Hormon testi için aç mı tok mu olmak gerekir?
Kişide kadın ve erkek olması fark etmeksizin hormonların düzensizliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların tespiti için yapılan hormon testlerinin gerçekleştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylar
Hormon Testi Özellikleri
Hormon testi aç karnına mı yapılır tok karnına mı yapılır sorusu test için sağlık kuruluşuna gideceklerin en çok merak ettikleri soruların başında gelmektedir. Çoğu zaman test konusu konuşulurken uzmanlar tarafından bu bilgi veriliyor olsa da insanların o an yaşadıkları heyecandan ve duruma alışık olmamalarından kaynaklı olsa gerek oradan çıktıkları zamandan test sürecine kadar da zaman geçtiği için unutulmaktadır.
Hormon tahlilleri kan tetkikleriyle gerçekleştirilmektedir. Kan tetkikleriyle gerçekleşen hormon tahlilleri sayesinde birçok hastalığın teşhisi yapılabilmekte, hastalıkların seyri hakkında bilgi alınabilmektedir. Hormon tahlillerinin maliyetleri diğer tahlillere göre kıyaslandığında hormonlar için yapılan uygulamanın zor olması nedeniyle daha fazla maliyetli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Hormon testleri ölçümü yapılacak hormonların cinsine göre farklılıklar göstermektedir. Rutin olarak adlandırılan bazal hormonların kan tetkikleri her sağlık merkezinde yapılabilirken özel testlerin yapılabileceği belirli başlı sağlık kuruluşları bulunmaktadır. Hormon testlerinin yapılma nedenlerine göre yapılış tarzlarında değişiklikler görülebilmektedir. Örneğin kadınların adet görmesiyle alakalı bir durumun tespit edilebilmesi için yapılacak olan hormon tahlilinin adet döneminde kadınların hormonal dengelerinin sürekli değişebileceğinin bilinerek doğru zamanda yapılması gerekmektedir. Adet döngüsü dönemindeki hormonal dengenin en stabil olduğu ve tahlilin en sağlıklı yapılabileceği dönem adet döneminin başlangıcından sonraki 2 – 5. gün aralığıdır.
FSH, AMH, LH, prolaktin, testosteron, DHEAS gibi hormonların ölçümleri birbirlerinden farklı noktalara dikkat edilerek bahsedilen, detayları verilen tahliller ile ölçülebilmektedir.
Hormon Testi Aç Mı Yapılır?
Hormon testi aç karnına mı yapılır tok karnına mı yapılır sorusunun cevabı genellikle nettir. Kan tahlili ile yapılabilen ilgili testlerin aç karnına yapılması tok karnına yapılmasına göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Hormonal sistemler metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için çok önemli görevlere sahiptirler. Vücudun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için önemli görevlere sahip olan hormonlar çok farklı fonksiyon ve yapılara sahiptirler. Tiroit bezlerinden başlayarak üreme sistemine kadar çok farklı alanlarda etkili olan hormonların ölçümleri çok önemli olup, hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli adımların atılmasına olanak sağlamaktadır.
Tıp alanında yapılan testler incelendiğinde en fazla istenen testin hormonlar için yapılan testler olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan birçok sorunun hormonların ölçülmesiyle değerlendirilebileceğidir. Hormonlar için yapılan tahliller tek bir tane değildir. Aç karnına yapılması gereken hormonlar için tahlillerin değişik amaçlara hizmet ettiğini ve birden fazla olduğunu bilmeliyiz. Birbirinden farklı yapıda ve özellikte olan hormonların her biri için farklı uygulamalar yapılmaktadır. Örneğin genellikle farklı bir yönlendirme olmadığı sürece aç karnına yapılması gereken tahlillerin hormonuna göre kendi özel şartlarının da olabileceği unutulmamalıdır. Genel olarak bahsettiğimiz gibi aç karnına yapılan uyguşlamalar olsalar da ihtiyaç olan teste göre doğru zamanlamanın yapılması son derece önemlidir.
Örneğin kadınlarda adet döngüsünün incelenmesi için gerekli olan bir hormon testinin adet döngüsünde kadındaki hormonal değişimlerin bilincinde olunarak adetin başlangıç gününden sonra 2 – 5. gün aralığında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu doğru sonuçların elde edilebilmesi açısından son derece önemlidir.