İnsülin Direncini Kırmak İçin Neler Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
İnsülin direncinin kırılması hareketsiz yaşamdan kurtulmak ve beslenmede glikomik endeksi düşük yiyeceklerin tüketilmesine bağlıdır. Bunun yanında tedavi sürecinde doktorunuzun uygun göreceği ilaç tedavisi ile desteklenmesi de önemlidir.
İçindekiler
İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin direncinden kasıt hücrelerinin üretilen bu hormonun etkin olarak kullanamaması sonucu zarar görmeye başlamış insanlardır. Bunun sonucu olarak da hücreler şekeri sindirmede sorun yaşayacak, etkin olarak sindirilemeyen şeker de bu nedenle hücrede gereğinden fazla birikmeye başlayacaktır. Bu şekilde gereğinden fazla miktarda bünyede dolaşan insülin hormonu yağ metabolizmasının uyarılmasına sebebiyet vermekte ve nihai olarak kilo vermede de güçlüğe yol açmaktadır.
İnsülin direnci ile mücadele edebilmek için öncelikle bu insülin direnci neden oluşur sorusuna temel bir yaklaşımla cevap bulunması önemlidir. Bilindiği üzere son yıllarda insülin direnci eskiye nazaran çok daha fazla karşılaşılan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Buradan yola çıkarak da diyebiliriz ki araştırmalar sonucu ortaya konan hareketsiz yaşam ile birlikte dengesiz ve hazır gıdalar ile beslenme bu direncin oluşmasında temel role sahiptir.
Bu durumda diyebiliriz ki temel olarak egzersiz, sağlıklı beslenme ve gerekli miktarda ilaç tedavisi ile bu direncin kırılması mümkün olabilmektedir. Pr.Dr.Metin ÖZATA bu alanda araştırma yapan bir bilim insanı olarak bünyesi direnç kazanmış kişilere , ilaç tedavisinin iyileştirme sürecinde mutlaka gerekli olan bir unsur olduğunu belirtmekle beraber egzersiz ve sağlıklı beslenmenin de bu süreçte mutlaka uygulanması gerektiğini belirtmektedir.
Bu üç temel tedavi yanında, uyku düzenine dikkat edilmesi ve stressiz bir yaşam kalitesine sahip olmak da yine bu direncin kırılmasında yardımcı olacak olan unsurlar olarak belirtilmektedir.
Pr.Dr Canan KARATAY’a göre ilaveten leptin direncini yüksek tutacak şekilde sağlıklı yağların tüketilmesi de önemli bir konu olarak belirtilmiştir.
İnsülin Direncinin Kırılması İçin Kullanılan İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi konusunda burada bir esas belirlemek yanlış olacaktır. Her hastanın sağlık durumu konusunda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmek suretiyle ortaya konularak, kişinin yaşı, hastalığının ilerleme durumu cinsiyeti gibi pek çok farklı etken bir araya konularak değerlendirilmelidir.
Hareketli Yaşam ve Egzersiz ile İnsülin Direnci Nasıl Kırılır
İnsülin direncine sebep olan hücrelerin yeteneğini kaybetmesi sonucu gereğinden fazla birikim sağlayan şekerin vücuttan atılabilmesi için tedavi aşamasında ilave takviye olarak hareket ve egzersiz ile birlikte fazla enerji harcanması ve bu enerji yakımı sayesinde birikmekte olan şekerin de hücreler tarafından yakılması sağlanabilmektedir. Özellikle insülin direncinin kırılması için uygulanabilecek en önemli maddelerden birisi de mutlaka hareket etmektir.
Egzersiz her yaş için farklı değerlerde yapılması gerekli olduğundan tam bir değerden bahsetmek her ne kadar doğru olmasa da genel bir çerçeve çizilebilmesi açısından 40 dakikalık bir yürüyüşün bu direnci kırmada faydalı olacağı söylenebilir. Gençlerde sürenin daha uzun olması, yaşlı kimselerde ise biraz daha kısa tutulması gerekmektedir. Bunun sebebi otuzlu yaşlardan sonra her 10 yılda bir metabolizmanın %5’lik yavaşlamasıdır. Ancak ne kadar çok yürünürse o kadar fazla faydalıdır düşündeşine de kapılanılmamalıdır. Her şeyin fazlasında zarar bulunduğu gibi egzersizde aşırıya kaçılması da diğer bir taraftan kalp ve kaslara zarar vererek, istenilen faydanın sağlanması bir yana, daha farklı sağlık sorunlarına yol açarak beklenen faydayı sağlamaması bir yana fazlasıyla zararlı da olabilir.
Yediklerimize Dikkat Ederek İnsülin Direnci Nasıl Kırılır
Yukarıda bahsedilen üç temel sebebin en önemli yağı ise şüphesiz beslenme ile ilgili konuların olduğu ayaktır. Beslenme konusunda glikemik indeksin miktarına bakarak bu konuda düşük indekse sahip yiyeceklerin tüketilmesi dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Glikemik indeks göstergesi yükseldikçe, tüketilen besinin kan şekerini yükseltme yeteneği de artmaktadır. Her gıda için değişen bu değer, genel bir esas olarak işlenmiş gıdalarda aşırı şekilde yükselmektedir. Rafine edilmiş ve beyazlatılmış gıdalardan ısrarla uzak durulması gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında beslenme konusunda;
- Herkese göre nasıl cevabı değişiklik gösterecek olsa da yanlış beslenme alışkanlığından vaz geçilmeli
- Un ve Şeker gibi tehlikeli beyazlardan olabildiğince uzak durulmalı, tüketilmesi gerektiğinde olabildiğince beyazlatılmamış ve işlenememiş olanları tüketilmeli
- Cips gibi trans yağlanmaya maruz kalmış besinleri tüketmekten uzak durulmalı
- Hazır meyve suları ve gazlı içeceklerin doğallarının yerini tutmadığı bilinciyle tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
- Beslenme ile ilgili püf noktalarına dikkat edilmeli, yiyeceklerde porsiyonlar küçük tutulmalı, az miktarda ancak sık yemek yenilerek kan şekerinin ani yükselmelerine karşı konulmalıdır.
İnsülin Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Özellikle erken dönemde farkına varılan ve başarılı bir tedavi sonrası normal değerlere döndürülebilen insülin direnci kılırımı sonrası da, aynı esaslara dikkat edilmesi ve ilaç tedavisine gerek kalmadan, zararlılardan uzak kalınarak tüm yaşantıya yansıtılmış bir beslenme-egzersiz anlayışının sürdürülmesi, ilerleyen yıllarda insülin direnci nüksetmesini engellemede önemli bir rol oynayacaktır.