Hipofiz bezi büyümesi, belirtileri, hipofiz bezin büyümesinin ameliyatı

Hipofiz bezinin büyümesi belirtileri, hipofiz bezinin büyümesi hangi sorunlara yol açar, kaç mm olur ve tedavi edilmesi mümkün müdür? Kullanılan ilaçlar?

Hipofiz bezinin büyümesi

Hipofiz bezinin işlevi, büyüme, FSH, LH ve Tiroid hormonlarının salgılanmasını kontrol etmektir. Bu süreçte bir tümör varlığında ya da hipofizin aşırı derecede çalışması durumunda hipofiz bezi büyümesinin diğer organlara etkisi oldukça ciddi olabilir.

Beyin arkasında yerleşik bulunan hipofizde, 6 hormonun yönetimi söz konusudur ve bunlar ;

  • Büyüme hormonu,
  • Böbrek üstü bezleri,
  • Yumurtalıklar,
  • Testisler,
  • Stres hormonları,
  • Ön lobdaki diğer hormonlardır.

Hipofiz bezi aşırı derecede çalıştığında, birçok hastalık görülür ve hipofiz büyümesinin nedenleri nedir henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak sonuçları, aşağıdaki hastalıklardır.

Akromegali

Hipofizin çok fazla çalışması nedeniyle yüz irileşmeye, el ve ayaklar büyümeye başlar. Belirgin olarak alın ve çenede aşırı bir büyüme ve kabalık görülür. Normal gelişimini tamamlamış olan kişilerde görülür ve birbirinden ayrık diş yapısına da neden olur. İskelette kalınlaşmaya neden olur.

Jigantizm

Gelişim hormonunun aşırı derecede çalışması nedeniyle vücudun ve organların büyümesi ile aşırı uzun boyun ortaya çıkması durumudur. Jigantizm, yetişkinlik  dönemini tamamlamamış olan kişilerde görülür.

Prolaktinoma

Kadınlarda düzensiz adet ve gebelik durumu olmamasına rağmen memelerden süt gelmesi gibi durumlara neden olur. Tedavisi genelde medikaldir.

Hipofiz Bezinin Büyümesi

Pek çok kişinin merak ettiği hipofiz bezi neden büyür, kaç mm büyür sorusunun cevabı aslında bilimsel olarak netlik kazanmamıştır. Çünkü yavaş bir büyüme gerçekleşen bu olgularda, genelde yıllar süren bir büyüme süreci söz konusudur.

Büyüme hızı yavaş olduğu için, belirtiler de geç fark edilir. Adet düzensizliği, testislerde sorunlar gibi belirtiler, genelde bu nedene dayandırılmamaktadır. Büyüme sürecine göre tedavi planı hazırlanır ve buna göre karar verilir.

Hipofiz Bezi Tümörünün Büyümesinin Tedavisi

Genelde ışın tedavisi kullanılarak hipofiz bezi tümörünün büyümesi engellenir. Hipofiz bezi tümörünün tedavisi nasıl olmalı sorusunun cevabı hastanın semptomlarına göre değerlendirilip karar verilen bir durumdur.

Bu nedenle ameliyat ya da ışın tedavisi seçenekleri konusunda hastanın durumuna göre bilgi verilir. Hastanın en iyi şekilde hayatını devam ettirmesi, hormon dengesi ve görme sorunlarının yaşanmaması oldukça önemlidir.

Bu nedenle tümörün büyümesinin belirtilerini ortadan kaldırıcı bir tedavi seçeneği üzerine durularak karar verilir.

Ameliyatla Tedavi Sonrası Tekrarlama

Akromegali ve jigantizm tedavi edilse de, belirtileri geri döndürülebilir değildir. Bu nedenle diğer belirtiler ve hastanın genel durumu dikkate alındığında, ameliyatla tedavi tercih edilen bir durumdur.

Hipofiz tümörü büyümesi  genelde hormonal sorunlara etki ettiği için, hastanın bu konuda bilgili olması, teşhisin konmasının sürecini de hızlandıracak ve tedaviye erken başlanmasını sağlayacaktır. Özellikle kadınlarda memeden süt gelmesi ile kolayca teşhis edilebilen bu durum, adetlerin düzensiz olmasıyla da şüphelenilmesi gereken bir konudur.

Hipofizin Aşırı Çalışmasında Kullanılan İlaçlar

Hipofizin aşırı çalışmasında hangi sonuç sorun çıkarıyorsa, ona göre bir ilaç tedavisi, ışın tedavisi ya da ameliyat kullanılır.

  • Akromegalide, Lar ve Lantreotid ilaçları,
  • Prolaktinamada bromokriptin, cabergolin ilaçları kullanılır.

Hekim, hastanın durumuna göre bir tedavi şekli belirler ve ilaç tedavisi yeterli gelmezse, ışın tedavisi ve ameliyat tercih edilir. Hasta, belirli aralıklarla kontrol edilerek, tedavisi tamamlanır.