Tüp Bebek Tedavisinde E2 Hormon Değeri Kaç Olmalıdır?

Tüp Bebek Tedavisinde E2 Hormon Değeri ve normal hormon değerinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği bilinir. Ayrıca bu hormonun azlığı ya da çokluğu bir takım rahatsızlıklara da neden olabilir.

E2 Hormonu Nedir?

Kadınların menopoz dönemlerinde vücutta yer alan ve artabilen bir hormon olarak tanımlanan E2 hormonu, güçlü yapıda olan bir hormon çeşididir. Özellikle de menopoz dönemiyle birlikte kadının tüm vücuduna hâkim olan östradiol hormonu azalır. Bu hormon ayrıca en çok salgılanan hormonlardan biridir. Erkeklerde de olan bu hormon kadınlara göre daha az orandadır.

Kadınlara cinsiyetinin özelliklerini sunan en önemli hormon olarak bilinen E2 hormonunun bir takım görevleri de bulunmaktadır. Göğüslerin büyümesini sağlaması ve göğüslerdeki sütün hazırlanmasını da sağlayan bu hormon doğurganlığı düzenlemektedir. Hamilelik dönemlerinde vücutta bu hormonun salgısı artar ve yine bu dönemde yapılan testlerde E2 hormonu artışı gözlemlenir.

E2 Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü

E2 hormonu hakkında tüm bilgileri aktardıktan sonra e2 hormon değeri kaç olmalı, hormon tedavisinde ve sonra hormonu etkileyen durumlar nelerdir, tüp bebek tedavisinde e2 değeri kaç olmalıdır gibi soruların da yanıtlarını almış olacaksınız.

Bu hormonun bir takım testlerden sonra çıkan değerleri de bulunur. Örneğin adet döneminde e2 hormon testi, kanamadan 3 gün sonra yapılabilir. 25 ile 140 arasında bulunan değer, normal değerlerdir. Eğer bayanlarda hormon düşüklüğü yaşanıyorsa belirtileri şu şekilde olacaktır;

  • Ruhsal anlamda yaşanan değişimler
  • Vajina bölgesinde kuruluk yaşanması
  • Cinsel ilişkide aşırı acı hissi
  • İdrar yolu enfeksiyonları

Estradiol hormonunun yüksekliğinin nedenlerinin de bilinmesi gerekiyor. Bu hormonun yükselmesi daha çok yumurtalıklarda bir sorun olduğunun göstergesidir. Ayrıca gebeliği de engelleyebilir. Bunun yanı sıra erken ergenlik, tümör oluşumları, siroz, jinekomasti, tiriod yüksekliği ve aşırı kilo da e2 hormonun yükseltebilir.

Ergenlik aşamasıyla beraber kız çocuklarında hormon seviyesi yükselmektedir. Ayrıca yumurtalıklarda oluşabilecek tümörler, erkeklerde anormal bir şekilde ortaya çıkan meme büyümesi ve karaciğer hastalıkları da hormonun yüksek değerli çıkmasına neden olmaktadır.

İlgili hormonun düşmesi ise kemiklerde mineral kaybına neden olur. Bu durumun nedenleri arasında ise over sendromu, turner sendromu, menopoz, östrojen üretiminin azalması ve hipopitütarizm gösterilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde E2 Hormon Değeri

E2 hormonu, yumurtanın gelişim sırasında folikül denen içi sıvı dolu su keseciklerinin çevresinde salgılanmaktadır. Bu keseler büyüdükçe hormon seviyesi de artar. En çok merak edilen durumlardan biri de hormon tedavisinde ya da transfer işlemlerinden sonra hormon değerinin kaç olması ve tüp bebek tedavisinde e bu değeri yakalamak için neler yapılması gerektiğidir.

İlk olarak kandaki hormon değerlerine bakılmaktadır. Ayrıca folikül gelişmesi de ultrasın ile kontrol edilir. Adet gününün 2.günüde yumurtalıklardaki foliküller 2 mm civarındadır. Adetin 14.günüde ise rahim zar kalınlığında büyüme yaşanır ve 16 mm’ye kadar çıkabilir.

Tüp bebek tedavisinde E2 hormonu yüksekliği 50 pg/mL’den az olmalıdır. Hasta, tüp bebek ilaçları kullandığı sırada sürekli hormon değerlerini de ölçtürmemelidir. Doktorlar bu konu hakkında yeteri kadar takipte olacaktır.

Estradiol hormonu insan vücudundaki pek çok organda farklı değişikliklere neden olabilmektedir. Aslında bir kadınlık hormonudur ve rahim zarının olgunlaşma sürecinden başlayarak pek çok görevi üstlenmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından koruduğu gibi bağışıklık sistemini de düzenlemektedir.

Normal Değerler Nasıl Olmalıdır?

Bu hormon 0-12 yaş arasında 2-18 pg/mL değerinde olmalıdır. 13-15 yaş arasında 11-38, 16-50 yaş arasındaki dönemlerde 30-119, 50 ve üzeri kişilerde ise 10-35 pg/mL olmalıdır. Gebelik döneminde belirttiğimiz üzere 10-35 pg/mL olması gerekir.

Hormon değişikliklerinde farklı sorunlar ortaya çıkabildiği gibi hipotalamus ve hipofiz rahatsızlıkları ve kronik böbrek hastalıkları da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca doğumsal kalp hastalıklarıyla şeker hastalığı da görülebilmektedir. Bu yüzde e2 hormonunun düşük olması iyidir denilebilir. Bu sayede olası hastalıklar önlenebilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir. Bu değerler kişiden kişiye değişiklik göstereceği için uzman bir doktor tarafından normal değerlerde kalabilmesi için test ve tetkikler düzenli olarak yaptırılmalıdır.