Prolaktin hormonu testi nedir, nasıl yapılır ve ne zaman yapılır?

Prolaktin hormonu testi, hormonun yükseldiği ya da çalışmadığı durumlarda yapılır. Adet düzensizliği, kısırlık ve meme akıntısı gibi durumlarda yapılmaktadır.

Prolaktin Hormonu Analizi

Prolaktin hormonu analizi kadınlarda süt salgılanması amacıyla salgılama yapan bir hormondur. Bu hormon erkeklerde de bulunur. Ancak erkeklerde çok az miktarda olmasından dolayı kadınlardaki işlevin aynısını yerine getirmez. Kadınlarda ise 2- 29 ng/mL olması gereken prolaktin hormonuna adet dönemlerinde ve hamilelik dönemlerinde artabilir. Hamilelik döneminde sütün devamlı gelmesini sağlayan ve süt üretimine yardımcı olan prolaktin hormonu eksikliğinde ve ya fazlalığında çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir.

Prolaktin miktarının çeşitli dönemlere göre değişmesi ile birlikte zaman zaman yükselmesine bağlı olarak bayanlarda kısırlık görülebilir. Adet düzensizlikleri de prolaktin hormonu fazlalığının bir belirtisi olabilir. Hamile olunmadığı halde göğüslerden süt gelmesi de prolaktin hormonu fazlalığını ortaya koymaktadır. Bu nedenlerle doktora başvuran kişilerin büyük bir kısmına prolaktin hormonu testi nasıl yapılmalı. Ayrıca hamilelik öncesinde ve sonrasında da prolaktin hormonu testi bakılır.

Prolaktin Hormonu Testi

Prolaktin hormonu vücutta az miktarda salgılandığında da yüksek miktarda salgılandığında da çeşitli sorunlara neden olabilir. İşte bu durumlarda belli başlı bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtilerden biri ve ya birkaçı nedeniyle doktora başvurulduğunda doktorlar kandaki prolaktin hormonunun miktarını ölçmek amacıyla kan testi yapacaklardır. Hastalardan bu konu ile ilgili olarak diğer değerlerinde ölçülmesi için kan alınır.

Prolaktin hormonu testi ne için doktorlar doğru miktarı saptamak adına kişilerden belirli isteklerde bulunurlar. Bunlar ise şöyledir:

  • Prolaktin hormon ölçümü için sabah saat 10.00 ile 11.00 arasına bakılmalıdır. Çünkü bu hormon bu saat aralığında işler durumda olacaktır ve gerçek miktarı ancak bu zamanda saptanabilecektir.
  • Test yapılacağı zaman kişilerin sabah hastaneye gelmeleri gerekir. Ancak sabahleyin cinsel ilişkide bulunmamaya özen göstermelidirler. Eğer cinsel ilişkiye girilirse hormonun kandaki miktarını saptamak kolay olmayacağı gibi doğru bir ölçümde yapılamayacaktır.
  • Prolaktin hormonu nedeniyle göğüslerden akıntı geliyorsa ve bu testin yapılacağı gün saptanmışsa kişiler test gününden önce göğüs uçlarını uyarmamaya çalışmalıdır. Sürekli göğüs uçlarının uyarılması prolaktin seviyesini yükseltmektedir.
  • Kan testi yapılacağı için kişilerin aç kalmaları ve test yapılacağı gün hastaneye yemek yemeden gelmeleri gerekmektedir.
  • Prolaktin hormonu testi yapılacağı zamandan önce kişiler eğer kullanıyorlarsa psikolojik ilaç tedavisine ara vermelidirler. Çünkü prolaktin seviyesinin yükselmesinin nedenlerinden biri de ilaç kullanımı olmaktadır.
  • Stresli bir şekilde kan vermek de kişilerin prolaktin seviyesini etkileyecektir. Bu nedenle kişilerin sakin bir şekilde dinlendirilmeleri gerekmektedir.

Prolaktin Testi Nasıl Yapılır?

Prolaktin hormonu kişilerde adet düzensizliği, memede akıntı ve uzun süre çocuk sahibi olamama gibi durumlardan dolayı şikayet etmeleri üzerine yapılır. Ayrıca hamilelik döneminde de süt üretimi yapılıp yapılmadığına dair düzenli olarak prolaktin testi yapılabilmektedir. Bazı bayanlarda prolaktin hormonunun salgılanmamasından dolayı süt üretimi olmamakta ve göğüslerde herhangi bir değişim gözlenememektedir. Peki, bu tahlili yaptırmanın ücreti nedir? Fiyatı nedir? Bunları öğrenmek için prolaktin testini sorgulayabilirsiniz.

Prolaktin hormonu testi için kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Hormonal ölçümlerde dikkatli davranılmalı ve hafife alınmadan tedavisi yapılmalıdır. Hamile olsun olmasın herkeste görülebilen prolaktin yükselmesi ya da prolaktin azlığı ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara neden olabilir. Kişilerin doktor tavsiyelerine harfiyen uymaları sağlıklı bir yaşam için şarttır ve sorunların ortadan kalkmasının da en temel gerekliliğidir.