Leptin Hormonu(tokluk hormonu) Nedir, Nasıl Çalışır ve Yaptığı Görevler
Leptin vücudun mevcut yağ dokularından salgılanan, bireyin yağ stoklarının içinde bulunan ve açlık duygusunu yeniden düzenleyen bir tokluk hormonudur.
Leptin hormonu kişinin yağ stoğu ve yemek yeme alışkanlığını düzenleyen bir hormondur. Kısacası vucumuzdaki yağlarda bulunur. Vucumuzdaki yağlardan salgılanan Leptin bize “Doydun, daha fazla yeme .” demektedir. Bizi daha fazla yemek yiyip şişmanlamaktan korumaya çalışır, doyduğumuzda çalıştırılır ve devreye girer.
Leptin Hormonu Çalışması
Genel olarak yağ hücrelerimizden, kısmen de kalbimizden salgılanan bu hormon düzenli olarak yağ stoğumuz hakkında beynimize bilgi vermektedir. Peki bunu nasıl yapıyor?
Vucuttan salgılanan leptin oranına göre beynimiz yemek yeme ihtiyacımızı belirlemektedir. Yani yemek yerken vucudumuzda yağ birikmekte ve bu yağlar biriktikçe leptin hormonu salgılamakta bu leptin hormonları kanımıza karışarak beynimize gitmektedir. Beynimizi leptin bombardımanına tutan metabolizmamız bu eylemiyle “yemeyi durdur” komutunun verilmesini sağlamaktadır.
Leptin hormonu bize “doydum, bu kadar yemek yeter” dedirten ve yemek yeme aktivitemizi sonlandırmamıza neden olan hormondur. Bu hormonun nerede olduğunu tekrar hatırlayalım. Leptin hormonu büyük ölçüde vücutta bulunan yağ hücrelerimiz tarafından ve az miktarda mide, kalp gibi organlardan salgılanır. Bu hormon beynin hipotalamus bölgesinde etkilidir ve vücudumuzdaki yağ depoları hakkında beynimize bilgi verir.
Eğer açlık durumu yoksa ve vücutta yeterli yağ mevcutsa leptin sayesinde beynimiz iştahı azaltır ve vücut yağ depoları (kilo) olduğu gibi korunur. Eğer vücut yağ depolarında bir azalma varsa kandaki leptin miktarı azalır ve beynimiz bunu iştah artışı olarak algılar. Vücut yağ kütlesindeki değişim dolayısıyla, leptin uzun dönem kilo kontrolünde etkilidir.
Leptin Hormonun Eksikliği Hangi Sonuçlara Yol Açar?
Leptin hormonunun kandaki oranı ne kadar yüksekse yemek yeme oranımız o kadar düşüktür. Yani beynimiz Leptin hormonunun kanımızdaki seviyesine bakar ve bir şeyler yiyip yiyemeyeceğimize karar vermektedir. Leptin hormonunun eksikliği söz konusu olduğunda tokluk hissi yerini açlık hissine bırakır ve yemek yeme ihtiyacı duyarız.
Leptin Hormonu ve Obezite
Bazı kaynaklarda leptin yağ yakıcı bir hormon olarak tanıtılmaktadır. Oysa bu hormonun yağ yakmak gibi bir görevi ya da özelliği bulunmamaktadır. Leptin yağ arttıkça salgılanan bir hormon olduğu için sürekli yemek yiyen insanlarda bu hormonun salınımı sürekli artmakta ve bu artış kişinin yeme düzenini ciddi anlamda bozmaktadır. Normalde yemesi gerekenden çok daha fazla yemek yiyen bir kişinin beyni, sürekli olarak leptin hormonuna maruz kalır. Beyin bir süre sonra leptin hormonunun normalden fazla salgılandığını anlamaz ve bu durumu normal karşılamaya başlar. Beynin bunu normal karşılamasına ” Leptin Direnci” adı verilir. Böylece sürekli yemek yiyen kişiler onları durduracak olan mekanizmanın bozulmasıyla daha fazla yemek yemeye devam ederler. Bu döngü içinde tamamen bozulan yemek alışkanlığıyla birlikte obezite hastalığı ortaya çıkmaya başlar.
Yapılan araştırmalara göre kişilerin genetik yapısıyla Leptik direnci arasında bir paralellik gözlenmiştir. Genetik bozuklukların da leptik üzerinde doğrudan etkili olduğu araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. Bulguların sonucunda genetik yapının bozulmasıyla birlikte leptin salınımının artışında şişmanlık, azalışında ise zayıflık problemleri ortaya çıkmaktadır.
Özellikle genetik bozukluktan dolayı leptin hormonunu düzenli salgılayamayanların ilaç tedavisiyle iştahlarının kesilmesi mümkündür. Bu tür kişiler ilaç tedavisi sonucunda kendilerini tok hissedecek ve daha az yemek yiyeceklerdir. Bu sayede zayıflama süreci başlamış olacaktır.
Leptin hormonu bir çok sebze vey meyve de bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle özetleyebiliriz. Kırımızı biber, Süt, Zencefil, Yeşil Çay, Yumurta, Somon, Sarmısak ve yulaf gibi besinlerde leptin hormonu bulabilirsiniz.
Leptin Hormonu ile Zayıflama
Şunu açıkta belirmeliyiz ki ilaçla tedavi genetik bozukluktan dolayı şişman olan kişiler için faydalıdır. Bu yüzden öncelikle şişmanlık probleminizin sebebinin genetik yapınızla bir alakası olup olmadığını örenmeniz gerekiyor. Doktorunuzun onay vermesi halinde yine kendisinin önereceği güvenilir bir leptin hormonu ile zayıflama ilacı alarak kilonuzla akakalı sorunları minimize edebilirsiniz. Güvenirliğinden emin olmadığınız gıda ya da ilaç takviyesi sizin için hayati tehlikeler oluşturabilir.