Tiroid Bezlerin Oluşan Hastalıklar İçin Hangi Testler Yapılmaktadır?

Tiroid bezi testi için hangi bölüme gidileceğini bilmek ve bu doğrultuda hareket etmek gerekir. Dahiliyeye gidilmesinin ardından endokrinoloji bölümüne gidilmelidir.

Tiroid Bezi Testi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tiroitten kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıkların birçok sebebi olabilir. Ortaya çıkan hastalıklar iki tane tiroid hastalığına yol açmaktadır. Bunlardan ilki tiroid az salgılanmasından kaynaklı hipotiroid, ikincisi de çok fazla salgılanmasından kaynaklı olan hipertiroiddir.

Sağlık durumu iyi olan bir insanda beyin bu bezlerin ocaklarında ve bezlere ne kadar hormon salgılaması gerektiğini söyler ve salgılanan hormon kan yardımı ile vücuda iletilmektedir. Ortaya çıkan enfeksiyonlar, genetik olan faktörler, bağışıklık sistemi ve ilaç kullanımları tiroid bezleri tarafından salgılanacak olan hormonun miktarını azaltabilir ve çoğaltabilir. 20 gram ağırlığında olan tiroit bezleri için metabolizmanın denetçisi olan organ ismi de verilmektedir.

Çalışma hızı ve salgıladığı hormon ile insan vücudunun her noktasını etkilemektedir. Yetersiz ya da fazla çalışması hastalıkların meydana gelmesini sağlar. Hormon salgısının değerlerinin ölçülmesi adına en sık T3, T4 ve tsh tahlili yapılıyor. Tahlili yapacak olan hastaneler, sağlık ocakları ve laboratuvarlar bulunmaktadır. Hangi bölümde yapıldığını, hangi hastanelerde yapıldığını ve hangi bölüme gidilir gibi sorular için hastaneler yardımcı olmaktadır. tiroit testleri için hangi bölüme gidilir, ilk olarak dâhiliye bölümünde genel sağlık kontrolü yapılıyor, sonrasında da uzmanın yönlendirmesi ile tahliller yapılır.

Tahlili yapan ve tiroid ile alakalı T3,T4 ya da Tsh testini sonuçlarını aldığınızda yorumlayacak olan uzmanlardır. Endokroloji bölüme gidilir ve burada testleri uzmanlar yapar. Sağlık ile alakalı önemli olan bu testler için bölüme, laboratuvara ya da hastaneye gidilir.

Hormon Tahlili Çeşitleri Nasıl ve Nerede Yapılır?

Sağlık için gerekli olan tahlillerin hangi bölüme gidilerek yapılacağı konusunda bilgili olmak gerekir. Testler ne için yapılır, sağlık için gerekli midir, hangi bölüme gidilir, doktor mu yapar tarzındaki sorular bilerek test yapılır.

  1. TSH testi; beyin tiroid hormonuna ne kadar ve ne için hormon salgılaması gerektiğini söyler. Tsh salgısının az ya da fazla olması sorun oluşacağı anlamına gelir. Bundan dolayı da enkdokroloji bölüme gidilir ve testler yapılır.
  2. T4 testi; beyinde var olan sorunların ortaya çıkması adına laboratuvar testi yapar. Dâhiliyeye gidilir ve oradan endokroloji bölümüne gidilir. Sorun mu var sorun mu yok anlaşıldıktan sonra hipofiz bezinden mi yoksa tiroitten mi diye bakılır.
  3. T3 testi; önemli bir testtir. Tiroit bezinde meydana gelen hastalıkları oluşturan nedenler bu test ile araştırılır. Sorun mu var sorun mu yok hormonun salgı değerleri ile anlaşılmaktadır. Kan örneği ile yapılır. Kan örneğinin alınması için damar yolu kullanılır ve dahiliye bölümde yapılır.
  4. Radyoaktif iodin; tiroid bezleri hormonun üretimi yaparken kan içinde iodinleri kullanmaktadırlar. Verilecek olan iodin hapları ile sorun mu var yoksa sorun yok mu testi yapılır. Tiroid bezinde iodin kullanımı mevcut ise ve hipertiroid az düzeyde kullanılmaktaysa hipotiroid rahatsızlığı belirlemesi yapılır.

Tiroit ile alakalı sorunlarda ayrıca ultrasgonofi görüntüleme sistemi de kullanılır. Ultrason ile yapılacak görüntüleme sistemlerinde özellikle tümör ve ur gibi sorunların yanı sıra guatr ile alakalı görüntülerin elde edilmesini sağlar. Yapılacak görüntüleme ile elde edilen tüm sonuçlar uzman doktorlar tarafından test edilmelidir. Sonuçlara bakılarak gerekli olan tedavi planlaması yapılır. Bu süreçte hastanın uzmanın tüm söylediklerine ve tedavi ile alakalı olan tüm detaylara en ince ayrıntısına kadar dikkat etmesi gerekir.