Hipofiz adenomu belirtileri, teşhisi ve tedavisi – İyileşme süreci
30 ve 40 yaşlarından sonra sıkça görülen hipofiz adenomu belirtileri, teşhisi, tedavisi ve iyileşme süreci hakkında geniş bilginin verildiği makaledir
İçindekiler
Hipofiz Adenomun Habercileri
Eğer baş ağrısı ya da adet görememe gibi sorunlarınız varsa, bunun nedeni hipofiz adenomu olabilir. Sıklıkla baş ağrısı belirtisiyle ortaya çıkan bu hastalık, beyin tümörlerinin zararsız olan yani iyi huylu olanlarındandır.
İlk teşhis konduğunda insanları telaşlandıran hipofiz adenomu belirtileri birçok farklı şekilde görülebilmektedir. Kadınlarda süt hormonu ve gebelik sürecini etkilediği için daha kolay teşhis edilebilmektedir. Ancak görülme sıklığı kadın ve erkeklerde eşittir. Sıkça karşılaşılan belirtileri ise ;
- Adet görememe,
- Baş ağrısı,
- Kısırlık,
- Hormonal dengesizlikler,
- Çift görme,
- Kas zayıflığı,
- Sıcağa ve soğuğa dayanıksızlık gibi belirtilerdir.
Beyindeki hipofiz bezi süt üretimi ve adet görme ile ilgili olduğu için, kısırlığın en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır. Ancak korkulacak bir hastalık değildir. Çünkü bu tümör, başka organlara sıçramaz ve büyümez.
Hipofiz Adenomu Belirtilerini Nasıl Fark Edersiniz?
Çoğu zaman hipofiz adenomu belirtileri belirgin değildir ve geç fark edilir. Hasta genelde hormon tetkikleri sonucu bu hastalığın diğer belirtilerle birlikte eşlik ettiğini hekime bildirirse, hekim ilgili tetkikleri yaptırarak karar verir.
Hipofiz adenomu bazen geç fark edilebilir ve teşhisi gecikebilir. Bu durumlarda görme sorunları ve şiddetli baş ağrıları ile hekime giden hastanın şikayetini iyi belirtmesi oldukça önemlidir.
Hipofiz Ne İşe Yarar?
Beyindeki hipofiz bezi hücrelerinin anormal üremesi, adenom adı verilen iyi huylu tümörlerin oluşmasına neden olur. Bu tümörler yaygın bir etki göstermez ve zararlı değillerdir.
Hastaların kısırlık, kilo alma, kilo kaybı gibi şikayetleri nedeniyle ortaya çıkıp şüphelenilebilir. Beyin bu fonksiyonunda, hipofiz bezi gebelik ve anne sütü, kemik ve kaslar, kortizon salınımı ve tiroid ile ilgili işleri yürütmektedir.
Dolayısıyla bu bölgede etkilenen alanlar, ilgili hormonlardaki dengesizliklerle belirti göstererek, hastanın şikayeti üzerine belirlenmektedir. Hipofizde görülen bu rahatsızlıklar nedeniyle hastanın gerekli tetkikleri yapılarak teşhis konulur.
Hipofiz Teşhisi Nasıl Koyulur?
Günümüzde en yaygın tanı koyma yöntemlerinden olan MR ile teşhis konulabilmektedir. Bunun yanında idrar ve kan testleri, çift taraflı MR gibi ekstra tetkiklerde istenmektedir.
Teşhisi koymak için endokrin, nöroloji ve dahiliye bölümleri birlikte karar vererek hastayı yönlendirir. Bu nedenle tanı yöntemleri hipofiz adenomu belirtileri nelerdir ve hangi bölüme başvurmak gerekir merak ediyorsanız, öncelikle bir dahiliye uzmanına gidilmesi gerekecektir.
Hipofizde Tedavi Nasıl Olur?
Tedavi sürecinde, hastaların hormonal bir sorunları yoksa, bekle gör yöntemi izlenir. Yani hasta takip altında izlenir ve tümör belirtisine başlanılan durumda tedavi de başlar.
Tümör nedeniyle yeteri kadar hormon üretmeyen hipofiz bezi, hormon takviyeli ilaçlarla çalışmaya başlar. İlaç tedavisinde hangi hormon etkileniyorsa ona yönelik tedavi süreci izlenir.
Hipofizde baş ağrısı belirtileri ameliyattan sonra da bir süre devam edebilir ama zamanla geçer.
Ameliyatsız İyileşme İmkanı Var Mı?
Hastalığın kesin çözümü için ameliyat ile tedavi yapılır. Hastaların çok sık sorduğu tekrarlar mı ya da başka yerlerde adenom yaparmı gibi sorularının cevabı iç rahatlatıcıdır. Çünkü kolay bir şekilde teşhis konulan bu hastalık, genelde başarılı bir tedavi sonrası tekrar nüksetmez.
Zaten adenom zararsız olan ve nüksetmeyen tümörlere verilen isimdir. Bu nedenle eğer siz de belirtileri taşıyorsanız, bir iç hastalıkları uzmanına danışarak, sizi endokrinoloji bölümüne sevk etmesini isteyebilirsiniz.