İnsülin Hormonu Nedir, Hormonun Salgılama Sistemi Nasıl Çalışır?
İnsülin hormonu pankreas tarafından salgılanan ve önemli olan bir hormondur. Salgısında sorun olduğu zaman diyabet hastalığı gibi zor süreçler hastayı bekler.
İçindekiler
İnsülin Hormonu Nedir Ne İşe Yarar?
İnsülin kısaca bir hormondur, bu hormon pankreas tarafından salgılanmaktadır. İnsanların vücudunun şekeri en doğru şekilde kullanmasına olanak sağlayarak kan içinde bulunan şekeri dengede tutar. Ayrıca hormon kan şekerinin hücrelerin içine girmesini sağlamaktadır. İnsülin hormonu vücutta belli başlı reaksiyonların uyarılmasına olan sağlar. Bunlar;
- Protein sentezi
- Gliserol, yağ asidi ve insülinin yapımını arttırmak
- Şekerin depolanmasına ve glukozun sentezini sağlamak
- Şekerin, iyonların ve amino asitlerin hücre içinde hücrenin zarının içene taşınmasını sağlamak görevleri içinde yer alır.
Dışarıdan alınan tüm gıdalar sindirim sistemindeki işlemlerini bitirdikten sonra vücutta bulunan enzimlerin sayesinde parçalanmaktadır. Parçalanma sonucunda oluşan şeker kanın dolaşımı sayesinde vücutta dolaşır. Şeker insan vücudu için önemli olan besin kaynakları içinde yer almaktadır. İnsanların günlük aktivitelerini yapabilmesi, enerjisini yakalayabilmesi ve dinç olması adına belli bir düzeyde glikoza ihtiyaç vardır.
Şekerin görevleri içinde karaciğer, yağ ve kas hücrelerine girmek bulunur. Şeker hastalıkları ile alakalı sorunları olmayan ve genel sağlık durumu iyi düzeyde olan kişilerde dışarıdan alınan gıdalar sonrasında enerji sağlanabilmesi için pankreas insülin hormonu üretir. Şeker hastası olan kişilerde pankreas gerekli olan işlevini tam anlamı ile yerine getiremez. Bunun sonucunda da birçok sorun yaşanmaya başlanır.
Tedavisi yapılır mı, salgılama düzeltilebilir mi, düzene sokulabilir mi gibi sorular için mutlaka uzmandan yardım almak gerekir. Tedavisi için uzmanların en doğru planlamayı yapmaları şarttır. Tedavisi boyunca uzman tarafından söylenen detayların yerine getirilmesi gerekir. Hormonun salgılaması önemli mi, tedavisi açısından önemlidir.
Hormonunun Salgılaması Nasıl Çalışır?
Bir protein hormonu olan insülin pankreasta bulunan proinsülini oluşturması ile salgılanmaktadır. Beta hücresinin belli bölümlerinde proinsülini işlenmeye başladığı anda hormon salgılanması da başlar. Dışarıdan alınacak olan yiyecekler sayesinde kanda yer alan şeker yükselebilir, bu sayede glikoz hızlı bir şekilde hücre içine girer ve doğru şekilde insülin salgılaması gerçekleşir. Hücre içinde bulunan enzimler daha öncesinde hazır şekilde bekleyen adenozin trifosfattan alarak karbon atomunun bağlanmasını sağlar. Kimyasal şekilde oluşan reaksiyonların sonucunda adenosin difosfat, glikoz ve fosfat molekülü oluşmaktadır.
Bu şekilde adenozin trifosfat azalmalar oluşur. Hücrelerin içinde bulunan potasyum seviyesi dışarıya göre her daim daha yüksektir. Bu yükseklik hücre zarında bulunan adenozin trifosfat kaynaklı olarak çalışmayabilir. Bundan kaynaklı olarak da potasyumun atılma işlemi tekrar oluşur. Bu sayede kalsiyum kanalında açılmalar olur ve kalsiyum da artışlar meydana gelir. Kalsiyumun artmasından kaynaklı olarak da insülin hücrelere geçmeye başlar.
İnsülin kan aracılığı ile her bölgeye tekrar ve hızlı bir şekilde ulaşır. İnsülin gerekli mi, evet gereklidir. Vücudun dengede kalması için gereklidir.
İnsülin Nedir Ne İşe Yarar Önemli mi
Hormonun salgılanması önemli mi, salgılanması ve tedavisi oldukça önemlidir. Kişilerin yaşamda oluşacak olan enerjilerin oluşmasını sağlar. Hormonun yetersiz olması sorunların yaşanmasına sebep olur. Tedavisi konusunda işlemlerin yapılması gerekir. Yetersiz olması sonucunda diyabet sorunu yaşamamak elde değildir. Bunun yaşanmaması adına dışarıdan insülin yüklemesi tedavisi yapılmaktadır.