İnsülin Tedavisi Nasıl Yapılır? İlaçları ve Bağımlılıkları Hakkında Bilinmeyen Detaylar

İnsülin tedavisi nedir, nasıl yapılır? İnsülin tedavisi diyabet hastalarında nasıl etki gösterir ve sürekli kullanılması gerekli midir? İlaçları ne kadar kullanılmalıdır?

İnsülin Tedavisi Nedir Ve Nasıl Yapılır?

İnsülin hormonu vücudumuzda midenin hemen arkasında bulunan pankreasın beta hücrelerinde salgılanan bir hormondur. Bu hormonun görevi ise kandaki şekeri kandan ayırmak ve hücre içine girmesini sağlamaktır. Bu sayede de kandaki şeker oranı azalmış olur. Pankreas bezinde iki farklı tür ilaç salgılanması olur. Bunlardan biri gün boyunca az miktarda olan İnsülin salgılamasıdır. Bu salgılanmaya bazal İnsülin adı verilmektedir. Bu ilacın salgısının bir tane de yemeklerden sonra artan kan şekerini düşürmek için salgılanması vardır. İlaç tedavisi de şeker hastalarına bu salgının benzeri şeklinde verilmektedir. İlaç tedavisi genellikle Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet hastalığı yaşayan ve kullandığı ilaçlara cevap vermeyen kişilerde kullanılmaktadır.

İnsülin Tedavisi Kimlere Yapılır?

Hastalığın tedavisinde verilen İnsülin hormonu sıvı haldedir ve bir İnsülin kalemi ya da enjektör ile deri altına enjekte edilmektedir. Bu ilacın hap ya da tablet olanı ise yoktur. Bu tedavinin yanı sıra kan şekeri çok değişken olan Tip 1 diyabet hastalarında İnsülin pompası da tedavi için kullanılmaktadır. Hastalığın ilacı ile bu hormonun tedavisi özellikle Tip 1 diyabet hastalarında kesinlikle kullanılmalıdır. Tip 2 diyabetlerde ise doktor tarafından verilen ilaçlara kişi yanıt vermediyse kullanılmalıdır. Yani Tip 2 diyabet hastaları şeker ilaçlarının en yüksek dozunu dahi kullanmış olsa da şeker seviyesi halen düşmüyor ise ilacı kullanmak zorundadır.

İlaç Bağımlılık Yapar Mı?

Hastalığın tedavisinde kullanılan İnsülin ilacının bağımlılık yaptığına dair halk arasında olan yanlış bir inanış vardır. Bu ilaç da diğer tedaviler için kullanılan ilaç gibidir ve kesinlikle bağımlılık yapması gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca ilacı kullanmak diğer hapları kullanmaktan çok daha sağlıklıdır. Şeker hastalığı zaman içerisinde ilerleyen bir rahatsızlıktır. Zaman geçtikçe kullanılan ilaçlar eskisi kadar yeterli olmamaya başlar. Bu durumda hastanın herhangi bir hatası yoktur. Hapların yeterli gelmemesinin nedeni tamamen hastalığın zaman ile ilerlemesidir. İlaç tedavisi görecek hastalar genellikle yaşamlarının etkileneceğinden endişe ederler. İğne yapmak ilk zamanlar kişileri korkutur lakin zamanla alışacaklardır.

İnsülin İlacı Ne Kadar Kullanılmalıdır?

İnsülin tedavisinde kullanılacak İlacın dozunu kişinin kendisi değil doktoru ayarlamaktadır. Bunun nedeni her hastanın kendi hastalık özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre dozunun farklı olmasıdır. Hangi ılacın kullanılacağına da hastayı takip eden iç hastalıkları uzmanı ya da endokrinoloji uzmanı karar vermektedir. Kan şekerine ayarlanan ilacı bazen günde 1 ya da 2 kere yapmanın gerekeceği gibi bazı zamanlarda günde 4 defa İnsülin yapmak gerekebilir. Doktorunuzun önerisine göre karışım İnsülin de kullanılabilir.

İnsülin İlaçları Nasıl Saklanır?

Eczanelerde satılan bu hastalığın ilaçları ya flokan halindedir ya da ilaç kaleminde kullanmak için kartuş halindedir. Bunların dışında kullanıldıktan sonra atılacak kalem ilaçlar da bulunmaktadır. Kalemlerde kullanılan ilaçlerin 1 ml\’sinde 100 ünite İnsülin bulunmaktadır. Kısa etkisi olan insülinler çabuk bozulur bundan dolayı da buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Çok fazla sıcak olmayan günlerde ilacınızı yanınızda taşıyabilirsiniz lakin eve döndüğünüzde hemen buzdolabına koymalısınız. İnsülin kaleminin içerisindeki ilaç oda sıcaklığında 1 aya kadar buzdolabında ise tam 3 ay bozulmadan kalabilmektedir. Ayrıca İnsülinler 25 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında uzun süre kalırlarsa bozulabilirler. Bundan dolayı sıcak havalarda ilacınızı bir termosta saklayabilirsiniz.