Hipofiz Bezi Görevleri ve Üretilen Hormonları

Hipofiz bezi, beyinde yer alan ve hormonların salgılanmasını kontrol eden bir bezdir. 0.5 gramlık bir bez olan hipofiz bezi görevleri nelerdir kısaca özetleyelim;

Hipofiz Bezi Görevleri

Hipofiz

  • FSH VE LH denen cinsiyet hormonlarının salgılarını kontrol eder,
  • TSH adı verilen tiroid bezini uyarır,
  • ACTH böbrek üstü bezlerine uyararak, buradan salgılanan hormonu kontrol eder,
  • Büyüme hormonu olan GH için doğru bir çalışma sistemi sağlar.
  • Süt üretimini uyaran hormon olan Prolaktinin çalışmasını sağlar.

Hipofiz bezinde iki tür sorun yaşanır. Birincisi çok fazla çalışması, ikincisi ise hiç çalışmamasıdır. Hipofiz bezinin çalışmaması sonucu ortaya çıkan hastalık, genelde hipofiz adenomu adı verilen iyi huylu tümörün varlığıdır.

Hipofiz tümörünün bulunduğu bölge, iki göz arasındaki orta kısımdır. Bu nedenle ameliyatta laporoskopik cerrahi yöntemi kolay bir şekilde tercih edilir. Konumu göz bölgesine yakın olduğu için, gözdeki görme bozuklukları büyük bir belirtidir.

Hipofiz Bezi Tümörü Neyi Etkiler?

Hipofiz bezi çalışmamasının, kaza ya da boks sporları gibi kafa darbesi alınan durumlarda yüzde 15 kadar görülebildiği için, bu nedenden olabildiği düşünülmektedir.


Hangi nedenden olursa olsun, tümör oluşumunun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genelde hipofiz bezinin benign tümörü gerçekleştiği için, tedavi edilebilir bir durum söz konusudur.

Hipofiz bezi tümörü insan vücudunun hormonal dengesini etkilemektedir. Etkilenen hormonlar ve hastaların şikayetleri şu şekildedir ;

  • Çift görme, bulanık görme,
  • Gebe kalamama,
  • Libido sorunları,
  • Memeden süt gelmesi,
  • Ayak, el ve dilde büyüme,
  • Adet kesilmesi,
  • Baş ağrısı
  • Sıcak, soğuk, açlık gibi durumlara tahammülsüzlük,
  • Sabırsızlık gibi durumlardır.

Hipofiz Bezinin Aşırı Çalışması

Günümüzde hipofiz bezinin özellikleri ve görevleri konusunda birçok konu hakkında bilgi bulunabilmektedir.

Hipofiz bezinin fazla çalışması da, bu hormonları etkileyeceği için sorunlara neden olur. Genelde kilo kaybı, tekrarlayan düşükler gibi sorunlar olduğunda bu sorun düşünülebilir.

Hipofiz Bezi ve Kısırlık

Kadınlarda adet düzensizliği ve adet görememe konusunda sorunlar yaşandığı için, gerekli olan hormonal dengeyi sağlamaya ve gebelik isteniyorsa bu alanda çalışmaya yönelik bir tedavi söz konusudur.

Hipofiz bezinden kaynaklanan kısırlık söz konusu olduğunda, gerekli olan tedavi sürecinin gerçekleştirilmesi için hastanın hamilelik isteği, menopoz durumu ve diğer hormonlarının durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Gebelik isteyen ya da gebe olan hastanın durumu dikkate alınarak gerekli süreç işlemelidir.

Mesela tüp bebek tedavisi için 5 mm’den daha küçük tümörlerde tedavi başlanmalıdır. Bu nedenle hastanın gebelik planı oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Hipofiz Bezi Araştırmaları

Hormonların salgılanmasında sorumlu olan hipofiz ve epifiz bezlerinin önemini öğrendik. Peki ülkemizde bu alanlarda neler yapılıyor? Nasıl uygulamalar gerçekleştiriyor diye baktığımızda Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların iyi bir yol aldığını görüyoruz.

Hipofiz Araştırmaları Bölümünde ithal kadavralar üzerinde yapılan endoskopik ameliyatlar sayesinde hipofiz bezi hakkında bilgi alma süreci daha detaylı hale geliyor. Özellikle operasyonun daha hızlı ve sorunsuz yapılması ile ilgili yapılan çalışmalar, hastaların korkulu rüyasına haline gelen bu sorunun ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Ameliyat sonrası yapılan çalışmalarda tamamen alınamayan tümörün 5 yıl içinde yeniden tekrarlanması söz konusu olmaktadır.