Lh Hormonunun Düşüklüğünün Kadın ve Erkeklerde Oluşturduğu Sorunlar
lh hormonu düşüklüğünün test edilebilmesi adına hormon ile alakalı bir testin yapılması gerekir. Çıkan değere göre önlem alınması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Erkeklerde LH hormonu düşüklüğü
LH hormonu düşüklüğünün test edilebilmesi için luteinizan isimli yan lh adlı hormon testinin yapılması gerekir. Bu test yardımı ile idrar ya da kanda bulunan lh hormonu seviyesi ölçümü yapılır. Hormon erkeklerde testosteron üretimini uyararak sperm yaratma konusunda katkı sağlarken, kadınlarda yumurta ve siklusunu üretiminin düzene girmesine olanak sağlamaktadır. Lh hormonu testi testislerdeki üreme organlarının aktivitelerinin yanı sıra hipotalamusun ve hipofiz bezi problemlerinin değerlendirilmesi konusunda da kullanılır. Ayrıca çocukluk döneminde cinsel gelişimlerin geç ya da erken olması açısından araştırmaların yapılması amacı ile de kullanılır.
Hormon kafatası içinde bulunan hipofiz bezi yardımı ile salgılanır. Lh hormonu düşüklüğü alınacak olan kan örneği ile erkeklerde ve kadınlarda 24 saat boyunca toplanacak idrar örneği ile yapılır. Lh hormonu düşüklüğü testi erkeklerde kısırlık ile alakalı olan nedenlerin belirlenmesi konusunda, testislerin bozukluklarının belirlenmesinde, hipotalamus ve hipofiz bezleri sorunlarının belirlenmesinde, düşük sperm sebeplerinin belirlenmesinde, erkeklerde 9 yaşından önce ergenlik dönemine girip girmediği, cinsel gelişimlerin olup olmadığı, erkeklerde cinsel gelişimin gecikmesinin nedenlerinin araştırılması cevaplar vermektedir.
Kadınlarda LH hormonu düşüklüğü
lh hormonu düşüklüğü testin yapılacağı, hastane ve laboratuvarda kullanılacak olan cihaz ve metoda göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca kadınların regl dönemlerine göre de farklılıklar oluşur. Kadınlarda olması gereken lh hormonu değerleri;
- Folliküler faz: 1.68-15U/L
- Luteal faz: 0.61-16.3 U/L
- Siklus ortası: 21.9-56.6 U/L
Menopoz döneminde kadınlarda;
- 2-52.3 U/L
Erkeklerde olması gereken değerler;
- Erkek; 1.24-7.8 U/L
Erkeklerde düşük şeker direncinin oluşması;
- Hipofiz bezi ile alakalı hastalıkları
- Anoreksiya nevroza ismi ile bilinen yemek yeme ile alakalı hastalığı
- Hipotalamusta bulunan zarar ve hasarları
- Kilo kaybı ile alakalı sorunları
- Stres ile alakalı olan sorunları işaret etmektedir.
Lh hormonu hipofiz bezi yardımı ile salgılanan bir hormondur. Bu hormon erkek ve kadında bulunan bir hormondur. FSH hormonu ile destekli şekilde ortaya çıkan bu hormon ile alakalı sorunlarda mutlaka gerekli olan testlerin yapılması şarttır. FSH hormonun salgılanmasının önüne geçen etkenlerden bir tanesi de inhibin hormonudur.
FSH hormonu etkileyerek lh hormonunun da etkilenmesini sağlar. İki hormonunun da en doğru şekilde salgılanması gerekir. Çünkü iki hormonda sperm gelişimi konusunda erkek vücuduna katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu iki hormon kadında da östrojen hormonu salgılanmasına olanak sağlayan etkilere sahiptir. Cinsellik ile alakalı olan östrojen ve testosteron hormonları azalmaya başladığı an GnRH salgısı erkek ve kadın vücudunda ortaya çıkmaya başlar. Bu salgının oluşması ile beraber Lh hormonu salgılanmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde olan kişilerde gerekli olan bu salgılama daha çok artar. Salgılamanın artması ile brlikte ergenliğinin başlangıcına erkek ve kadınlar girmiş olur.
Erkek olan kişilerde sakal ve bıyıkların çıkması, penisin büyümesi, testislerin büyümesi, seste oluşan kalınlaşma, penis kenarlarında tüylenme ve koltuk altında oluşan kıllanma Lh hormonunun doğru salgılandığını göstermektedir. Kadınlarda ise regl dönemi kanamaları ve göğüslerde oluşan büyümeler ile en doğru şekilde salgılanarak ergenlik dönemine girilir.
Lh Testi
- Testin sonucunu etkileyecek olan en önemli etken östrojen ve testosteron hormonu alınmasıdır.
- Yaşın ilerlemiş olması
- Sigara ve alkol kullanımı
- Doğum kontrol ilaçlarının uzun süre boyunca kullanımı
- Şişmanlık
- Yapılacak olan testten önce radyoaktif madde içermiş olan bir tarama yaptırmak
- Antikonvülsan ilacının kullanılması
- Karaciğerde oluşan hastalıklar
- Hipertiroidizm
Test yaptırmadan önce aşağıda bulunan detaylara dikkat edilmesi gerekir;
- Erkek ya da kadının ilaç kullanması testin sonucunu etkileyeceğinden dolayı uzman tarafından kullanılan ilaçlara birkaç gün ara verilmesi istenebilir. Özellikle hormon desteği için ilaç kullanımı yapan kişilerde yaklaşık olarak 1 ay önceden ilaçların kesilmesi gerekmektedir.
- Test yaptırmadan 10 gün öncesine kadar radyoaktif madde içerimi olan tetkik yaptırılmış ise mutlaka uzmana bili verilmelidir. Bu madde testin sonucunu etkiler.
- Yapılacak olan test öncesinde 14 saatlik açlık oluşması gerekir.
- Özellikle aşırı düzeyde alkol alımı yapıldıysa ertesi gün ya da birkaç gün içinde test yapılmaz. Bu konuda uzmana bilgi vermek gerekir.
- Testin yapılması için en uygun olan saatler sabah saatleridir. Bu saatler uzmanlar tarafından daha çok tercih edilir.
- Hormon testi esnasında kullanılan tüm ilaçların uzmana bildirilmesi gerekir. Çünkü kullanılan ilaçların tamamı testin sonucuna etki edebilmektedir.
Lh hormonu kısırlık ile alakalı olan tedavi planlamasında, testislerde ve yumurtalıklar meydana gelen işlev bozukluklarında, regl ile alakalı düzensizliklerde, yumurta rezervinin anlaşılmasında, erkekte var olan sperm sayısı belirlemede, menopoz konusunda, özellikle çocukluk dönemimdeki ergenliğin fark edilmesinde, erkek de sperm konusunda ve kadında yumurta konusunda önemlidir. Hormonun hem kadın da hem de erkek te oluşan düşmeleri ve yükselmeleri belli başlı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunları yaşamamak adına mutlaka uzman kontrolünde en doğru şekilde planlanan tedavileri olmak gerekir.
Erken fark edilen sorunlarda alınacak olan önlemler ile yapılacak olan tedaviler başarılı sonuçlar verir.