İnsülin Direnci İlaçları İnsülin İlacı Neyden Yapılır?
İnsülin direnci tip 2 şeker hastalığının başlamasına sebep olan bir sorundur. Bu sorun neden ortaya çıkar, hangi ilaçlar kullanılmalıdır, bu ilaçlar neyden yapılır?
İçindekiler
İnsülin Direnci
İnsülin direnci tip 2 şeker hastalığının başlamasına sebep olan bir sorundur. Bu hormona vücudumuzdaki şekerin enerji olarak kullanıma çevrilmesi durumunda ihtiyaç duyarız. Karaciğer, kas ve yağ dokusu ile alakalı olarak, insülin hormonuna karşı koymak amacıyla pankreasta salgılanır ve insülin direncinin oluşmasını sağlar.
İnsülin direnci olan kişilerde şeker kullanımı olan hücreler kanda birikmeye başlar. Bunun sonucu olarak da tip 2 diyabete yol açar. Çoğu insan bundan habersiz olarak sağlıksız bir biçimde hayatlarını sürdürmeye ve çeşitli zorluklar çekmeye devam ederler. Burada önemli olan insülin direnci olan kişinin bunu erken tespiti ile oluşabilecek diyabet riskini önlemektir.
Böyle bir durumla karşılaşmış olan kişinin insülin direnci tespiti yapıldıktan sonra hayat tarzı ve beslenme alışkanlıkları düzeltilerek daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanır.
İnsülin Nedir Nerede Bulunur
İnsülin midenin arka kısmında bulunan pankreasta üretilen bir hormon türüdür. Üretilen insülin kana salgılanır. Yemekle beraber vücutta artan kan şekerini hücrelere ulaştırmak için insülin salgılar. Enerji üretiminde kullanılan şeker ile kandaki glikoz düşmeye başlar. Normal bir kişide bu tür vücudun çalışması insülin ve kan şekeri seviyesinin normal olması demektir.
İnsülin direnci ilaçları, bel çevresi kaç olunca kullanılır?
40 yaş üzeri erkek ve kadınların bel çevresi insülin direnci açısından sürekli vurgulanmaktadır. Kadınlarda 80 cm erkeklerde ise 100 cm den fazla olması insülin direnci olabileceği sinyalini vermektedir.
Peki, insülin direnci nasıl belirtiler gösterir ve biz bunu nasıl anlarız. Pankreas böyle bir durumda daha fazla insülin üreterek açığı kapamaya çalışır. Böyle bir durumdan dolayı çoğu insan farkına varmadan hayatını sürdürür.
Ancak bir müddet sonra yorulan pankreas üretmeye çalıştığı fazla insülin üretemez duruma gelir. Böylece ufak ufak belirtiler de görünmeye başlar. Bunlar dirsek, diz kapağı ve boyunda oluşan koyu halka sayesinde fark edilmeye başlar. Bunun ilerleyen kısımlarında yemek sonrası oluşan uyuşukluk ve uyuma isteği, aşırı açlık, karşı konulamayan yeme isteği görülebilir.
Uzmanların ise sık üzerinde durduğu bel bölgesi yağlanması insülin direncinin ilk ve önemli belirtilerinden olduğu söylenir. Ayrıca karbonhidrat ağırlıklı beslenmede günümüzde oldukça yaygındır. Bu da insülin direncinin artmasını sağlayan başlıca unsurlardandır.
Günlük tükettiğimiz besinlere dikkat ederek 3 ana öğün başta olmak üzere 2 de ara öğün yaparak günlük yeme ihtiyacımızı düzenli bir şekle sokmalısınız. Bu sayede daha dengeli bir insülin salgılanması sağlanır. Kişide insülin direnci olup olmadığı 8 saatlik bir açlık sonrası yapılacak kan tahliliyle belirlenir.
İnsülin Direnci İlaçları
Tüm kontroller yapıldı ve insülin direncimiz olduğu kesinleştiyse, yapılan testlerle birlikte tedavi süreci başlar. Burada en önemli şey seçilen ilacın dozunun kişiye uygun olup olmadığıdır. Düzenli yapılacak laboratuvar testleriyle bu sürecin takibi ile en iyi doz ayarı yapılmış olur. Bu süreci devamında ise öncelik günlük yaşam tarzımızı değiştirmekle işe başlamamız olmalıdır. Günlük tükettiğimiz gıdaların karbonhidrat ağırlıklı olmaması gerekir. Düzenli ve sağlıklı bir yemek düzeni ile insülin direnci bir miktar düşmeye başlayacaktır. Yeme düzenine katacağımız omega 3 bakımından zengin besinleri tüketmek ve günlük olarak yapabileceğimiz düzenli egzersizler hormon dengesinin korunması açısından oldukça önemlidir.
İnsülin direnci için ilaç kullanımı hastanın insülin direnci çok yüksek ve tip 2 diyabet riski bulunuyorsa mutlaka doktorun önerdiği doz oranında alımı yapılmalıdır. Aslında bu durum hali hazırda tip 2 diyabetin ayak sesleridir. Kişi böyle bir durumla karşılaşmış olmasına rağmen hayatında herhangi bir değişikliğe gitmeyip gerekli görülmüşse verilen ilaçları kullanmayıp aynı süregelen hayatına devam ederse kullanılamayan şeker yakın bir zamanda diyabet oluşumunu sağlar. Buda bel bölgesinin aşırı yağlanmasına, kilo artışının hızla devamına yol açar. Bu süreç ise akabinde oluşabilecek diğer hastalıklara zemin hazırlamış olur.
İnsülin İlacı Neyden Yapılır
İnsülin direncinin ilaçlarının neyden yapıldığı sorusuna verilmesi gereken cevap metformin etken maddesidir. Bu ilacı kullanan kişilerin zayıflaması bu ilacın kullanımını artırmaya başlamıştır. Kulak duyma söylemlerle çoğu insan eczanelerden bu ilacı alarak zayıflamak için kullanmaya başlamıştır. Ancak bilinmesi gereken husus bu ilacın tek başına bir kilo verme aracı olmadığıdır. Çünkü metformin etken maddeli ilaç insülin direncinin düşürülmesini sağlar. İlaç kullanımıyla beraber ayarlanacak düzenli beslenme ve yapılacak düzenli egzersiz ile birlikte ancak bu hastalık rutine indirilebilir.
Eğer tedavi süreci diyetle birlikte sürdürülmezse hastalığın ağırlığında artış görülebilir. İnsülin direncini kırmak kolay bir süreç değildir. Yeme düzeni oldukça önemlidir. Paketlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak, fast food ve rafine yiyecekleri hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir.
İnsülin direnci riski yüksek olan insan grubu, kilo fazlası bulunan, ailesinde şeker hastalığı olanlar, ürik asit yüksekliği, açlık kan şekeri 90 üzeri ve benzeri durumda olan kişilerdir.
Ağız yoluyla alınan ve kan şekeri düşürücü ilaçlar 3 başlık altında toplanır.
- İnsülin duyarlılığını artıran ilaçlar.
- İnsülin salgılatıcılar
- Bağırsakta karbonhidrat emilimini azaltan ilaçlar.
- İnkretin temelli tedaviler.
İnsülin direnci bazı insanlarda görülür bazı insanlarda görülmez. Bunun açıklayıcı bir sebebi bulunmamaktır. Fakat beslenme şeklindeki bozukluklar ve genetik bazı özellikler insülin direncinin görülme oranını yükselten sebeplerdendir.