Parathormon Nedir? Parathormon Görevleri ve Etkileri
Parathormon kandaki kalsiyum seviyesinin normal değerlerin altına düşmesi durumlarında salgılanır ve vücutta parathormon salgılanmasının artması vücut için pek
Parathormon kandaki kalsiyum seviyesini yükseltme etkisine sahip bir hormon olarak tanımlanabilmektedir.
Parathormon Görevleri
Parathormon hormonu kalsiyum seviyesinin normalin altına düşmesi nedeniyle salgılanmış olduğundan parathormon görevi çok fazladır. Kandaki kalsiyum fosfat dengesini düzenleyerek belli bir düzeyde kalmasına yardımcı olmak parathormon görevidir.
Ayrıca ince bağırsakta bulunan besinlerdeki kalsiyum iyonlarının kana emilim yapmasını sağlamaktadır. Böbrek tüplerinde yer alan kalsiyum iyonları parathormon sayesinde geri emilmektedir. Parathormon kemiklerden kana kalsiyum geçişi sağlama görevine de sahiptir.
Parathormon ile ilgili merak edilen sorulardan biri de “parathormon Pth nedir?” sorusudur. Parathormon Pth testi kandaki parathormon seviyesini ölçmeye yaratan bir testtir. Paratiroid bezleri tarafından üretilen parathormon hormonunun seviyesini ölçebilmek için parathormon Pth testi yapılmaktadır. Paratiroid tioid bezinin yanında bulunan dört tane bezelye büyüklüğündeki bezlerdir.
Paratiroid bezlerinin normal çalışıp çalışmadığını anlayabilmek için kalsiyum değerinin normal seviyede olup olmamasına bakılmaktadır. Ortalama bir parathormon intakt değerleri 10-65 pg/ml arasındadır.
Parathormon Etkileri
Parathormon yaşam için gerekli hormonlardan biridir. Bu nedenle vücuttaki kalsiyum ve fosfat metabolizması için büyük öneme sahip olan bu hormon böbrek ve kemik dokusu üzerindeki parathormon birlikte hareket eden bir hormondur.
Parathormon etkileri çok fazladır. Hem bağırsak, hem kemik dokusu hem de böbrek üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Parathormon böbrek, bağırsak ve kemik dokusundaki temel etkilerinin başında kanın kalsiyum miktarını yükseltmeye yönelik etkilerdir. Parathormon etkilerini görebilmek için parathormon ilaçlarının düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
Parathormon Ameliyatı
Parathormon ameliyatı hastalığı tam olarak tedavi eden tek yöntemdir. Uzun bir tedavi sürecini içerisine alan parathormon ameliyatları oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Ameliyata karar verilmeden önce böbrek, bağırsak ve kemik dokusundaki kalsiyum oranlarının ölçülmesi gerekmektedir. Parathormon ameliyatı riskleri çok fazla değildir. Ancak düşük oranda sinir yaralanması ve buna bağlı olarak nefes almada güçlük, ses kalınlaşması gibi sorunla ortaya çıkabilmektedir. Az bir oranda kanama gibi riskler ortaya çıkabilse de bu riskler çok az görülmektedir.
Parathormon Tedavisi
“Parathormon nedir nasıl tedavi edilir?” sorusu sık sık karşılaşılan sorulardan biridir. Parathormon tedavisinin tek yolu cerrahidir. Etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olması nedeniyle çok tercih edilmektedir. Parathormon tanısının konulabilmesi ve gerekli cerrahi tedavinin yapılabilmesi için öncelikle hastadan kan kalsiyum düzeyi testi istenmektedir.
Parathormon hastalıkları boyun ultrasonografisi ve paratiroid sintigrafisi ile görüntülenebilmektedir. Parathormon ameliyatı sonrasında pth parathormon intakt değerlerini ortalama seviyesine düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Parathormon tedavisi ile ilgili uygulanacak tedavi 50 yaşından genç hastalarda, sürekli doktor kontrolüne gelemeyecek hastalarda, serum kalsiyumu normalden yüksek olan hastalarda, idrar kalsiyum değeri bir gün boyunda 400’den fazla çıkan hastalar ile böbrek fonksiyonlarında %30 azalma meydana gelen hastalarda mutlaka cerrahi tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Ayrıca kemik erimesi sorunu yaşayan hastalarda parathormon osteoporoza tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Parathormon, kemik yapımını uyarması ve kemik kaybının önüne geçerek kuvvetini arttırması nedeniyle çok uygulanan yöntemlerdendir. Parathormon pret tedavisi de oldukça etkilidir.