Lh Hormonu görevleri ve önemi
LH hormonu insan vücudunda neleri etkiler. Yüksek olması veya eksik olması neleri tetikler.
İçindekiler
Lh Hormonu Nedir?
LH hormonu kanda bulunan bir hormon türüdür. Bu hormon erkeklerde testesteron hormonu olarak bilinirken kadınlarda ise adet siklusunu belirleyen bir hormon olmaktadır. Bilmeyenler ve merak edenler için şöyle söyleyebiliriz. LH hormonu nedir? Luteinizan yani LH hormonu kanda bulunan hormon değerleri demektir.
LH hormonunu gebelik üzerinde etkisi
LH hormonu sadece uzman endokrin veya doktorunuz tarafından istendiği zaman yapılabilecek bir tahlil olmaktadır. LH hormonu ve hamilelik arasında sıkı bir ilişki olmaktadır. hamilelik boyunca bu değerler sürekli değişiklik gösterir. Şöyle düşünün; bir hamile gebeliği süresi boyunca yaşadığı değişimleri gördüğümüz zaman verdiğimiz ilk tepki gebelikten diyoruz ya işte bunu sebebi gebelik boyunca LH hormonunun yükselmesi ve bunun gebenin hayatına yansıması sonucunda oluyor. Eğer genel hatları ile size LH hormonu hakkında bir sonuç vermemiz gerekirse; bu hormon daha ilk haftalarda kendini ortaya koyan bir hormon olmaktadır.
LH Testi Nedir Ne Zaman Ölçülür
LH testi hormonal bir test olmaktadır. Bu test kadınlarda yumurtlama dönemine yakın süreçlerde yapılan bir ölçüm olmaktadır. genelde kan tahlili olarak yapılsa da bazı durumlarda 24 saatlik idrar değerleri de istenebilir. Bu test genel hatları ile erkek ve kadınlara yapılabilen bir test olmakla beraber ergenlik çağında veya sonrasında da yetişkinlere yapılabilmektedir.
LH Hormon Testi
LH hormon testinin istenmesinin sebebi; kadın veya erkeklerde üreme sorununun var olup olmadığını tespit etmek amacı ile istenir. Genellikle kanda bulunan değerler baz alında da bazı özle durumlarda idrar tahlilide istenebilir. Fakat bu idrar tahlili normal bir idrar tahlili değildir. Size verilecek olan özel bir şişeye 24 saat boyunca idrarınızın örneği alınacaktır.
LH Hormonu Kimlere Yapılır?
LH hormon tahlili erkek ve kadınlara yapılan bir test olmaktadır. Bu test kadınlarda yumurtlama dönemine bulunan kadının adet döngüsü süresinin 2 yada 3 günü yapılan bir testtir. Erkekler için özel bir gün söz konusu değildir. Bazı durumlarda çocuklara da yapılan bir testtir. Bunun sebebi ise erken veya geç kalınmış ergenlik süreci olmaktadır. Kız veya erkek çocuğu fark etmez erken bir süreçte ergenliğe girmiş ise bu test yapılı ve vücuttaki hormon değeri ölçülür ve buna göre bir tedavi süresi belirlenir. Eğer ergenlik dönemi gecikmiş ise; yine bu test ile hormon değerlerine bakılarak ters giren durumu düzeltmeyi amaçlar.
LH Hormonunun Artması Ve Azalması
Bu durumu ayrı iki başlık halinde inceleyelim ilk olarak LH hormonunun artmasını ele alırsak;
- Menopoz
- Yumurtalık yetmezliği( kadınlar için)
- Testis eksikliği veya yokluğu( anarchia erkekler için)
- Polikistik over ( kadın yumurtalıklarında kist durumu)
- Turner sendromu
- Puberte prekoks
- Hipogonadizm
Durumları arttığını ve tedavi görülmesi gerektiğin belirtir. Bir diğeri ise azalması konusu eğer LH hormonu düzeyi azalırsa;
- Aneoreksia nevroza
- Hipotalamik hastalıkları
- Kallman sendromu
- Malnutrisyon
- İzole LH değeri
- Anterior pitüiter hipofanksiyon
Durumları baz alınarak araştırma yapılacaktır.
LH Hormonu Neden Yapılması Gerekir?
Bu test iki cins türüne de yapılan bir test olmaktadır. neden yapılması gerektiğini sizlere anlatmaya çalışacağız.
Kadınlar için adet düzensizliğinde artış meydana gelirse( bu durum sıkça yaşanıyor ve uzun vadede oluyorsa normal zamanda hava veya stres gibi etkilerde bazen bu duruma sebebiyet verebilir. Kadın ve erkelerde testis ve yumurtalıkların fonksiyon eksikliğinde
- Kısırlıkla ilgili sebep bulunabilmesi için
- Menopoz öncesi zaman belirleme veya menopoza girişin tespiti için
- Çocuklarda erken veya geç kalınmış ergenlik dönemi sorunlarının belirlenmesi için
- Cinsel gelişimin gecikmesi durumunda çocuklarda araştırma yapmak için
- Tembel yumurtalıklarda yumurtayı uyarma zamanlarını tespit edebilmek için
Bu tür durumlarda bu testi yapmak veya yaptırmak gerekli olabilir.
LH Hormonu Testi Yaparken Değerleri Etkileyecek Durumlar
LH hormonu değerleri daha öncede anlattığımız gibi bir hormon testi olmaktadır. bunun için bu testi yaptırmadan önce vücudumuza dışarıdan herhangi bir hormon takviyesi yapmamakta fayda vardır. LH hormon testi yaptırmadan önce;
- Doğum kontrol hapı kullanılmamış olmalı
- Yaşa göre tespit yapabilmek için yaş sınırı önemli
- Obezite biliyorsunuz ki obezite bir hormon hastalığıdır. Bu sebeple bu test yapıldığı zaman bu durum baz alınarak yapılmalı
- Sigara içiliş veya içilmemiş olduğu çok önemli. Bunun sebebi ise sigara üremeyi azaltan bir maddedir ve kullanıldığı zaman bu bunun bildirimini yapmanız gerekir.
- Karaciğer hastalığı varsa bunu da uzmanınız söylemelisiniz.
Bu tahlili yaptıracağınız zaman bir hafta öncesinde radyoaktif yani emar film gibi çekimlerinizi yapmamış olmanızda fayda vardır. Bu sebeplerin hepsi sizde çıkacak olan LH hormonunun değerlerinin değişmesinde etkili bir rol oynamaktadır.
Testler sizden uzman tarafında istenecektir. Gittiğiniz uzman sizin için gerekli testleri yaparken gerekli açıklamaları da yapacaktır. Yaptırdığınız testler nasıl ki uzman tarafından istenecek testler oluyorsa test sonuçları da aynı şekilde uzman tarafından incelenmelidir.
Uzman incelediği sonuçlara göre size bir tedavi yöntemi ve periyodu çizecektir. Sizde bu doğrultuda hareket ederseniz kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.