Paratiroid Hormonu

Paratiroid hormonu her insanın vücudunda salgılama yapan bir hormondur. Bu hormonun eksilmesi ya da yükselmesi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Paratiroid Hormonu Nedir ve Neden Yükselir ve Azalır?

Paratiroid hormonu her insanın vücudunda yer alan bir hormondur. Bu hormon insan vücudunda yer alan kalsiyum miktarının dengelenmesine olanak sağlar. Hormon ergenlik dönemini bitirmiş olan yetişkin kişilerde ve yaşı ilerlemiş olan kişilerde sorun teşkil etmektedir.

Salgılanan hormon insan vücudunun dokularından kendi başına işlev görme özelliğine sahiptir. İnsan vücudunda bulunan her hormonda var olduğu gibi bu hormon seviyelerinde de yükselmeler ve alçalmalar meydan gelmektedir. Paratiroid eksikliği ya da fazlalığı durumunda kanda yer alan fosfat ve kalsiyum miktarlarında dengesizlikler meydan gelir. Oluşan bu surum hastalıkların oluşmasına da sebep olabileceği için kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Hormonların dengesizleşmesi zaman içinde olmadık sorunların oluşmasına sebebiyet verir. Bundan kaynaklı olarak paratiroid hormonundan kaynaklı olan hastalıklarda erken tanı her daim tedavi konusunda en doğru başarının yakalanmasına olanak sağlar. İnsan vücudunda bulunan amino asit seviyeleri hormonların salgılanması ile dengede tutulmaktadır. Vücutta bulunan kalsiyum seviyesinin düşüklüğü ve fazlalığı beyin tarafından anlaşılmaktadır.

Beyin tarafından algılanmasından sonra vücut hormon salgılanması yapar. Paratiroid bezlerinde sorun varsa salgılanacak olan hormonda da sorun oluşur.

Paratiroid Kimlerin Metabolizmasını Nasıl Etkiler?

Paratiroid hormonu ile alakalı yaşanan sorunlar özellikle yaşı ilerlemiş olan kişilerde değerleri açısından sorunlar oluşturur. Ergenlik döneminde ve sonrasında bu hormon normal değerlerde seyretmektedir. Oluşan dengesizlikler beraberinden birden çok sorunu da meydana getirebilir. Bundan kaynaklı olarak gerekli önlemlerin alınması ve tedavisi konusunda uzmana başvurulması gerekmektedir.

Konusunda uzman olan doktorlar bu hormon düzenler ve gerekli olan cerrahi işlemleri yapar. Kanında kalsiyum seviyesi yüksekliği görünen kişilerdeki genel sorun paratiroid hormonunun yükselmesidir. Özellikle menopoza giren bayanlarda yükselmeler ve eksiklikler sık şekilde fark edilir. Menopoz döneminde oluşmasının en büyük sebebi hormonlarda oluşan dengelerin değişmesidir. Bu hormonlarda yaşayan değişikleri bazı kişilerde vücutta olan kanser hücrelerinden de kaynaklanabilir. Bu değişimler kişilere uzun dönem boyunca sorun teşkil etmez. Var olan hastalıklar genelde başka bir sorun için yapılan tetkiklerde, muayene ve testlerde görülür. Paratiroid hormonu dengesizlikleri belirtileri içinde hastalarda en sık uykusuzluk, ağrı ve halsizlik oluşur.

Bu belirtiler birden fazla hastalığın belirtisi arasında yer aldığından dolayı farklı hastalıklar ile karıştırılma olasılığı yüksektir. Bundan kaynaklı olarak da tanı koyulması oldukça zor olan bir hastalıktır.

Paratiroid Hormonu Sorunları En Çok Hangi Organı Etkiler?

Paratiroid hormonunun çok ya da az salgılanmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklarda en çok böbrekler etkilenir. İnsanlarda sık şekilde rastlanan böbrek taşı sorununun en büyük sebeplerinden bir tanesi de paratiroid hormonu salgılaması sorunudur. Hormonun azlığından kaynaklı olarak insanlarda kalsiyum eksiklikleri meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak hastalarda kemik erimesi sorunu baş gösterecektir. Ayrıca hassaslaşma ile alakalı olan sorunlarda ortaya çıkabilir. Hormonda oluşan yükselmelerden kaynaklı olarak oluşan kabızlık hastalardaki en belirgin olan ilk belirtidir.

Diğer belirtiler arasında sık şekilde idrara çıkma ve aşırı düzeyde susama yer alır. Bu durum çok karşılaşılan bir durum değildir ve genelde yaşlı olan kişiler de sık şekilde gözlemlenir. Özellikle 50 yaş üzerinde olan kişilerde sık şekilde gözlemlenir.