Menopozda Hormon Testleri ve Değerleri

Menopoz hormon değerleri ve testleri, menopoz süreci öncesinde kadınların yaptırma zorunluluğu hissettikleri en önemli hormon testleri ve detaylarından oluşmaktadır.

Menopozda Hormon Testleri

Menopoz hormon değerleri, menopoz sürecine girip girmediğinden şüphelenen bayanlar için yapılan hormon değerlerinin ölçüm testinden çıkan sonuçtur. Bu test, regl kanamasının başlamasından sonra 3. gün yapılmaktadır ve test aşamasında, tokluk veya açlık durumu herhangi bir etki göstermemektedir. Ayrıca, belli bir süredir adet görmeyen bayanlarda, herhangi bir gün dahilinde hormon testleri yapılabilmektedir. FSH, LH, estradiol ve testosteron başta olmak üzere, bir çok hormon testinin detaylarını sizlerle paylaşacağız. İşte, menopoz hormon değerlerini ortaya çıkaran testler;

FSH ve LH Hormonları Doğurganlık Kan Testi

Östrojen esas olarak kadın cinsel organların ve sekonder cinsel özelliklerin gelişmesinden sorumlu olan ve doğurganlık belirlemede çok önemli olan bir grup hormondur. Kadınlarda, folikül uyarıcı hormonu (FSH, hipofiz bezinden üretilir) yumurtalıktaki yumurtaları çevreleyen hücreleri (folikül) uyararak östrojen üretmelerine neden olur. FSH ve LH testinden sonra, östrojen seviyeleri belirli bir düzeye ulaştığında, hipofiz, sonunda döllenmeye hazırlanmaya başlayarak yumurtanın salınmasına neden olan bir lüteinizan hormon (LH) ve (FSH) artışı üretir.

FSH ve LH, kadınlarda ve erkeklerde infertilite, hipofiz veya gonadal hastalıkların tedavisinin bir parçası olarak görülmektedir. FSH, bir kadının menopoza girip girmediğini belirlemek için yapılmaktadır ve FSH değerlerine göre, testi yapan doktor tarafından gerekli öneriler verilmektedir.

TSH ile Kapsamlı Tiroid Kan Testi

TSH`li kapsamlı tiroid profili, Free T3, Free T4 ve TSH`yi içeren, tiroid bezi işlevini değerlendirmede ve tiroid hastalıklarının teşhisine yardımcı olmak için birlikte sipariş edilen bir grup kan testidir. Bu hormonlar, kan dolaşımını dolaşan ve vücudunuzdaki metabolizmayı kontrol eden veya regüle eden kimyasal maddelerin-enerjiyi nasıl kullandığıdır.

Estradiol Hormon Kan Testi

Östrojen kadın cinsiyet organlarının ve sekonder cinsel özelliklerin gelişmesinden sorumlu olan bir grup hormondur. Östrojen büyük kadın seks hormonlarından biri iken, erkeklerde az miktarda bulunur. Estradiol (E2) özellikle yumurtalıkta kadınlarda üretilmektedir. Kadınlarda, normal östradiol seviyeleri, sağlıklı kemik yapısının teşvik edilmesine ve kolesterol düzeylerinin düzenlenmesine ilaveten, uygun yumurtlama ve gebelik sağlar.

Testosteron Hormon Kan Testi

Testosteron başta erkeklerde üretilen ancak kadınlarda da bulunan bir cinsel hormondur. Erkek seks özelliklerinin (ses derinliği, saç büyüme modelleri) gelişmesine, kas tonu ve kemik kütlesinin güçlenmesine ve cinsel sürüşe neden olur. Testosteron testi, erkeklerde ve kadınlarda azalmış cinsel istek ve erkeklerde ve kadınlarda infertiliteyi teşhis etmek için kullanılabilir.

Progesteron Yumurtalık Fonksiyonu Kan Testi

Progesteron infertilitenin nedenini belirlemede, ovulamayı takip etmede, ektopik veya başarısız bir gebelik teşhisinde yardımcı olur, gebeliğin sağlığını izler ve anormal uterin kanamanın nedeninin teşhisine yardımcı olur. Bu test kandaki progesteron değerlerini ölçer. Progesteron, ana rolü bir kadının gebelik hazırlamasına yardımcı olan bir steroid hormondur; Birkaç diğer kadın hormonlarıyla birlikte çalışır.

DHEAS Hormon Kan Testi

DHEA sülfat (DHEA-S), çoğunlukla dolaşımda konjuge formda bulunan DHEA, böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir hormondur ve seviyeleri genellikle adrenal bez işlevini yansıtır. Östrojenlerin ve testosteron üretiminin öncüsüdür ve bu nedenle normal olarak diğer steroid hormonlarından daha büyük miktarlarda bulunur. Kortizol gibi bağışıklık fonksiyonuyla da ilgilidir ve ikisi arasında bir denge şarttır. Düşük DHEA düşük libido ve genel halsizlikle sonuçlanabilirken, yüksek DHEA kadınlarda erkekleştirici etkilere sahip olabilir, çünkü testosteron da dahil olmak üzere androjenlerle metabolize olur. Östrojen ve androjenlere dönüştürülmesi nedeniyle, takviye sırasında bu hormonların seviyelerinin yanı sıra DHEA düzeylerini izlemek önemlidir.

D Vitamini Kan Testi

D vitamini ve 25 Hidroksi (ikinci bir D vitamini şekli) vücudun kalsiyumu emmesine ve vücudun doğru miktarda kalsiyum ve fosfor (kemiklerin ve dişlerin oluşmasına yardımcı olur; hücreleri ve dokuları onarmasına yardımcı olur; Kaslar, böbrekler, kalp atışı ve sinir iletim fonksiyonlarının normal şekilde seyretmesini sağlamak adına önemli bir rol oynar). D vitaminin eksikliği osteoporoza sebep olabilir; Prostat, meme ve kolon kanserleri; kalp hastalığı; Tip 1 Diyabet; Ve hipertansiyon. D vitamini fazlalığı, kalp ve akciğerlerin düzgün çalışması yeteneğini azaltabilir.