Adet Döneminin Üçüncü Günü Yapılan Testler ve Sonuçları Nelerdir?
Adetin 3. günü yapılan hormon testleri sonucunda hamile kalma şansı ve kalamama şansı ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu testler sayesinde var olan sorunlar ve sıkıntılarda ortaya çıkar.
İçindekiler
Yapılan Hormon Testleri
Adet döneminin üçüncü günü yapılan hormon testlerinin değerleri normal seviyelerde çıktığı zaman kadınlar herhangi bir sorun olmadığı ortaya çıkar. Kadınlarda toplamda 2 adet yumurtalık bulunur ve bu yumurtalar vücudun fiziksel anlamdaki evreleri tamamlandıktan sonra yumurta hücresi oluşturmaya başlar. Regl döngüsü sistemi ile yumurtalar zaman içinde tüketilmeye başlanır ve kadınlar bu sistem sayesinde hem regl dönemine girer hem de menopoza en doğru şekilde girer.
Özellikle menopoza bazı kadınlar belli başlı sebeplerden kaynaklı olarak erken girebilir. Bu sürecin erken başlamaması adına ve sürecin en doğru şekilde ilerlemesi adına kesinlikle her yıl yumurtalıklarda bulunan yumurta rezervlerinin kontrol edilmesi ve gerekli olan testlerin yapılması gerekir. Özellikle sağlıklı şekilde hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak adına yumurta rezervlerinin gerekli düzeyde olması gerekir. Bu rezervlerin kontrol edilmesi için kan testi yapılır. Kan testi sık şekilde kullanılsa da yapılabilecek olan birçok test ve tetkik de bulunmaktadır.
Bu testler âdetin yani regl döneminin üçüncü günü yapılır. Bunun sebebi de bu süreçte bakılacak olan belli başlı hormon seviyelerinin bulunmasıdır. Ayrıca bu süreçte bakılacak olan hormon seviyeleri baskılayacak olan hormonların daha az salgılanır.
Normal Değerleri
Fsh testi; bu test âdetin tam olarak üçüncü günü yapılması şarttır. Çünkü baskılayacak olan diğer hormon seviyeleri bu günce en az düzeyde salgılanır. Üçüncü günü dışında yapıldığında alınacak olan Fsh testi değerleri sahte bir değer olacaktır. Yapılacak olan Fsh testi sonucunda değerin 15 u/ml daha düşük olması gerekir. Fsh testi değeri 10 u/ml civarında ise yumurta rezervinin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eder. Fsh testi sonucunun düşük seviyelerde çıkması hamile kalma olasılığını arttıracak olan en büyük etkendir. Seviye 15 u/ml’in daha üstünde çıkmışsa hamile kalma şansı oldukça düşük olacaktır.
Anti-müllerian hormon ölçümü; yumurtalıkları ve içinde bulunan yumurtaları değerlendirme konusunda sık şekilde kullanılan başarılı ve doğru sonuçlar veren bir ölçümdür. Anti-müllerian hormonu yumurtaların gelişimlerini ve üretimlerini dengelemek ile görevli olan bir hormondur. Fazla yumurta üretilmesinin de önüne geçer. Hormon seviyesinin kadınlarda 1.0 ng/ml olması gerekmektedir. Bu seviyenin altında ya da üstünde olması bir sorun olduğunu göstermektedir.
E2 ölçümü: bu hormonunda vücutta düşük olması gerekir. Düşük seviyelerde olması hamile kalma şansının yüksek olduğunun göstergesidir. Yapılacak olan kan testi sonucunda değerlerin 75-80 pg/ml aralığında olması gerekmektedir. Yüksek değerler ile karşımıza çıkacak olan E2 hormonu Fsh hormonunun seviyesinde de sorunlara yol açar. Bundan kaynaklı olarak da hamilelik şansı ortadan kalkar. Hormonun yüksek düzeyde olması Fsh hormonun önüne geçeceği için yumurtlama döngüsünün de bozulmasını sağlayarak sorun yaşanmasına sebebiyet verir.
İnhibin B Ölçümü: hormon yumurtalıkların içinde salgılanan bir hormondur. Özellikle Fsh hormonun baskılanmasını sağlayarak hamilelik şansını ortadan kaldırır. Regl döneminin üçüncü günü kan testi yardımı ile bakılaN hormonun değerleri 45 pg/ml\’den daha düşük olmalıdır. Hormon seviyesinin düşük olması olumsuz olarak kabul edilmektedir. Yapılan düşük ölçüm sonucunda Fsh hormonunu da baskılandığından dolayı hamilelik oluşmaz. Yapılan test sonucunda değerlerin yüksek çıkması gerekir.