Ferritin Hormonu Nedir, Ferritin Yüksekliği, Düşüklüğü ve Normal Değerleri
Ferritin, çoğu canlı organizmada, hatta yosunlar ve bakterilerde bulunabilen, vücudun demir depolaması amacı ile kullandığı ana proteinlerden biridir.
İçindekiler
Ferritin Hormonu özellikleri
Ferritin, vücudunuzun daha sonra kullanmak için demir depolamak için kullandığı hücrelerdeki bir proteindir. Ferritin düzeyleriniz doğrudan vücudunuzdaki demir miktarına bağlıdır. Erkeklerde normal ferritin aralığı 12-300 ng / mL, dişiler için ise 12-120 ng / mL`dir, Ferritin seviyeleri, alkollü karaciğer hastalığı, demir eksikliği anemisi ve benzerleri gibi durumlardan etkilenir. Tiroid fonksiyonunun yapılan bir araştırma sonucunda, tiroid fonksiyonu ferritin seviyelerini de etkilediği kanıtlanmıştır.
Ferritin`in temel amacı, vücudun tüm demirini bağlamak ve daha sonra kullanmak üzere vücuda depolanmaktır. Ferritin aynı zamanda demir düzeyini düzenlemek, demir eksikliğini önlemek ve aşırı dozda demir riskini ortadan kaldırmada oldukça etkilidir.
Ferritin Testi Nedir?
Ferritin testi, hastanın vücudundaki demir seviyelerini kontrol etmeyi ve tabii ki vücudun demirin işleyişini ve bunun hastanın genel sağlığı üzerindeki etkisini kontrol etmeyi amaçlamaktadır. Testin ilk adımı hastanın vücudundaki demir seviyelerini ölçer. Bir sonraki adım, hastanın, kandaki demir seviyesinin düşük olması nedeniyle oluşan demir eksikliği anemisi rahatsızlığından şikayetçi olup olmadığını denetler. Test sırasında bir doktor ayrıca hastanın vücudunda herhangi bir enflamatuvar durum olup olmadığını kontrol edebilir. Doktor, tıbben hemokromatoz ile ilişkili bir durum olan bir hastanın vücudunda fazla demir seviyesinin olup olmadığını kontrol etmelidir. Ferritin testi, vücuttaki demir seviyelerini kontrol etmek için yaygın olarak alınan ilaçların etkililiğini belirlemek için de kullanılır.
Tiroid Fonksiyon Testleri
Tiroit fonksiyon testleri, goiter, hipertiroidizm ve hipotiroidizm gibi durumların saptanmasını kolaylaştırmak için tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan endokrin testlerdir. Tiroid fonksiyon testleri, tiroid uyarıcı hormon seviyelerini ölçer. TSH düzeyleri, birisi hipotiroidi olduğunda ve TSH düzeylerini yükseltmiş kişilerde düşük olduğunda yükselir. Sonuçlar anormal olduğunda tiroid fonksiyon testlerinin sonuçları genellikle daha fazla test yapılmasını gerektirir.
Ferritin Düşüklüğü
Demir eksikliği ile doğrudan bağlantılı olan Ferritin, insan vücudunda yeterince seviyelerde olmadığı zaman, kan hücreleri içerisinde yer alan hemoglobin üretimi ciddi derecede azalır. Başlıca görevi, organlar ve dokulara oksijen taşımak olan Hemoglobin’in , yeteri kadar organlara oksijen taşıyamaması durumunda, bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır.
İnsan vücudunda demir azlığını gidermek için, ferritinin depolama yaptığı demiri kullanmaya başlar fakat sorunun başlıca kaynağı ortaya çıkmadığından dolayı, kullanılan demirin yerine yenisi geçemez. Depolama alanındaki demir eksilmeye başladıkça, demir eksikliği rahatsızlığı maksimum seviyelere çıkar ve belirtiler daha da şiddetli bir şekilde ortaya çıkar.
Ferritin Yüksekliği
Vücutta insanın ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda demir olduğunda, Ferritin yüksekliği ortaya çıkmaktadır. Bu durum insanda, hem eklem hemde mide ağrısına sebebiyet verebilir. Ayrıca, Ferritin yüksekliği bir takım kansızlık sorunlarına ve karaciğerde yaşanan bir hastalığın ortaya çıkmasına işarettir.
Ferritin Normal Değerleri
Ferritin normal değerleri aşağıda açıklanmıştır. Açıklanan değerler, ortalama seviyelerdir ve testin yapıldığı laboratuvara, test cihazlarına ve bir takım bazı işlemlere göre değişim gösterebilir.
- Erkek yetişkinlerde normal Ferritin değeri: 20-300 ng/ML
- Kadın yetişkinlerde normal Ferritin değeri: 20-120 ng/mL