Paratiroid Adenomu

Diğer adı Primer Hiperparatiroidi olan Paratiroid adenomu; paratiroid bezlerden birinin ya da nadir durumlarda birden fazlasının büyümesi ve fazla çalışması durumları.

Yaklaşık olarak hastaların %85’inde tek bezde hastalık görülürken, %15 civarında genellikle iki bezde olmak üzere daha fazla bezde hastalık görülür. Bu hastalığın kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır.

Paratiroid Adenomu ve Belirtileri

  • Kemikteki kalsiyum çözülmesi artar.
  • Kemik erimesi yaşanır.
  • Kemik ağrıları meydana gelir.
  • Kemiklerde kahverengi tümörler adı verilen içi kan ile dolu, kemik boşlukları görülür.
  • Patolojik kemik kırıklıkları oluşur.
  • Mide ve 12 parmak bağırsağında ülser ile gastrit rahatsızlıkları görülür.
  • Kabızlık ve bulantı sorunları yaşanır.
  • Kas güçsüzlüğü meydana gelir.
  • Tekrarlayan böbrek taşları görülür.
  • Hipertansiyon rahatsızlığına neden olur.
  • İştahsızlık yaşanır.
  • Halsizlik ve erken yorulmaya enden olur.
  • Yoğunlaşma güçlüğü ve hafıza sorunları ortaya çıkar.
  • Depresif haller de paratiroid adenomu belirtileri arasında yer alır.

Bu belirtiler hasta tarafından bile fark edilemeyip, başka bir sorun olduğu düşünülebilir. Ayrıntılı sorgulama yapıldığı zaman bu hastalık ortaya çıkabilir.

Paratiroid Adenomu

Tedavisi

İyi bir cerrahın ellerinde ameliyat olunursa tedavi oranı %95 hatta üzeridir. Paratiroid bezlerinin ameliyat esnasında bulunması renkleri, boyutu ve damar ile sinirlere yakınlığı açısından zordur. Hatta bazen bezleri bulmak imkansız bir hal alır. Bu sebeple kesinlikle deneyimli bir el tercih edilmelidir.

Açık Paratiroidektomi (geleneksel): Paratiroid bezlerinden birinin veya birkaçının boyuna yapılan bir kesik ile çıkarılması işlemidir. Tiroid ameliyatına benzer bir ameliyattır. Tiroid bezinin her iki yanı da kontrol edilerek, tüm bezler bulunur ve değerlendirilir. Ardından hastalıklı olarak görülen bezler alınır.

Minimal İnvaziv Paratiroidektomi (MİP): Ameliyatlar ultrasonografi veya radioaktif madde yardımı ile ya da her ikisi de kullanılarak yapılır. Boyunda önceden belirlenen yerde 1.5-2 cm’lik bir kesi gerçekleştirilir. Boyun katlarının uygun şekilde ayrılmasının ardından dokular ortaya koyulur ve hastalıklı olan bez bulunarak çıkartılır. Küçük bir kesi olduğu için diğer paratiroid bezleri yapılan işlemde incelenmez. Bu sebepten dolayı ameliyat yeterliliğini tayin etmek için radyoaktif, paratiroid hormon tayini ya da her ikisi de kullanılır. Ameliyat sırasında frozen inceleme adı verilen patolojik inceleme yapılır. Böylelikle çıkan dokunun paratiroid dokusu olup olmadığı anlaşılarak gereksiz vakit kaybı önlenir.

İlaç olarak ise birkaç isim verilebilir. İlaçla tedavi de bu konuda makaleler bulabilirsiniz.

Mimpara: İlaç olarak paratiroid adenomu tedavisi için Mimpara tercih edilebilir. Endikasyonları; Vücuttaki paratiroid hormonunu, kalsiyum ve fosfor düzeyini kontrol eder.

Sinakalset: Paratiroid kanseri ve hiperparatiroidi durumlarında kullanılabilir.

Cineset: Paratiroid kanseri için kullanılabilen bir ilaçtır.

Kalsiset: Hiperparatiroidi ve diğer paratiroid hastalıkları için kullanılabilen bir ilaçtır.

İlaçların olası yan etkileri mevcuttur ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Paratiroid Kanseri ve Tedavi Yöntemleri

Paratiroid kanseri oldukça az görülen bir hastalıktır. Nadir de olsa görülen paratiroid bezi kanser haline dönüşebilir. Kanser taşıyan paratiroid hücreleri kontrolsüzce büyür. Genetik bozukluk ile alakalı da olabilir. Fakat genellikle ılımlıdır yani kötü huylu değildir.

Paratiroid kanseri hastalığına yakalananlar için ‘Cerrahi tedavi yöntemi’ ve ‘Kemoterapi’ olmak üzere 2 tip tedavi yöntemi uygulanır. Fakat etkili olarak kullanılan bir kemoterapi ilacı yoktur.

Cerrahi tedavi en sık kullanılan ve en iyi tedavi yöntemidir. Tümörün büyüklüğüne, yerine ve diğer dokulara yayılıp yayılmadığına bakılır. Genellikle kanser ile aynı tarafta bulunan paratiroid bezi ve aynı zamanda tiroid bezinin yarısı çıkartılır. Tümör bulunduğu takdirde lenf düğümleri çıkartılır. Kanser hücrelerini öldürüp, tümörleri küçültmek için yüksek enerjili X ışınları kullanılır fakat tedavi başlangıcıında kullanılması tavsiye edilmez. Belirli bir süre sonra kanser tekrar nüks ederse radyasyon terapisi ek tedavi olarak kullanılır.

MIRP prosedürü de oldukça işe yarayan cerrahi bir yöntemdir. Cerrah kalem büyüklüğünde olan bir radyasyon dedektörü ile operasyon yapar. Bu sayede vücuttaki aktif paratiroid hücrelerinin yeri tespit edilir. Çok iyi sonuçlar veren bir yöntemdir.