İnsülin Hormonu Yüksekliği Nedir, Belirtileri nelerdir? Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnsülin direncinin tam anlamı; gerçek bir diyabet hastası, kalp ve damar hastası, potansiyel hipertansiyon hastası demektir. İnsülin direnci de terleme yorgunluk, karaciğerde yağlanma, gut krizleri demektir.
İçindekiler
İnsülin Direnci Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Pankreastan salgılanan bir hormon olan insülin kan şekerinin kullanıldığı dokuların şekeri alması ve kullanmasını sağlamak için salgılanmaktadır. Sağlıklı bir kişide normal yollar ile olan bu salgı özellikle Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabetlilerde doğru şekilde salgılanmamaktadır.
Bundan dolayı da bu kişiler insülin tedavisi görmektedirler. Eğer kişide hormon direnci var ise şekerin dokulara alınması, kullanılması ve yakılması çok zor olmaktadır. Bu sorun daha çok şeker salgılanmasına neden olmaktadır. Pankreas çok daha fazla hormonu salgılayarak vücuda alınan şekerin dokular tarafından kullanılabilmesi için deyim yerindeyse iki katı çalışmaktadır. Fazla salgılanan şeker hormonu da açlık hissinin oluşmasına dolayısı ile atıştırmalara ve daha çok yemeye neden olmaktadır. Bu kısır döngü devam dip durmaktadır.
Bu durum insülin rezervini azaltır ve aynı zamanda kanda dolaşan aşırı miktardaki insülin olmasını sağlamaktadır. Kandaki aşırı insülin de hipertansiyon, obezite ve ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır. Ciddi düzeyde hastalıklar ile karşılaşmamak adına dikkatli olmak ve önlem almak gerekir.
İnsülin Direnci Neden Görülür,Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?
Direnci genel olarak hareketsiz yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve sağlıksız beslenme sonucunda oluşmaktadır. En çok genetik yatkınlık nedeni ile görülen şeker direnci, son yıllarda kişilerin sedanter bir hayat sürmesi, fast food tarzında beslenmenin çok daha fazla olması ve rafineri gıdaların sık tüketiminden kaynaklanmaktadır.
Bundan dolayı da genellikle hastaların pek çoğu ailelerinin bal, kaymak, tereyağı gibi bu gün kötü gözle bakılan besinler ile beslenmelerine rağmen onlara neden bir şey olmadığını sormaktadırlar. Unutmamak gerekir ki bahsedilen anne ve babalar ne kadar bu besinleri tüketiyor olsalar da hareket onlar için vazgeçilmezdi. Hareket etmek özellikle direncinin en büyük düşmanlarıdır.
Direncin yüksekliği özel olarak hekiminizin istediği kan tahlili ile anlaşılmaktadır. Ayrıca yüksekliği belirtilerini kendiniz de anlayabilirsiniz. Çok çabuk acıkmalarınız var ise, yemek yerken geç doyuyorsanız, genellikle yemek yedikten 2 ya da 3 saat sonra yeniden acıkıyorsanız, ellerinizde ve ayaklarınızda titreme var ise, baygınlık hissiniz oluyor ve soğuk soğuk terlemeler yaşıyorsanız, ailenizde hem şişman hem de diyabetli kişiler var ise ve tatlı yeme isteğiniz durdurulamıyor ise şeker direnci yüksekliği olabilir.
Bu durumlarda hemen bir uzman hekime görünerek şeker direncinizin tedavisine ulaşabilirsiniz.
Kilo Vermeye Engel Midir?
Şeker hormonu direnci kilo vermenizi zorlaştıran bir faktördür. Çok daha fazla acıkan şeker direnci hastaları az bir harekette bile hemen yorulur. Lakin sabır ile uygulanan sağlıklı beslenme programlarına ve düzenli şekilde yapılan sporlarına uydukları zaman bu zorluklar yenilebilmektedir. Şeker direncini kırmak da yine sizin elinizdedir. Bir süre diyet yapıp yanında spor da yaptıktan sonra kilo verirsiniz.
Lakin kilo verdikten sonra eski yediklerimi yeniden yerim düşüncesi yanlış bir düşüncedir. İnsülin direnci olan kişilerin hayatları boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri ve hareketli bir hayat tarzına geçmeleri gerekmektedir. Kilo vermek için yemeklerin az yenilmesinin yanı sıra glisemik indeksi düşük olan, az kalori içeren, posa bakımından yüksek oranda olan ve tok tutan yiyeceklerin de seçilmesi gerekmektedir.
Genellikle insülin direnci olan kişiler de dâhil olmak üzere kişiler kilo verecekleri zaman yemeklerini azaltırlar ve spor yapmadan hızlı kilo vermek isterler. Yıllar içinde alınmış olan kilolar günler içinde verilemez. 30 yaşındaki bir kişinin son 10 yılda aldığı 30 kilo fazlasını 1 ayda vermeyi düşünmesi kesinlikle imkânsızdır. 10 yıl içinde alınmış olan 30 kilo kesinlikle 1 ayda verilemez. Lakin düzenli bir spor programı ve beslenme düzenindeki değişiklikler ile bu kişi ortalama 6 ile 10 ay arasında bu kilolarını verebilir.
Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Şeker hormonu vücudumuz tarafından salgılanan yararlı bir hormondur. Bu hormonun kandaki yüksekliği ise insülin direncinin en büyük kanıtıdır. Peki insülin direnci tedavisi nasıl olur? Aslında bu rahatsızlığın nasıl tedavi edildiğinden biraz da olsa bahsettik.
Hareketli bir yaşam tarzını benimsemelisiniz. Bunun yanında nasıl besleneceğinizi de öğrenmeniz gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme programı ile birleştirilen spor size hem kilo verdirecek hem de insülin direncinizin tedavi olmasını sağlayacaktır. Sağlıklı bir hayat yaşayarak sadece şeker direncinin yeniden sizi ele geçirmesini engellersiniz tamamen yok edemezsiniz. Bunların yanı sıra hekim kontrolünde insülin direncinizi ve belirtilerinizi kıracak ve insülin tedavisi yapacak bazı ilaçlar da kullanabilirsiniz. Şeker hormonu direncinin yüksek olması obezite ile birleştiğinde kanser hastalığının tetiklendiğine dair pek çok çalışma yapılmıştır. Ayrıca insülin direnci yüksekliği kalın bağırsak, yemek borusu, pankreas, safra yolları, rahim, meme, böbrek, lenf, yumurtalık, mesane, prostat ve tiroid kanseri risklerini artırmaktadır.
Üstelik bu kadar da değil. Şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, inme, ateroskleroz, hipertansiyon, lipid yükseklikleri polikistikover rahatsızlığı, karaciğer yağlanması ve infertilite gibi daha pek çok hastalık da insülin hormonu direnci nedeniyle yaşanabilmektedir.