Prolaktin hormonu yüksekliği neden olur ve belirtileri nelerdir

Prolaktin hormonu yüksekliği bayanlarda yumurtanın çatlamasını engelleyerek, memeden akıntı gelmesine ve adet düzensizliğine neden olabilmektedir.

Prolaktin Hormonu

Prolaktin yüksekliği belirtileri

Prolaktin hormonu hipofiz bezi tarafından yönetilen ve kadınlarda süt salgılanmasını sağlayan bir hormondur. Bu hormonun düzenli bir şekilde salgılanması vücudun işlevini yerine getirebilmesi açısından önemlidir. Prolaktin hormonu bayanlarda olduğu gibi erkeklerde de bulunan bir hormondur. Bu hormonun değeri bayanlarda daha fazla erkeklerde ise daha azdır. Ancak zaman içerisinde hem bayanlarda hem de erkeklerde prolaktin hormonunun seviyesi yükselebilir ve kişiler çeşitli belirtiler görmeye başlayabilirler.

Hiperprolaktinemi

Prolaktin hormonunun fazla salgılanması yani yüksekliği hiperprolaktinemi olarak adlandırılmaktadır. Prolaktin hormonu genellikle adet düzensizliği yaşanması ve göğüslerden hamile olunmadığı halde süt gelmesi gibi durumlarla kendini götürmeye başlar. Adet düzensizliği olan bayanların bir doktora başvurarak bu konu hakkında detaylı incelemeler yapmaları gerekir. Testlerde prolaktin hormonunun fazlalığı PRL değerinin karşısında kendini gösterecektir.

Prolaktin Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Prolaktin hormonunun salgılanması için hipofiz bezinden uyarı gelmesi gerekir. Bu uyarının fazla gelmesi ve prolaktin hormonunun fazla salgılanması da yine hipofiz bezinde meydana gelen sorunlardan kaynaklanacaktır.

Hipofiz bezinin travma geçirmesinden dolayı salgılarının miktarı artabilir. Bu durumda da prolaktin seviyesinde de artış olacaktır. Prolaktin seviyesinin yükselme nedenlerinden biri de hipofiz bezinde bulunan ufak tümörler olmaktadır. Tümörlerin büyümesi ya da artması da prolaktin seviyesinde artışa neden olmaktadır.

Tiroid hormon bozukluklarında da prolaktin seviyesinin artmasına neden olan durumlar söz konusudur. Bu nedenle de kişilerin tiroid hormonu ölçümü de yapmaları gerekir.

Östrojen hormonu yükselmesi nedeniyle de prolaktin hormonu yükselebilir. Bu bayanlarda görülen bir durumdur. Östrojen hormonunun fazlaca salgılanması ya da salgı artırıcı ilaçların alınması prolaktin hormonunun da artmasına neden olacaktır.

Vücut içerisinde prolaktin hormonunun etkisini azaltan dopamin adında bir hormon salgısı daha vardır. Bu salgının yeterince salgılanmaması nedeniyle kişilerde prolaktin hormonu seviyesi de artabilir. Hipofiz bezinde oluşacak hasarlar, ilaç kullanımı gibi durumlarda bu durumun yaşanmasına neden olabilmektedir.

Hipertansiyon ilaçları ve bazı hormon ilaçlarının kullanılmasında da prolaktin hormonu yükselebilir. Kişilerin bu tür durumlarda ilaçlarını kesmeleri ya da azaltmaları gerekecektir. Ayrıca meme ucunun sürekli uyarılıyor olması da prolaktin seviyesini artıracaktır.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Prolaktin hormonu yüksekliğinde genellikle kişilerde adet düzensizliği olarak kendini gösterir. Bayanların sürekli olarak değişen adet günleri ve adetlerinde kanama düzensizlikleri bu hormona bağlı değişimler yaşamalarına neden olabilir. Bu yüzden adet düzensizliği yaşayan bayanlarda yapılan testlerde genellikle prolaktin hormonu yüksekliğine dikkat edilmektedir. Hormon tedavisi uygulandığında kadınların adet düzensizlikleri ortadan kalkacağı gibi daha rahat bir adet dönemi de yaşayacaklardır.

Gebelik dışında prolaktin hormonu yükselmesi nedeniyle meme ucundan süt akıntıları da gelmeye başlayabilir. Gebelik dışı bir süt gelmesi de fark edilebilir bir durumdur. Hemen doktora başvurulması gerekir. Erkeklerde de memeden akıntı gelmesi ya da meme büyümesi gibi belirtiler gözlenebilmektedir.

Yumurtlamayı da engelleyen prolaktin hormonu nedeniyle kişiler gebe kalamamaktadır. Bayanlarda sıkça gözlenen prolaktin belirtisi de budur. Çözüme ulaşması için hormon tedavisi ve bu alanda uzman bir doktora başvurulması şarttır.

Eğer kişiler kendi kendilerine bir tedavi yolu izlerlerse zaman içerisinde daha büyük sorunlar oluşmasına neden olabilirler.