Parathormon (PTH) Nedir, PTH Görevleri, Yükseklik ve Düşük Değerleri

Parathormon(PTH) testi, düşük kan kalsiyum değerlerine yanıt olarak paratiroid bezinden salgılanan bir hormonun serum seviyelerini ortaya çıkarmak için yapılan bir kan testidir.

Parathormon (PTH) özellikleri

Parathormon (PTH), tiroidin arkasında bulunan paratiroid bezlerinde üretilir. Kan kalsiyum seviyeleri çok düşük olduğunda daha fazla (Parathormon (PTH) salınır ve kalsiyum seviyeleri yüksek olduğunda daha az Parathormon (PTH) salınır. Parathormon (PTH) salınması kemikleri kandaki kalsiyumu serbest bırakmak için tetikler ve böbreklere idrara salınan kalsiyum miktarını azaltmasını söyler. PTH ayrıca, bağırsaklara ilave fosfor ve kalsiyum emmesi için D vitamini dönüşümünü kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Birçok diğer protein hormonu gibi, paratiroid hormonu preprohormon olarak sentezlenir. Hücre içi işlemden sonra, olgun hormon salgı bezleri içine Golgi içinde paketlenir, eksitoz yoluyla kan içine salınır. Paratiroid hormonu 84 amino asitten oluşan doğrusal bir protein olarak salgılanır.

Parathormon (PTH) Görevleri

Parathormon (PTH) kan testi, kandaki anormal kalsiyum düzeylerinin nedenlerini saptamak için yararlıdır çünkü kısmen (Parathormon PTH) kısmen kalsiyum kan düzeylerini kontrol eder. Test paratiroid fonksiyonunu değerlendirmede yardımcı olabilir ve hipoparatiroidizm ve paratiroid karsinoması gibi diğer paratiroid hastalıklarının yanı sıra hiperparatiroidizm ve kalsiyum homeostazı hastalıklarının teşhisinde yardımcı olabilir. Parathormon (PTH) düzeylerini izlemek önemlidir, çünkü menzil dışında kalan düzey böbrek sorunlarına, kemik hasarına ve vitamin D ve kalsiyum düzeylerindeki değişikliklere neden olabilir. Böbrek diyalizi geçiren hastalar genellikle bu testi gerektirir. Parathormon (PTH) kan testi birincil, ikincil veya üçüncül hiperparatiroidiyi tek tek atabilir ve çıkarma nedeninde bezin tamamen çıkarıldığını onaylar.

Parathormon (PTH) Fizyolojik Etkileri

Parathormon (PTH) için bir iş tanımı yazmak basittir: ekstraselüler sıvıdaki kalsiyum iyonu konsantrasyonları normalin altına düşerse normal aralıkta geri getirin. Artan kalsiyum konsantrasyonu ile bağlantılı olarak, kandaki fosfat iyon konsantrasyonu azaltılır. Parathormon (PTH), en az üç işlemi uyararak işini başarıyla gerçekleştirir:

Kemikten kalsiyumun mobilize edilmesi: Mekanizmalar belirsiz kalmasına rağmen, Parathormon (PTH) iyi belgelenmiş bir etkisi osteoklastların kemik mineralini reabsorb haline getirmesini ve kalsiyumun kan dolaşımına serbest bırakılmasını sağlar.

İnce bağırsakta kalsiyumun emilimini arttırma: İnce bağırsaklardan kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, açık şekilde kalsiyum seviyelerini yükseltmeye hizmet edecektir. Paratiroid hormonu bu işlemi uyarır, ancak böbrekte aktif D vitamini üretimini uyararak dolaylı olarak uyarır. D vitamini, bağırsak epitel hücrelerinde kalsiyumun verimli bir şekilde kan içine absorbe edilmesini kolaylaştıran bir kalsiyum bağlayıcı proteinin sentezini indükler.

İdrarda kalsiyum kaybının bastırılması: Kalsiyumun kemik ve bağırsaktaki kan dolaşımına uyarılmasına ilaveten, paratiroid hormonu, idrardaki kalsiyumun atılmasına engel olur ve böylece kandaki kalsiyumu muhafaza eder. Bu etki, kalsiyumun boru şeklindeki reabsorpsiyonunu stimule ederek aracılık eder. Paratiroid hormonun böbrek üzerindeki bir başka etkisi, idrarda fosfat iyonlarının kaybını stimüle etmektir.

Parathormon (PTH) Normal Değerleri

Aşağıdaki paragrafta verilmiş olan Parathormon (PTH) değerleri, ortalama olarak verilmiş değerlerdir. Parathormon (PTH) değerleri, testin yapıldığı alanlara, metodlara ve cihazlara göre değişiklikleri ortaya çıkartabilir.

Kandaki PTH seviyeleri, 10-65 pg/ml arasında yer almaktadır.

Parathormon (PTH) Yüksek Değerleri

Parathormon (PTH) testinde ortaya çıkabilecek olan yükseklik değerleri, paratiroid bezinin büyümesi, bez tümörleri, böbrek hastalıkları, akciğer kanseri, pankreas ve yumurtalık kanseri hastalıklarını ortaya çıkarabilir.

Parathormon (PTH) Düşük Değerleri

Aşırı derecede alınan D vitamini ve kalsiyum, lenfoma, myelom, paratiroid bezi sorunları ve benzeri sorunların ortaya çıkmasında, PTH (Parathormon) düşük değerlerinin payı bulunmaktadır.