürmek ve ya arttırmak için ilaçların yanı sıra birtakım gıdalar ile de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Hormon salınımı için ne tüketildiğ

Testosteron Hormonu Arttırıcı Gıdalar

Hormon bozukluğu yaşayan kişiler ya da normal seviyede hormon salınımı yapan vücutlarındaki değeri düşürmek veya yükseltmek isteyen kişiler  doktor tavsiyesinde kullandıkları ilaçların yanı sıra evde doğal olarak uygulayabileceği yöntemler de bulunmaktadır.

Hormon seviyesini doğal yollardan değiştirmek için dikkat etmemiz gereken en önemli kural hangi yiyecek ve içecekleri tükettiğimizdir. Yapılan araştırmalar tükettiğimiz gıdaların vücudumuzdaki hormon seviyesini direk olarak etkilediği kanıtlamıştır.

Testosteron hormonunu arttırıcı etki gösteren en önemli besinler sağlıklı yağ oranı yüksek olan besinler olarak gösterilmektedir. Yağ tüketiminin vücut için zararlı olduğu yanılgısı uzun yıllar toplumumuzun sağlıklı olarak beslenememesine yol açmıştır. Halbuki tereyağı, zeytinyağı gibi kaliteli yağların yanı sıra kırmızı et ve fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin içerisinde bulunan doğal yağlar hem sağlıklıdır hem de testosteron hormonunu tetiklemektedirler.

İçerdikleri yüksek çinko değeri ve birtakım mineraller ile testosteron hormonunu tetikleyen yiyecekleri aşağıdaki listemizde bulabilirsiniz.

Testosteron Hormonunu Tetikleyen Yiyecekler

İstiridye

İstiridye, testosteron hormonunu artıran önemli yiyeceklerden biridir. İstiridyenin hormon artırımına yardımcı olmasının nedeni yüksek çinko değerine sahip olmasıdır. Bilindiği üzere çinko içeren besinler dolaylı olarak testosteron seviyenizi de yükseltmektedir.

İstiridyenin bilinen bir diğer özelliği ise sperm sayılarındaki artışı sağlamasıdır.

Avokado

Avokado meyvesi, erkeklerdeki cinsel performansın arttırılmasında kullanılan önemli yiyeceklerden biri olduğu birçok araştırma sonrası ortaya konulmuştur. Avokado B6 vitamini içerir ve folik asit açısından da zengindir. Bu bakımdan erkeklerde testosteron hormonu salınımını etkileyen özellik göstermektedir.

Kırmızı Et

Kırmızı et içerdiği yüksek çinko oranıyla testosteron artıran gıdalar arasında yer almaktadır. Kırmızı et sadece testosteron salınımını artırmak için değil vücut için gerekli her türlü hormonun düzenlenmesi, vitaminin arttırılması gibi vücut sağlığını direk olarak etkileyebilecek değerleri düzenler. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı bireylerin günlük ve haftalık olarak mutlaka tüketmesi gereken kırmızı et miktarını deklare etmektedir.

Dana ve kuzu etlerinden günlük kırmızı et ihtiyacınızı karşılayabilir, testosteron seviyenizin istenen seviyeye gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Beyaz Et

Kırmızı etler gibi beyaz etler de yüksek çinko değerine sahiptirler. Tavuk, hindi, ördek gibi hayvanların etlerinden elde edilebilir. Kırmızı ete alternatif olarak tüketilebilir veya birlikte tüketilmesi de testosteron seviyesini artıran özellik gösterir.

Vücut geliştirme sporu yapan uzman kişiler beyaz et de tavuğun özellikle göğüs kısmının tüketilmesi gerektiğini tavsiye etmektedirler.

Yumurta

Yumurta bilindiği gibi protein deposudur. Ayrıca içerisinde B5 ve B6 vitaminlerini bulundurmaktadır. Bu nedenle günlük kahvaltılarınızda yumurtayı eksik etmemeniz hem sağlığınız için hem de testosteron seviyenizi iyileştirmek için yararlı olacaktır.

Brokoli, Karnabahar

Tadı sevilmediği için çok fazla tüketilmeyen brokoli ve karnabahar gibi yeşillikler testosteron seviyenizi artırıcı etki göstermektedir. Bu gibi yeşillikler bünyelerinde Indole-3-Carbinol ihtiva etmektedirler. Bu kimyasal ise östrojen hormonunu azaltıcı etki gösterebilmektedir. Östorojen hormonu azaldığında ise testosteron hormonunun doğal olarak yükseleceği tahmin edilmektedir.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz sebzesi yüksek protein içermektedir. Ayrıca E vitamini içermesinden dolayı da testosteron seviyesini artırmak isteyen kişilere tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Fıstık, Fındık, Ceviz

Sağlıklı yağ ihtiva eden kuruyemişler testosteron hormonuna da etki etmektedir. Bu tür yiyecekleri günlük bir avuç seviyesinde tüketmek sağlığımız için Sağlık Bakanlığı tarafından tavsiye edilmektedir. Fazla tüketimleri halinde ise bazı hormonların salınımında aşırı etki göstermektedir.