Prolaktin hormonu düşüklüğünün belirtisi ve tedavisi nelerdir?
Prolaktin hormonu düşüklüğünün nedenleri, hipofiz bezinin az çalışması, gebelik ve adet düzensizliği sorunlarında prolaktin düşüklüğünün etkisi ve tedavisi
İçindekiler
Prolaktin hormonu düşüklüğü nedenleri
Memelerdeki süt bezlerinden sorumlu olan ve süt üretimini sağlayan hormon prolaktin hormonudur. Normal şartlar altında kadınlarda 10-15 değerlerinde olan bu hormon, yumurtalama döneminde ve doğumdan sonra yükselir.
Anne adayının emzirmeye devam etmesi halinde prolaktin hormonu yükselişine devam eder ve emzirme bitene kadar yüksek kalır. Ancak bazı durumlarda, gebelik söz konusu olmadığı halde yükselebilir. Bazı durumlarda ise bu hormon düşüş gösterebilir.
Prolaktin hormonu düşüklüğünün nedenleri;
- Hipofiz bezi hastalıkları,
- Dopamin ve antiparkinson ilaçları,
- Kafa travmaları,
- Enfeksiyonlardır.
Aynı zaman da prolaktin düşüklüğü ile birlikte, kadınlarda adet görememe, adet düzensizlikleri gibi durumlar görülür. Bu da kısırlık gibi sorunlara yol açar.
Prolaktin Düşüklüğü ve Hipofiz Tedavisi
Prolaktin düşüklüğünün en önemli sebeplerinden olan hipofiz bezi adenomu, tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Küçük tümörlerin takip edilmesiyle başlayan tedavi süreci, hastanın görme sorunları ve diğer hormonal sorunla yaşaması durumunda ameliyatla sonuçlanabilmektedir. Ameliyat için genelde laporoskopik cerrahi tercih edilir ve burundan girilerek operasyon gerçekleştirilir.
Hasta 2 – 3 gün sonra normal hayatına dönebilir ve ameliyattan sonra ilk 1 ay süresince baş ağrıları görülebilir. Baş ağrısının azalarak geçmesi gerekir. Geçmediği takdirde, sorun var demektir.
Patolojik Olarak Prolaktin Hormonu Düşüklüğü
Laboratuvar tetkiklerinde prolaktin hormonu düşüklüğü nedir dersek, değerlerin 10 ve altında olması durumunda düşük değerlerden söz edebiliriz.
Tetkiklerin iyi ve doğal sonuç verebilmesi için, birkaç gün öncesinden memenin uyarılmaması, cinsel ilişkiye girilmemesi önemlidir. Hekim prolaktin düşüklüğü nedenlerini araştırarak, tedavi için ilaç vererek, hipofiz bezinin uyarılmasını sağlayacaktır.
Prolaktin Düşüklüğü Tedavisi
Prolaktin düşüklüğünün tedavisinde gerekli olan ilaçların kullanılmasıyla, istendik sonuçların alınması söz konusu olabilir.
Prolaktin düşüklüğü gebe kalmaya da engel bir durumdur ve bu durumda ilaç tedavisi sonrası gebe kalma imkanı da bulunmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenen tedavi seçenekleri arasından siz de en uygun olan çözümü hekiminize danışarak bulabilirsiniz.
Hipofiz Bezinin Az Çalışması Durumu
Prolaktine etki eden hipofiz bezinin az çalışması durumunda, erkek ve kadın hastalarda libido problemlerine rastlanmaktadır. Cinsel olarak isteksizlik ve yeterince uyarılmama durumlarından kaynaklanan sorunlar görülebilir.
Hipofiz bezi yetmezliği durumu ;
- Hipofiz tümörü varlığında ve ameliyatlarında,
- Kafa travması geçirenlerde,
- Doğum sırasında aşırı kan kaybından kaynaklanan zedelenmelerde görülebilir.
Bu sorunlarda hormonların yeterince çalışmamasından kaynaklanan sorunlara, en başta da kilo almaya neden olur.
Prolaktin Hormonunun Düşüklüğü Ne Tür Zararlara Yol Açar?
Prolaktin kadınlar için olduğu kadar erkekler için de önemlidir ve özellikle kadınlarda emziklilik durumu ve doğurganlık özelliği için normal seviyeye gelmesi gerekir.
Prolaktin düşüklüğü zararları arasında genelde adet görememe, düzensiz adet görme, doğumdan sonra süt gelmemesi gibi sorunlar yaşanabilir. Cinsel olarak da isteksizlik ve vajinada kuruluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Prolaktin Hormonu Düşüklüğünün Erkeklerde Etkileri
Prolaktin hormonunun düşüklüğü erkeklerde de cinsel sorunlara yol açar. Genelde cinsel isteksizlik gibi durumlar yaşansa da, prolaktin hormonu yüksekliği daha çok soruna yol açan bir durumdur.
Öncelikle bir iç hastalıkları hekimine gidilmesi, daha sonra ise endokrinolojiye yönlendirilmesi gereken erkek hastalar, ilaç tedavisi ile bu sorundan kurtulabilmektedir.