Estradiol Hormonu Düşüklüğü Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda menopoz dönemleri sonrasında ve menopoz dönemi sırasında vücutlarında gittikçe artan olan bir östradiol hormonudur. Estradiol menopoz dönemine girmeden önce kadınların vücutlarında güçlü ve hakimiyet kurmakta olan bir hormon türüdür.

E2 Hormonu Düzensizliği

Kadınlarda menopoz dönemleri sonrasında ve menopoz dönemi sırasında vücutlarında gittikçe artan olan bir östradiol hormonudur. Estradiol menopoz dönemine girmeden önce kadınların vücutlarında güçlü ve hakimiyet kurmakta olan bir hormon türüdür. Menopoz dönemi ile birlikte kadınların vücutlarına hüküm kuran estradiol hormonu etkisini gittikçe kaybeder.

Bu hormon overlerde olan ve salgılanan kadınlık hormonlarından sadece bir tanesidir. Erkeklerde de düşük oranlarda bulunan bu hormon kadınlarda çok daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Diğer tüm hormonlarda olduğu gibi bu hormonda vücudun fonksiyonlarını düzenler. Tedavi edilmemesi halinde ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilir.

Bu sorunlar yalnızca fiziksel değil, kimi zaman ruhsal da olabilmektedir. Kişi daha mutsuz hisseder ve stresli olur. İbrahim Saraçoğlu da hormon düzensizliklerinin strese yol açtığını konuşmalarında ifade etmiştir.

E2 Hormonu Düşüklüğü Belirtileri

Kadınlara cinsiyeti ile ilgili temel özellikleri vermekte olan en önemli hormonlardan bir tanesidir. Östrojen hormonunun türlerinden birisidir. Kadınlarda memelerin büyüyüp gelişmesini, vücut hatlarının belirginleşmesini, memelerdeki süt bezlerinin sağlıklı bir biçimde oluşmasını, doğurganlığın artmasını, regl dönemini düzenlemesi gibi önemli görevleri vardır. Hamilelik dönemlerinde doğum ve doğurganlık oluşması için vücutta yüksek miktarda e2 hormonu salgılanır. Normal dönemde de kadınlarda salgılanmakta olan bu hormon, gebelik dönemlerinde çok daha yüksek oranlarda bulunur. Bu sebepler ile hamilelik dönemlerinde uygulanmakta olan tahlil ve testlerde estradiol hormonu oranlarında ciddi bir artış gözlemlenmektedir.

Ayrıca regl dönemlerinde de birden çok hormonlarda değişiklik gözlemlenmektedir. Daha kesin analizler için e2 hormonu testleri sırasında regl kanaması başladıktan itibaren 3 gün içerisinde yapılmaktadır. Kadınlık hormon testlerinin bir çoğu adetin başlamasından 3 gün sonra yapılmaktadır. En doğru sonuçlar bu dönemde elde edilmektedir. Regl döneminde bu hormonun seviyesi 25 ila 140 değerleri arasında olmaktadır. Bu değerlerin altında ya da üstünde ise bir sıkıntı ile karşı karşıyasınız anlamına gelebilmektedir. Yapılmakta olan testlerde e2 hormonu azlığının görülmesi özellik ile menopoz dönemine girmekte olan kadınlarda görülür. Menopoza girilmesi ile kadınlarda bu hormon ciddi bir düşüş yaşar.

E2 hormonu düşüklüğü başlıca belirtileri şunlardır:

  • Gün içerisinde sıcak basması ve aşırı terleme
  • Ani ruhsal değişimler. Aşırı stres
  • Vajinal bölgede oluşan kuruluklar
  • Cinsel münasebet esnasında aşırı derecede acı duymak
  • İdrar yollarında oluşan enfeksiyon

Estradiol Düşüklüğü Tedavisi

Eğer yukarıda belirtilen durumlardan birini ya da bir kaçını yaşıyor ve adetiniz düzenli aralıklar ile olmuyor ise kadın doğum uzmanına gitmenizi öneririz. Doktorunuzun yaptıracağı test sonucunda hormon değerleriniz öğrenilecektir. Damarınızdan enjekte ile alınan bir tüp kan sonucunda, aynı gün içerisinde hormon değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Çoğu zaman birkaç aylık bir rutin sonrasında biter. Tedavi olur iken ilaçlara ek olarak doğal besinler ve bitkiler tüketebilirsiniz. Bu tedavi sürecini hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Verilen,

  • Gynelle,
  • Yasmin,
  • Watson gibi ilaçların düzenli kullanımı sonrası rutine binecektir. Bu ilaçları doktorunuzun reçetesi ve önerisi olmadan sakın kullanmayınız.