Paratiroid Kanseri Teşhisi ve Tedavisi
Paratiroid kanseri hastalıklar arasında oldukça nadir şekilde görülen bir hastalıktır. Paratiroid bezinin fazla düzeyde paratiroid salgılamasından kaynaklanır.
İçindekiler
Paratiroid Kanseri Nedir?
Paratiroid kanseri kanser hastalıkları içinde oldukça nadir şekilde görülmektedir. Bu kanser türü paratiroid bezinin ya da bezlerinin oldukça fazla düzeyde paratiroid hormonu salgılamasından kaynaklanan bir hastalıktır.
Bu hastalık böbrek taşları, pankreatit, ülser, mental bozukluklar ve osteoporoz tarzında birçok sağlık sorununa da sebep olur. Hastalığının % 90 oranında nedeni paratiroid bezinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın tedavisi konusunda sorun yaratan bezi çıkartmak gerekir. Bu bezlerin insan vücudundaki tek görevi paratiroid hormonu salgılamaktır. Bundan kaynaklı olarak da kontrolsüz şekilde çoğalma yaşayabilmektir. Hiperparatiroidizm olan hastalarda kanda paratiroid hormonu yükselme olur.
İyi huylu tümöre sahip olan hastalarda seviyeler “yüzler” dolayındayken, paratiroid kanseri kötü huylu tümöre sahip olan hastalarda “binler” dolayında oluşacaktır. Bu seviyeler kanserin habercisidir. Paratiroid ile alakalı olarak çıkan belirtilerde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Yapılacak olan testler ve tetkikler sonucunda doktor gerekli tanının koyulmasını sağlar. Tanının koyulmasından sonra mutlaka en doğru tedavi planlamasının yapılması gerekir.
Tedavi süresince hastanın doktorun dediklerinin dışına çıkmaması da önemli olan bir detaydır. Paratiroid bezi kanseri hastalığı belirtileri arasında;
- Kas güçsüzlüğü
- Bilinç kaybı
- Aşırı düzeyde idrara çıkma
- Çok su tüketme isteği
- Halsizlik ve yorgunluk
- Kusma
- Bulantı
- Karında kısmında ağrılar
- Depresyon
- Kas krampları
- Eklemlerde oluşan ağrılar
Paratiroid Kanseri Hakkındaki Bilinmesi Gerekenler
- Bu hastalık nadir düzeyde görülen bir hastalıktır. Binde bir görülen hastalıklar içinde yer almaktadır.
- Hastalığa mikroskop ile tanı koymak oldukça zordur. Tanı koymak adına görüntüleme tekniklerinden yardım alınır.
- Kanserin oluşumu aşırı düzeyde paratiroid hormonunun oluşması ile ortaya çıkar.
- Kalsiyum seviyeleri 14’ün üzerine çıkan hastalarda paratiroid kanseri görülme riski oldukça düşüktür.
- Kanser bazı hastalarda genetik olan hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Bundan kaynaklı olarak kalıtsal da oluşabilir.
- Erken şekilde koyulacak olan tanı ile tedavisi mümkündür. Geç konulan tanılarda tedavisi zorlu bir süreç ile hastaya da zorluk çıkartır.
- Paratiroid kanseri sonucunda başka organlara sıçrayıp sıçramadığı kontrol edilmelidir. Başka organlara metastaz yapması olumsuz sonuçları ortaya çıkartır.
- Bu kanser ile oluşan tümörler 35 ila 40 yıl sonra bile tekrardan oluşabilmektedir. Bundan kaynaklı olarak bu hastalığı geçiren kişilerin düzenli olarak periyodik bakımlarını yaptırması ve kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.
- Tümörün tamamen çıkarılması adına konusunda uzman bir doktordan ve sağlık ekibinden yardım alınmalıdır. Operasyon sonrasında paratiroid hormonu seviyelerinin düzenli şekilde ölçülmesi gerekir.
- Kanda bulunan paratiroid hormon seviyeleri düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Kan testlerinin yapılması paratiroid nüks edip etmediğini anlamak için yapılmaktadır.
- Serum kalsiyum seviyesinin kontrolünün düzenli yapılması gerekir. Paratiroid nüks edip etmediğini anlamak için yapılmaktadır.
- Radyolojik açıdan geliştirilmiş olan paratiroid cerrahisi işe yarayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde tekrardan oluşabilecek olan sorunlar da kısa sürede anlaşılır.
Paratiroid Kanseri Tedavisi
Hiperparatiroidizm hastalığına sebep olan paratiroid tümörleri için yapılacak olan tek tedavi yöntemi cerrahi işlemlerdir. Ameliyata girmeden önce hastalıklı olan bezlerin ve bulunduğu bölgenin radyolojik şekilde uygulanan yöntemler ile tespit edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak olan tespit hem doktor hem de hasta için oldukça önemlidir.
Paratiroid kanseri nadir şekilde mediasten adı verilen göğüs boşluğunda yer alır. Bu bölgede yer almasından kaynaklı olarak göğüs kemiğinin kesilmesi gerekir. Bu operasyon oldukça ciddi bir operasyondur. Tiroid nodülü bulunmayan ve boyun kısmında kesin olarak paratiroid tümörü yeri belirlenmiş olan hastalar için gerekli olan ameliyatlar konusunda uzman olan doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bu sayede kısa sürede kozmetiksel açıdan en doğru sonuçta yakalanmış olunacaktır. Bu ameliyat konusunda uzman olan doktor tarafından yaklaşık olarak 2 ila 2,5 cm kesi ile yapılmaktadır. Paratiroid kanseri tedavisinin başarılı olması aşağıda bulunan etkenlere bağlıdır. Bu etkenler;
- Cerrahi açıdan gerekli olan deneyim
- Görüntüleme yöntemleri sayesinde hasta olan bez ya da bezlerin lokalizasyonu sağlamak
- Koyulacak olan teşhisin laboratuvar yöntemleri ile desteklenmesi ve kesin tanı koyulması
- Ameliyat esnasında hızlı şekilde parathormon ölçümü yapılması
- Ameliyat esnasında çıkartılan bezin paratiroid bezsi olup olmadığını ameliyat esnasında doğrulama