İnsülin Düşüklüğü Nedir, Nasıl Tedavi Edilir ve Belirtileri Nelerdir?

İnsülin düşüklüğü birçok belirti ile kendini gösterebildiği gibi uzun yıllar gizli şekilde de durabilmektedir. Bu sorunu yaşayan kişiler yaşam şeklini değiştirmelidir.

İnsülin Düşüklüğü Nedir?

İnsülin, karaciğer, yağ ve kaslar gibi kan şekeri kullanımı yapan hücre ve dokuların şekeri alması ve kullanması için pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Hücrelerin ve dokuların içinde insüline karşı belli bir direnç oluşmuşsa şekerin dokuların iç kısmına alınması ve kullanılması oldukça zor olur. Bu durumda pankras tarafından daha fazla insülin hormonu salgılama işlemi yapılır.

Hormonun olduğundan daha çok salınması sonucu kişilerde daha çok yeme isteği, açlık durumu ve gece yemek yeme durumu oluşacaktır. Hormonun azalmasını sağlayan bu durumda kişilerde yüksek tansiyon, obezite ve başka hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Yemek yedikten kısa bir süre sonra yediğimiz gıdalar bağırsak içinde parçalanır ve şeker parçalarına dönüşür. Bunda emilerek kana kadar ulaşır. Kanda bulunan şekerin yağ, beyin ve karaciğer dokusunda en aktif şekilde kullanılması gerekmektedir. Dokuların emilen şekerden yararlanabilmesi adına insülin hormonunun salgılanması gerekir.

Pankreas yardımı ile salgılaması yapılan hormon kan şekerinin dengede tutulması ile dokuların ve hücrelerin şekeri en doğru şekilde kullanmasını sağlar. Bu şekilde karaciğer şeker yapımını azaltır. Yağ ve kas dokusunun yardımı ile de kanda bulunan şeker miktarını arttırır. Bu sistem doğru şekilde işlemezse insülin düşüklüğü ya da fazlalığı ortaya çıkar. Bu belli başlı hastalıkların yaşanmasına sebep olur. insülin düşüklüğü sorunu yaşayan kişiler çabuk acıktıkları için sık sık beslenmeleri gerekmektedir. İndeksi düşük olan yiyecekler tüketmeleri daha uygun olacaktır. Ana öğünlerin dışında üç adet ara öğün yapılabilir. Hormonu düzgün salgılayan ve sorun olmayan kişilerde üç adet ara öğün önerilmemektedir. İnsülin hormonu azlığı olan kişilerde ara öğünlerin içinden bir tanesinin meyve öğünü yapılması daha uygun olacaktır.

Sağlıklı şekilde yaşamak isteyen kişilerin özellikle beslenme tarzını ve yaşam tarzını bu duruma göre şekillendirmesi gerekir. Ayrıca beslenme kesinlikle egzersiz ile desteklenmelidir.

Şeker Düşüklüğü Belirtileri

Şeker düşüklüğünden kaynaklı olarak ortaya çıkan belirtileri ani ve hızlı bir şekilde ortaya çıkabilirken, yıllar boyu kendini de gizleyebilir. Belirtiler tedavisi konusunda en önemli ayrıntıları sunar. Bu belirtiler arasında;

  • Nabızda yükselmeler
  • Uyku hali
  • Dikkat eksikliği
  • Bilinçte zayıflamalar
  • Sinirlilik hali
  • Sabırsızlık
  • Üşüme ve terleme durumu
  • Kaygılı, üzüntülü ve tasalı bir ruh hali
  • Titreme
  • Kâbus görme
  • Uyku halindeyken ani bir şekilde ağlamaya başlama
  • Baş ağrısı
  • Hissizlik
  • Dudaklarda ve dilde karıncalanma
  • Görüşte sorunların başlaması
  • Mide bulantısı
  • Devamlı olarak acıkma
  • Baş dönmesi

Hormonu doğru şekilde salgılanmayan kişilerde oluşan sorunların tedavisi doğru şekilde yapılmazsa komaya girme durumu ve nöbet geçirme durumu ortaya çıkabilir. insülin hormonu ile spor arasında ilişki nedir?

Düzenli şekilde egzersiz yapmak hem kilo vermek açısından hem de oluşan direnci kırmak açısından önemli bir faktördür. Düzenli şekilde spor yapan kişilerde ve hormonu doğru şekilde salgılanan kişilerde herhangi bir sorun oluşmamaktadır. Egzersiz yapma esnasında şeker hormonu doğru şekilde salgılansın diye kalp hızı artışının oluşması gerekmektedir.

Ayrıca egzersiz esnasında sık şekilde mola vererek vücudu soğutmamak gerekir ve kişinin kendine uyan spor yapması da gerekmektedir. Diyet ve beslenme düzeninde olduğu gibi spor yapma da bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Tedavisi Nasıl Yapılır ve Denetin Altında Tutmak Nedir?

Tedavisi konusunda kişiye özgü planlama yapılmaktadır. Yapılacak olan planlama ve tedavisi süresince her türlü kurala uymak gerekir. Aslında bu sorunu yaşayan kişiler yaşamları boyunca bu direnç sınırını korumak zorundadır. Bundan kaynaklı olarak da yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekir. Özellikle yoğun iş temposundan kaynaklı olarak ofislerde oturarak iş yapan kişilerde ve egzersiz yapamayan kişilerde bu sorun daha çok gözlemlenmektedir. Oturarak iş yapan kişilerin bu durumuna stres ve sıkıntı da eklendiği zaman şeker direnci hastalığından kaçmak imkânsız hale gelmektedir. Bundan kaynaklı olarak da kilo alımları başlar. Hem kilo alımının önüne geçmek hem de şeker direncini kırmak adına mutlaka spor yapılması gerekir. Yalnız yapılacak olan egzersizlerin düzenli ve aksatılmadan yapılması en önemli olan detaydır. Düzensizlik baskıların oluşmasına ve sorunun sürekli olarak tekrarlanmasına sebebiyet verir. Bunun yanı sıra uzman bir doktor ile görüşlere gerekli olan ilaç tedavisine de başlanmalıdır. Gerekli olan tahlil ve tetkiklerin yapılması sonucunda planlama yapılır.