Hipofiz bezi için kullanılan bitkisel ilaçlı tedaviler ve faydaları
Hipofiz bezi hastalıkları bitkisel yöntemler, ilaçlı tedaviler ve gerektiği durumlarda cerrahi müdahaleler ile ortadan kaldırılabilen hastalık çeşididir.
İçindekiler
En Yaygın Hipofiz Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Hipofiz beynin arka kısmında bulunan, bezelye büyüklüğünde, vücuttaki diğer hormon bezlerini çalıştıran hayati bir organdır. Görevi bu bezleri gerektiğinde uyarmak ve hormon salgılarını düzenlemektir.
Hormon salgılarını düzenleyen ve bu nedenle de bütün yaşamsal faaliyetleri ilgilendiren hipofiz bezinde karşılaşılan tümörler veya hormonların fazla ya da az salgılanmasından kaynaklı hastalıklar oluşur. Bu hastalıkları daha yakından inceleyecek olursak şöyle sıralayabiliriz.
Hipofiz Tümörleri
Hipofiz tümörleri iyi huylu tümörlerdir (adenom). Bu adenomlar boyutları daha küçük olursa mikroadenom olarak adlandırılır. Hipofiz adenomları çok küçük oldukları için ve iyi huylu tümörler olmaları hasebiyle neredeyse hiç büyümediği, hipofiz bezini etkilese de diğer doku ve organlara yayılmadığı için genellikle çok uzun yıllar fark edilmezler. Hipofiz bezine bası yapabilirler. Ancak başka rahatsızlıklar olarak ortaya çıktığı zaman fark edilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Tümörlerin küçülmesi için mutlaka tedavi gerekir.
En yaygın görülen hipofiz tümörleri arasında bulunan prolaktin salgılayan hipofiz adenomları üreme çağındaki kadınlarda görülür. İdeal prolaktin değerleri kaç olmalıdır? Üreme çağındaki kadınlarda 10 ila 20 aralığında bulunması gerekir. Gebelik dışında yüksek olarak salgılanan bu süt hormonu nedeniyle ortaya çıkan prolaktin yüksekliği genellikle gebe kalamama, adet kanamalarının azalması gibi rahatsızlıklarla başvurulduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Protein içerikli besinler aşırı tüketildiğinde ortaya çıkabilir.
Daha çok erkeklerde görülen adenomlar arasında büyüme hormonu salgılayan tümörler yer almaktadır. Akromegali olarak bilinen büyüme hastalığı el, topuk, çene, burun gibi sivri kısımların büyümesiyle kendini gösterir.
Herhangi bir hormon salgılamayan hipofiz tümörleri yavaş büyüdükleri ve küçük kitle olarak bulundukları için belli bir boyuta ulaşması adına uzun zaman geçmesi gerekir. Görme alanında azalma ya da görme kaybı; bununla birlikte baş ağrısı, ciltte solukluk gibi şikayetlerle doktora gidildiği zaman fark edilirler.
İlaç tedavisi ve bitkisel tedavi ile tümörlere çare bulunamaması durumunda cerrahi operasyon önerilir.
Hipofiz Tümörleri Tedavisi
Hipofiz tümörleri ile mücadelede kullanılan ilaçla tedavi yöntemleri vardır. Bu tedavide kullanılan ilaçlar içinde cabergolin ve bromokriptin bulunan ilaçlarla prolaktin yüksekliği tedavi edilir. Doktor uygun dozu ayarlayacaktır, ortalama 2 yıl süren bir tedavi gerektirir. Prolaktin seviyesini düşüren bu ilaçların yanı sıra prolaktin düşüren bitkiler de kullanılabilir. Doktor İbrahim Saraçoğlu’nun kadınların bitkisi olarak adlandırdığı testere dişli aslanpençesi kürü de önerilmektedir.
Aslanpençesi Kürü Nasıl Hazırlanır?
Aslanpençesi kürü nasıl hazırlanır? Prolaktin düşürücü bitkisel kür için bir tatlı kaşığı aslanpençesi kaynayan bir bardak suda demlenir ve ılıyınca içilir. Günde iki kez bir ay boyunca kullanılır. Bir hafta ara verilip aradan sonra devam edilir.
Akromegali tedavisi için octreotid ve lantreotid ilaçlar kullanılır, Pegvisomat ise octreotide direnç gösteren kisti olanlarda kullanılmaktadır. İlaçla tedavi işe yaramazsa tümör cerrahi operasyon ile alınmaktadır. Akromegali için önerilen bitkisel kür karabaş otu ile hazırlanır.
Karabaş Otu Kürü Nasıl Hazırlanır?
5-6 adet başak halindeki karabaş otu bir bardak su ile 5 dakika kaynatılarak içilir. Tümörlerin küçülmesini sağlayan bu özel bitkiyi aktarlardan alırken dikkat etmeniz gereken şey elinizle ezdiğiniz zaman keskin bir koku çıkmasına özen göstermenizdir.
Hipofiz Yetmezliği Tedavisi
Hipofiz yetmezliğinde hipofizin yönettiği diğer bezlerden salgılanan hormonlar azalmaktadır; hipofiz yetmezliğine iyi gelen ilaçlar hangi hormonun eksik olduğuna bağlı olarak değişir. Örneğin ACTH (böbrek üstü bezleri hormonları) için kortizon ilaçları, prednizolon veya metilpredzinolon ilaçları kullanılır. TSH eksikliğinde levotiroksin ilaçları önerilir. FSH ve LH eksikliği için kadınlarda östrojen ve progesteron takviyesi sağlayan ilaçlar; erkeklerde ise testesteron ilacı kullanılmaktadır.
Büyüme hormonu eksikliğinde büyüme hormonu sağlayan ilaçlar kullanılarak büyüme hormonu uyarılır ve tedavi sağlanır. Bitkisel tedavilerden ibrahim saraç kür tedavisininde faydasının olduğu bilinmektedir.