İnsülin Direnci İle Alakalı Yapılacak Tedavi ve Dikkat Edilecek Olan Noktalar
İnsülin direnci özellikle şişmanlıktan ve hareketsiz olan yaşamdan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçmek adına yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir.
İçindekiler
İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özellikle iş yoğunluğunun artmasından kaynaklı olarak ofis ve büro ortamında çalılan kişiler egzersiz yapmaya fırsat bulamadığından ve beslenme düzenine dikkat etmediğinden dolayı insülin direnci oluşmaktadır. Bu soruna bir de iş ve yaşam stresi eklendiğinde şeker direncinin oluşmaması imkânsız değildir. Özellikle stres hormonlarda bozuklukların oluşmasına sebep olarak kilo alımını da etkilemektedir. Şeker direncinin yükselmesi kişilerde sık şekilde;
- Acıkma
- Sabahları halsizliklere ve geceleri şekerli yiyeceklere karşı düşkünlüğe sebep olmaktadır.
- Öğleden sonra oluşan bitkinliklerin yanı sıra enerjide sürekli olarak oluşan düşüklükler meydana gelmektedir.
- Yemeklerden sonra uyku basması
- Sabırsız ve öfkeli ruh hali
- Gün içinde uyku basması
- Kontrolsüz ve aşırı düzeyde kilo artışı
- Bel bölgesinde yağlanma ve genişleme
- Yorgunluk konusunda oluşan artışlar
- Boyun bölgesinde ve koltuk altında esmerleşme
- Metobolik sendrom
- Soğuk soğuk terleme
- El ve ayaklarda titreme
- Baygınlık hissi
- Yemeklerden sonra çabuk ve sık şekilde acıkma
- Kilo verme konusunda yaşayan zorluklar
- Kadınlarda oluşan regl düzensizlikleri
- Karaciğerde yağlanma
Hastalık için tanı koyulabilmesi adına Endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir. Bu başvuru sonrasında insülin direnci ile alakalı olan hormon testleri ve tahlilleri yapılmalıdır. Sağlık bir şekilde şeker direnci tedavisi yapılabilmesi için hormonal dengenin gözetilmesi ve planlama yapılması gerekir. Ayrıca beslenme ve egzersiz konusunda da dikkatli olmak gerekmektedir. Şeker direnci tedavisi yer özellikle diyabet hastalıklarına sebep olmaktadır.
Diyabet hastalığı da son dönemlerde sık görülen hastalıklar içinde alır. 10 sene önce ortalama olarak görülen diyabet hastalığı % 6,7 iken bu oran % 13,7 oranına kadar çıkmıştır. Oluşan bu artışın en büyük nedeninin hareketsiz yaşam olduğu da ortaya çıkmıştır. Obetize ile savaşan kişilerin ortama oranı da % 32 oranındadır. Bundan dolayı da mutlaka egzersiz ve hareketli bir yaşamın tercih edilmesi gerekir. Yapılacak olan 45 dakikalık yürüyüşün etkisi 2 gün boyunca sürmektedir.
Şeker Direncinde Egzersiz Konusunda Dikkat Edilecek Noktalar
- Telefon ile konuşurken etrafta gezinerek konuşmak gerekir.
- Asansör ile kat çıkmak yerine merdivenleri tercih etmek egzersizi arttıracaktır.
- Ev yaşamında aktif olmak için çaba harcamak gerekir. Özellikle çocuklar ile oyun oynamak oldukça güzel bir egzersiz olacaktır.
- Bahçe düzenlemesi yapmak, ev düzenlemesi yapmak, araba yıkamak ve dans etmek de hareket anlamında ideal olan seçimler arasında yer alır.
- Hafta birkaç gün belirleyerek o günlerde ağırlık çalışması yapılmalıdır. Bu sayede kaslarınızın güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Çalışan kişilerin haftanın 5 günü boyunca hareket etmeleri gerekir. Özellikle öğle yemekleri arasında 30 dakika yürüyüş yapmak oldukça faydalı olacaktır.
- Market alışverişine yürüyerek gidip gelmek oldukça ideal bir seçim olacaktır.
- Evcil hayvanı olan kişilerin hayvanı ile yürüyüşe çıkması gerekir.
- Kumanda kullanmaktan vazgeçmek gerekir. Ayağa kalkarak kanal değiştirmek ideal bir seçim olacaktır.
- Ev hanımı olan bayanların ve vakti olan erkeklerin özellikle sabah 45 dakika boyunca yürüyüş yapmaları ve açık havada egzersiz yapmaları gerekir. Bu etkinliklerin düzenli şekilde ve aksatılmadan yapılması oldukça önemli olan bir detaydır.
İnsülin Direnci Tedavisi Konusunda Dikkat Edilecek Noktalar
Şeker ile alakalı oluşan direncin kırabilmesi için ve tedaviye destek olmak adına;
- Her daim tüketilen porsiyonların küçültülmesi gerekmektedir.
- Dışarıda yemek yenileceği zaman küçük porsiyonlar şeklinde sipariş verilmelidir.
- Gazlı, şekerli ve soğuk olan içeceklerin yerine sağlıklı olan içeceklerin tüketilmesi gerekir.
- Kızartma olarak hazırlanmış olan yiyeceklerin yerine fırınlanmış olan ve ızgara olarak hazırlanan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.
- Yemeklerin pişirilmesi esnasında yanmaz tavaların ve tencerelerin tercih edilerek, sprey yağ kullanımı tercih edilmelidir.
- Tüketilen her besinin etiketinin okunması gerekir.
- Yağ oranı düşük olan yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
- Glisemik indeksi az olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Şeker, beyaz un, üzüm, incir, muz, kavun, bezelye ve pirincin glisemik indeksi oldukça yüksektir.
- Mutfak da kalorisi yüksek olan yiyecekler bulundurulmamalıdır. Kalorisi düşük olan atıştırmalıklar tercih edilmeli ve bu yiyecekler küçük porsiyon şeklinde tüketilmelidir.
- Salata sosları, et suları, ketçap, mayonez, krema, margarin ve tereyağı gibi yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu yiyeceklerin yerine limon, barbekü sos ve acı soslar gibi kalorisi düşük olan sosların tüketilmesi gerekmektedir.